Selam! Ağzından girip burnundan çıktığımız kedilerde bugünkü konumuz kedilerde ağız ve diş bakımı! Açıkçası bugüne kadar ben Suzikonin ağız ve diş bakımı için özel bir şeyler yapmıyordum ve bu konuda da yönlendirilmedim ancak birazcık araştırınca özen gösterilmesi gereken bir konu olduğunu anladım. Sizlere de bu konuda öğrendiklerimi aktarmak, çociklarınızın daha sağlıklı ve bakımlı ağızları olması için destek olmak istedim. Dolayısıyla hadi baş!
Bu yazıda size, evde kedilerin ağız ve diş bakımının nasıl yapılması gerektiğini, hangi ürünleri alabileceğinizi ve kedinizi diş fırçalamaya nasıl alıştırabileceğinizi anlatacağım ancak sizlerin en azından yıllık olarak kedilerinizi ağız ve diş muayenesi için veteriner hekime götürmeniz gerekiyor. Eğer bir problemi varsa unutmayın, erken teşhis hem tedaviyi kolaylaştırır hem de maliyeti düşürür. Dolayısıyla ağız ve diş muayenesini atlamamak hem evcil hayvanınız hem de sizin için önemli <3
Kedilerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalı?
Kedilerde ağız ve diş bakımı bir kaç aşamalı bir yol. Bunların hepsinin birlikte yapılması kedinizin sağlıklı bir ağza sahip olmasına ve periodontal hastalıklardan korunmasına yardımcı olur ve sadece birinin bile yapılması hiç birisin yapılmamasından daha iyidir!
1- Kedi Diş Fırçalama
Kedinizin dişlerini fırçalamanız, ağız ve diş sağlında en etkili yöntemdir çünkü plak olarak bilinen dişlerde biriken bakterilerden fırçalama ile rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Fırçalamanın etkili olabilmesi için haftada bir kaç kez yapılması gerekiyor, en ideali her gün yapılması. İyi hoş da nasıl yapacağız, benimki hayatta yaptırmaz dediğinizi duyar gibiyim 😀 Açıkçası benim aklıma hemen ensesinden tutup zorla yapmak gelmişti ama önerilen yöntemleri görünce biraz utandım. Hemen önerilen yöntemleri anlatıyorum;
Çoğu kedi dişlerinin fırçalanmasına zamanla izin veriyormuş. Benim düşüncemin aksine nazik olursak ve adım adım gidilirse bir süre sonra buna alışıyorlarmış! Adım adım nasıl olacak?
Kedi Diş Fırçalamaya Nasıl Alıştırılır?
Öncelikle sakin ve sabırlı olmalıyız, kedimizin dişini fırçalamaya ilk niyetlendiğimiz günden fırçayla macunla hayvanın ağzına dalmamak lazım 😀 Yavaş yavaş ilerleyeceğiz.
1- Diş macununu tanıtacağız! Kedinize özel olan diş macununu bir parmağınıza sıkın ve ona yaklaştırın. Koklasın, yalasın veya bakıp geçsin, amacımız diş macununa aşina olması. Bir kaç gün sadece parmağınızdaki macunu bu şekilde göstermekle, koklatmakla yetinebilirsiniz.
2- Diş macununu parmağınıza sıkın ve ağzının kenarında bir dişinin üstüne pıt diye değdirin, diş macunun tadına alışsın.
3- Diş macununu parmağınıza sıkıp dişinin kenarına sürdükten sonra 1,2 ileri geri ovalama hareketi yapmaya çalışın ( Komple bütün ağızda değil, hala alıştırmaya çalışıyoruz)
4- Parmağınıza steril gazlı bez sarın ve onun üstüne diş macunu sıkın. Ağzının bir yanından dişlerine ufak ufak ovalama hareketleri yapmaya başlayın. Kedinizin davranışlarına göre giderek ovaladığınız bölgeyi genişletin. Başlangıçta komple bütün diş temizliğini yapmaya çalışmak ikiniz için de stresli olabilir.
5- Kediko ağzının gazlı bezle fırçalanmasına alıştıktan sonra parmak fırçasına geçiş yapabilirsiniz. Parmak fırçaları, diş aralarına daha rahat gireceği için gazlı bezden daha etkili olacaktır.
6- Parmak fırçasından sonra da kedilerin ağızlarına uygun yumuşak kıllı ve küçük bir diş fırçasına geçebilirsiniz. Bu parmak fırçasından da etkili olacaktır.
