Yavru Kedinin Evde İlk Günü - Yavru Kedi Bakımı | suzionline
Yavru Kedinin Evde İlk Günü – Yavru Kedi Bakımı

Yavru Kedinin Evde İlk Günü – Yavru Kedi Bakımı

Merhaba sevgili kedi severler! Yine ”okuyucu isteği” bir yazıyla daha karşınızdayım. (Bu beni çok mutlu ediyor, bu yüzden özellikle belirtiyorum.) Okuyucularımdan birisi, kedi sahiplenmeye karar vermiş onun adına çok mutlu oldum ve kedilerin günlük bakımı konusunda bir yazı hazırlamamı önerdi. Fikir benim de çok hoşuma gitti çünkü kedi sahiplenmeyi düşünen herkes günlük kedi bakımı nasıl olmalı bilmeli. Bir kedinin günlük ihtiyaçları nelerdir, bakımı için ne kadar vakit ayırmalıyız? Bu soruların cevaplarını bilmeden kedi sahiplenmemek lazım. Özellikle, yavru kedi sahipleniyorsak yavru kedi bakımı konusunda bilgi sahibi olmalıyız. Kedilerin günlük bakımını iki aşamalı yazmaya karar verdim çünkü ilk gün için önemli ayrıntılar var. Yavru kedinin evde ilk günü nasıl olmalı, nelere dikkat etmeliyiz vs. gibi. Şimdi, size bunlardan bahsedeceğim, daha sonra da standart olarak günlük, haftalık ve aylık kedi bakımı nasıl olmalı ondan bahsedeceğim. O kısmı da yazınca buraya ekleyeceğim.

yavru kedinin evde ilk günü

Not: Sahiplendiğiniz kediyi minimum 10 – 12 haftalık olduğunu varsayıyorum çünkü yavru kediler daha önce annelerinden ayrılmamalıdır.

Veteriner Kontrolü

yavru kedi bakımı

Öncelikle, kedinizi eve getirmeden önce veterinere götürüp genel olarak muayene ettirmenizi tavsiye ederim. Bir kedinin veterinere gitmesi için büyümesini beklemeye gerek yok, hatta bu doğru bir tutum değil. İlk günden giderseniz hem herhangi bir sağlık sorunu var mı öğrenmiş olursunuz hem de aşı programına başlayabilirsiniz. Daha önceki yazımda yavru kedilerin aşı takvimlerini ve ücretlerini paylaşmıştım, buradan okuyabilirsiniz, öyle çok ekstrem rakamlar değil. En azından eve getirmeden önce iç ve dış parazit uygulamalarını yaptırmalısınız, minimum 6-8 haftalıkken yaptırılabilir. Özellikle, sokaktan bir kedi sahiplendiyseniz muhtemelen üzerinde pire vardır, onlardan kurtulmak için pire damlası yaptırmalısınız ( dış parazit uygulaması). Bir not daha paylaşayım, kedinizi yıkayarak pirelerden kurtulamazsınız. Çok ekstrem bir durum olmadıkça da kedinizi yıkamamalısız ve hayır, sokaktan eve getirmeniz ekstrem bir durum değil. Çamura, balçığa bulanmadıysa tabii.. Bu durumda nasıl yıkamanız gerektiğini buradan okuyabilirsiniz.

Yavru Kedinin Evde İlk Günü

yavru kedi bakımı

Kedinizi eve getirmeden önce bazı hazırlıkları yapmış olmanız gerekiyor. Örneğin; mama, kum, kum kabı vs gibi malzemeler kedi eve gelmeden alınmalı. Tam olarak hangi malzemeleri almalı, nasıl bir bütçe ayırmalı daha önce yazmıştım onu da buradan okuyabilirsiniz. Dolayısıyla gerekli malzemelerin tam olduğunu düşünerek ilk gün yapılması gerekenleri anlıorum;

Yavru bir kedi sahiplendiyseniz, ilk günden ona bütün evi açmanızı önermiyorum çünkü onu evin içinde kaybedebilirsiniz. Başıma geldi oradan biliyorum, saatlerce ağlaya ağlaya evde yavru kedi aramışlığım var. En son, avuç kadar kedinin evden kaçtığına inanmak üzereydim ki dolaptan minik minik tıkırtılar gelmeye başladı. Dolabın çekmecesini açık bırakmışım, oradan çekmeceye girmiş. Çekmecede kalsa yine iyi ama arkadaki boşluktan çekmecenin de altına girmiş… Çekmeceyi söküp çıkartınca kediyi oradan alabildim. Bu tarz gerilimli bir olay yaşamak istemiyorsanız yavru kedinizi ilk günler sadece bir odada tutun. Ancak onu bir odaya kapatın demiyorum, sizin yaşam alanınız hangi odaysa orada sizinle birlikte olsun. 12 haftalık bir kediyi alıp yapayalnız bir odaya kapatmak zaten aklımızdan bile geçmemeli.