Bu aşamalar sizin bir kaç ayınızı alabilir ancak aceleci olmayın. İlk günden ağzına fırçayla dalıp bütün ağzını fırçalamaya çalışmak doğru değil, bu şekilde alıştırmak pek mümkün değil. Bu adımları sabırla takip ederseniz yıllar boyu rahat rahat kedinizin dişini fırçalayabilirsiniz ve vazgeçmeyin. 1 hafta denedim olmadı, 1 ay denedim olmadı demeyin. Bu süre bazılarımız için 1 ay bazılarımız için 3 ay olabilir ve bütün aşamaları da tamamlamak zorunda değilsiniz mesela gazlı bezi kabul etti ama parmak fırçasını kabul etmiyor, o zaman gazlı bezle temizlemeye devam ya da parmak fırçasına alıştı ama uzun fırçaya geçemiyorsunuz, o zaman da parmak fırçasına devam.
Bu arada kedilerinizin dişlerini fırçaladıktan sonra ellerinizi yıkamayı unutmayın!
Peki evdeki diş macununu ve fırçalarını kullansak olur mu? Gelin kullanacağımız malzemelere bakalım;
Kedi Diş Fırçası
Kedinizin dişini fırçalamaya karar verdiğiniz ilk günden özel diş fırçası almanıza gerek yok.
İlk fırçamız parmağımız olacak, biliyorsunuz. Kedimiz ağzında bir parmağın olmasına biraz alıştıktan sonra ikinci aşamaya geçiyoruz.
İkinci aşamada parmağımıza gazlı bez (steril bez) sarıp yine parmağımızı fırça olarak kullanıyoruz. Gazlı bezi eczanelerden temin edebilirsiniz, dilerseniz online satışı da var. Mesela, burada 25 tanesi 4.5 lira, burada ise 100 tanesi 22 lira. Kedinizin dişini fırçalamayacaksanız da alın evinizde bulunsun. İlk yardım anında size veya kedinize her halükarda lazım olabilir. Ben eczaneden içinde 5 adet gazlı bez olan paketlerden 5 tane aldım, yani 25 tane için 5 lira ödedim.
Üçüncü aşamada parmak fırçasına geçiyoruz. Parmak fırçası sadece evcil hayvanlar için kullanılmıyor. Bebek mağazalarından da temin edebilirsiniz. Ben internette kediler için satılanların fiyatlarını yüksek bulduğum için ebebekten 6 liraya silikon parmak fırçasını ve koruma kabını birlikte aldım. Ne yazık ki Türkiye’de bir ürünün önüne kedi, köpek yazınca onu 5 kat daha pahalıya satmaya çalışıyorlar ama yer mi Anadolu çocuğu? Yemezzz slfksdlşfkşs. Neyse demek istediğim illa önünde kedi yazmasına gerek yok, bebek için olanlar da işinizi görür. Online olarak fiyat araştırması yapıp öyle alın, paranıza yazık olmasın. Benim yakınımda ebebek vardı, gidip mağazadan aldım, online satışı da varmış. Buradan inceleyebilirsiniz. Bu arada parmak fırçaları hem silikon hem de kıllı olabiliyor (kıllı deyince de garip oluyor ama anladınız işte :D) Ben silikon olanlardan aldım, kabullenmesinin daha kolay olacağını düşünerek.
Dördüncü aşamada kediniz için bir diş fırçası alabilirsiniz. Yine illa ki önünde kedi, köpek yazmasına gerek yok. Bir çok bebek fırçası da işinizi görecektir. Seçerken, küçük başlıklı, yumuşak ve uzun kıllı seçmeye çalışmanız yeterli. Diş fırçası olarak onlineda bir çok seçenek var. İnternette biraz araştırırsanız farklı setler de bulabiliyorsunuz. Mesela 4’lü trixie kedi-köpek diş fırçası seti 35 tl, buradan ulaşabilirsiniz. Söylememe gerek yok muhtemelen ama yine de söyleyeyim çok kedili evlerde her kedinin kendine özel diş fırçası olması gerekiyor.
Kedi Diş Macunu
Fırça mevzusunu çözdüysek şimdi de macuna gelelim. Kediniz için evdeki insanlar için üretilmiş olan diş macununu kullanmanız ne yazık ki sağlıklı değil. Neden?
1- İnsan diş macunları genellikle yutulmaması, solunmaması gereken aşındırıcı, köpüklü temizleyici maddeler içerir. Biliyorsunuz bizler diş macunlarını yutmuyoruz, duruluyoruz. Ayırca diş macunlarının içerisindeki florür gibi maddeler evcil hayvanlar için zararlı.
2- Evcil hayvan diş macunları hayvansal aromalar içerir ve kedinize tadı güzel geleceği için alıştırması çok daha kolay olacaktır.