Eşyalarının Yeri Belli Ve Sabit Olsun

yavru kedi bakimi

Şimdi kedimizi eve getirdik ve oturma odasına geçtik. Burada kum kabı, maması ve yatağı birbirine ne çok yakın ne de çok uzak olsun. Eşyalarının yerini değiştirmeyin, yavru bir kedi için zaten oda ortamı çok geniş olacaktır, tanıyıp öğrenebilmesi için eşyalarının yeri sabit olmalı. Mamasını kumunun çok yakınına koymamalısınız çünkü kumda eşelendikçe mamasını kirletebilir veya kum kokusunun yanında mama yemek istemeyebilir. Yatağıyla kumu da birbirinden çok uzak olursa yolda çişini tutamayabilir 😀 Dolayısıyla yatakla kumu biraz yakın tutmakta fayda var. Bu arada yavru kedinin evde ilk günü, tuvalet eğitimini de vermeniz lazım tabii.

Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi – Kedi Kuma Nasıl Alıştırılır?

yavru kedi tuvalet eğitimi

Bu aslında dünyanın en kolay ve pratik şeyi. Kedinizi alıyorsunuz, kumun üzerine koyuyorsunuz ve elinizle bir patisini tutup yavaş yavaş kumu eşeletiyorsunuz. İşte bu kadaaar, tebrikler kedi tuvalet eğitimini başarıyla tamamladınız. O kakası ya da çişi gelince gidip kendi kumuna yapacaktır. Peki diyelim ki bu söyleneni yaptınız ama yavru kediniz hala kumuna değil ortalık yere bombişko, ne yapmak lazım?

Kedim Kumuna İşemiyor Diyorsanız;

  • Kum kabının ulaşımı kolay bir yerde olduğundan emin olun, yavru bir kedi için ev çok büyük bir yer, dediğim gibi başlangıçta tek oda kullanın. Eşyalarının yerini öğrensin, yer değiştirmeyin.
  • Biraz büyüyene kadar kapalı tuvalet kabı kullanmayın, bazı yavru kediler kapalı kum kabına girmiyor veya giremiyor.
  • Kokulu kum kullanıyorsanız kokusuz bentonit bir kum deneyebilirsiniz.
  • Kediniz kumuna değil, özellikle başka bir yere işiyorsa kumunu oraya taşımalısınız.

Yukarıdaki durumlara dikkat etmeniz durumunda sorununuz çözülecektir diye düşünüyorum. Genelde böyle bir sorun yaşanmıyor ama bazen olabiliyor. Umarım başınıza gelmez. Gelse bile, kesinlikle yavru kedinize kızarak, bağırarak veya cezalandırarak çözemezsiniz. Bu tarz davranışlar aksine onu daha kötü etkiler. Lütfen, bu küçük canlara ne psikolojik ne de fiziksel şiddet uygulamayalım. Gerekli dramı da yaptığıma göre devam ediyorum.

Size Alışması İçin Ona Zaman Tanıyın

Yavru kedi ilk gün sizden kaçabilir, yatağın koltuğun altına saklanabilir. Bu oldukça doğal bir reaksiyon. Zamanla size alışacak ve saklanmayacak, merak etmeyin. Onu saklandığı yerden zorla çıkartmayın. Bırakın kendi isteğiyle çıksın ve kendisi size yaklaşsın. Vileda sopasını alıp koltuğun altından yavru kediyi dürtüklemek onu daha da korkutur ve sizden daha çok uzaklaşmasına sebep olur. Zaten siz, onu oradan çıkarttıktan kısa bir süre sonra yine kaçar, yine saklanır. Dolayısıyla sabırlı olun, kendiliğinden çıksın. Eğer saklandığı yerden çıkması için onu teşvik etmek istiyorsanız, kaliteli ve güzel kokulu bir yaş mama açmak onun için yeterince cazip bir teklif olacaktır. Tabii yine mamayı açıp, koltuğun altına yatıp kedinin burnuna burnuna mama sokmayın. Mamayı açıp koltuğun kenarına koyun ve uzaklaşın. Bir süre sonra çıkıp yiyecektir ve ardından odayı keşfetmeye başlayacaktır sonra ufak ufak size de yanaşır o zaman çenesinin altını ufak ufak okşayarak ona ”merhaba, dünyalı ben dostum” mesajını verin. Daha sonrada ona özel bir alan yaratmadıysanız, özel bir alan yaratın, kendini saklanmış gibi hissedeceği kuytu bir yuvası/yatağı olsun. Kısaca yeniden toparlayayım çünkü burası önemli; yavru kediyi eve getirir getirmez sülalecek sıkıştırıp, mıncırmayın ayrıca onu korkutacak yüksek seslerden ve ani hareketlerden kaçının.

Yavru Kedinin Evde İlk Gecesi

yavru kedinin evde ilk gecesi

Pekiii, gece n’apacağız? Önünüzde iki seçenek var; kediyle uyumak ya da uyumamak 🙂 Bu da büyük bir ikilem biliyorum. Ben, yavru kedinizle aynı odada uyumanızı öneriyorum çünkü kediniz kendini daha güvende hissedecektir. Ayrıca, kedinizle birlikte uyumanız zamanla sizi birbirinize daha çok bağlar. Bu konuda kararınızı net bir şekilde vermeniz gerekiyor çünkü kediniz bir kere sizinle uyumaya alıştı mı bunu hep isteyecektir ve emin olun istediğini elde edene kadar durmayacaktır. Onu, başka bir odada uyumaya alıştırmak istiyorsanız bunu en başından yapmanız lazım. Eğer, en başından başka bir odada uyumasına karar verdiyseniz, siz gidince ağlama ihtimali yüksek. Bu durumda, yatağına yumuşak bir battaniye, sıcak bir su şişesi koyarak kendini güvende hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Eğer dayanamayıp yanınıza alırsanız, bundan sonra da almanız gerektiğini unutmayın. Bunun çok güzel bir duygu olduğunu da unutmayın. Bir de kediler çok çabuk büyüyorlar, bu günlerinizin tadını çıkartın.

Kediyle kalın <3

Not: Yavru kedinin evde ilk günü ile ilgili bizimle paylaşmak istediğiniz tecrübeler varsa lütfen yorumlar kısmına yazın.

182

74 Responses

  1. Uğurcan
    3 Haziran 2018
    • suzionline
      3 Haziran 2018
  2. Kedisever
    17 Haziran 2018
  3. Nazlı
    3 Temmuz 2018
    • suzionline
      30 Temmuz 2018
  4. Tugba
    16 Kasım 2018
    • suzionline
      16 Kasım 2018
  5. Rana
    8 Aralık 2018
    • suzionline
      9 Aralık 2018
  6. Furkan
    5 Ocak 2019
    • suzionline
      7 Ocak 2019
  7. NİLAY
    19 Şubat 2019
    • suzionline
      20 Şubat 2019
  8. Berkay
    5 Mart 2019
    • suzionline
      5 Mart 2019
  9. Rüya
    31 Mart 2019
    • suzionline
      1 Nisan 2019
  10. Alper
    12 Mayıs 2019
    • suzionline
      14 Mayıs 2019
  11. Aslı~
    19 Mayıs 2019
    • suzionline
      20 Mayıs 2019
  12. Tuna
    24 Mayıs 2019
    • suzionline
      28 Mayıs 2019
  13. Tarık
    3 Haziran 2019
    • suzionline
      11 Haziran 2019
  14. Feri
    13 Haziran 2019
  15. Burak
    11 Temmuz 2019
    • suzionline
      11 Temmuz 2019
  16. Gökçe Hilal
    17 Temmuz 2019
    • suzionline
      17 Temmuz 2019
  17. pinar
    9 Eylül 2019
    • suzionline
      9 Eylül 2019
  18. pınar
    9 Eylül 2019
    • suzionline
      9 Eylül 2019
  19. Benian
    10 Eylül 2019
    • suzionline
      10 Eylül 2019
  20. hayvanaşığı
    15 Eylül 2019
    • suzionline
      16 Eylül 2019
  21. Dilan
    27 Eylül 2019
    • suzionline
      28 Eylül 2019
  22. Dilan
    9 Ekim 2019
    • suzionline
      10 Ekim 2019
  23. Ceyda
    12 Ekim 2019
    • suzionline
      14 Ekim 2019
  24. sba
    28 Şubat 2020
    • suzionline
      11 Mart 2020
  25. Rabia
    15 Nisan 2020
  26. Mert
    24 Nisan 2020
  27. zeycik
    24 Nisan 2020
  28. Burak
    10 Mayıs 2020
    • suzionline
      4 Haziran 2020
  29. Hatice Nur
    19 Mayıs 2020
    • suzionline
      4 Haziran 2020
  30. Ela
    22 Mayıs 2020
    • suzionline
      4 Haziran 2020
  31. Fadime
    23 Mayıs 2020
    • suzionline
      4 Haziran 2020
  32. beyza
    17 Temmuz 2020
  33. Selin
    28 Eylül 2020
  34. Feyza
    5 Kasım 2020
    • suzionline
      3 Aralık 2020
  35. eralp
    10 Kasım 2020
  36. Emine
    8 Nisan 2021
  37. Pınar
    10 Nisan 2021
  38. Yağmur Kaba
    15 Nisan 2021
  39. Melda
    24 Nisan 2021
  40. Elif
    2 Haziran 2021
  41. Sude
    7 Haziran 2021
  42. Bahar
    8 Ağustos 2021
  43. Ecrin
    17 Ağustos 2021
  44. Eda Uzun
    24 Ekim 2021
  45. emre
    15 Şubat 2022

Yorumunuzu Yazabilirsiniz