Yani, insan diş macunları hem onlar için zararlı hem de nefret edecekleri bir tatta. Kendilerine özel olan diş macunları ise hem daha sağlıklı hem de tadı onlar için cezbedici, bizlerin işini kolaylaştırır <3
Yalnız, iki gündür kedi diş macunu araştırıyorum. Türkiye gerçekleri tokat gibi suratıma çarpıyor. Yok arkadaş, bir sürü siteye baktım, online satışta sadece 2 markanın ürünü var. Sadece 2…. Sanki evren diyor ki; Türkiye’de insanlar bile dişlerini fırçalamazken kedi diş macunu da ne??? Oysa ki yurt dışında bir çok ülkede o kadar güzel ürünler var ki! Hoş belki bazıları veterinerlerin muayenehanelerinde satılıyordur… Ben internette bulduğum bir ürünü tanıtayım size.
Bioline Toothpaste Beef Flover
Bu ürün aslında köpek diş macunu ancak kediler için de kullanılabilir olarak geçiyor. İçeriğini birlikte inceleyelim; Sorbitol, Silicon Doxide, Alkyl Polyglycosides, cellulose gum, peppermint beef flavor, tetrasodium pyrophosphate, enzyme
Sorbitol: İlk içerik sorbitol. Yani içerisinde yüzde olarak en çok sorbitol bulunuyor. Sorbitol, meyve kaynaklı bir şeker. Diş macunlarında nemi koruma ve tatlandırma için kullanılıyor. Bazı evcil hayvan mamalarının içerisinde de tatlandırıcı olarak da bulunuyor. Fazlası kedilerde mide rahatsızlıklarına ve ishale sebep olabiliyor. İlk içeriğin bu olması beni üzdü açıkçası. Benim derdim kedikomun dişlerini temizlemek ama ilk içerik bir meyve şekeri :S kedi diş macununda olması güvenli mi? Güvenli ancak tercih şansım olsaydı ilk içerik olmamasını tercih ederdim, en azından daha az olmasını isterdim. (kaynak)
Silikon Dioksit (Silika): Silika diş macunlarında aşındırıcı (temizleyici) olarak kullanılıyor. Silikon dioksit bazı bitkilerde ve insan vücudunda da doğal olarak bulunuyor. Bir çok gıda maddesinde de ekleniyor. Toz ürünlerin nemlenip topaklanmasına engel oluyor. Silika tozunun ise sürekli solunması madencilerde, taş ocağı işçilerinde vs silikozis hastalığına sebep olabiliyor ancak gıda maddelerine eklenen silikon dioksitin kanser riski , organ hasarı veya ölüm arasında bir bağlantı bulamamışlar. 30 yılı aşkın bir süredir de insan diş macunlarında da kullanılıyormuş. Kediler için toksik değil olarak nitelendiriliyor. (kaynak1, kaynak2)
Alkyl Polyglycosides: Bu madde de temizleyici olarak bulunuyor hatta hindistan cevizi yapı doğal olarak alkil poliglukozit içeriyor. ( Diş macunu yerine kullanımına birazdan değineceğim) (kaynak)
Celulose Gum: Kozmetik ürünlerde kullanılan bir kıvam arttırıcı. Kedi köpek mamalarında da kullanılıyor ve bilinen bir zararı yok denilmiş ( kaynak )
Peppermint Beef Flavor: Nane ve biftek aroması
Tetrasodium pyrophosphate: Bu madde kedi mamalarında lezzet arttırıcı olarak, diş macunlarında ise tartar kontrolü için ekleniyor. FDA tarafında güvenli olarak açıklanmış ancak aslında kimyasal ve toksik bir madde. Toksisitesi ölümcül olacak kadar olmasa da orta seviyelerde bulantıya ve ishale sebep olabilir. (kaynak)
Enzyme: Enzimler plak ve tartarı etkileyen hidrojen peroksit üretirler. (kaynak)
Açıkçası ben içeriğini tam incelemeden bu ürünü aldım. Geldikten sonra içindekileri inceledim ve pek beğenmedim zaten ürün de siyah etiketli yani kimyasal bir diş macunu. Bunun dışında bulduğum Trixie de farklı değil. Gönül isterdi ki Türkiye’de de rahatlıkla içeriği doğal diş macunlarına ulaşalım ancak pek kolay değil. En azından online satışı yok. Peki daha iyi diş macunlarını alma şansımız yok mu ? Var. Amazon’dan alışveriş yapıyorsanız yurt dışından getirtebilirsiniz ya da Almanya’da dayınız varsa rica edin yollasın 😀 Bir de bazı veteriner kliniklerinde de olabilir, sormakta fayda var. Eğer ulaşma şansınız varsa enzimatik diş macunlarını tercih edin. Yurt dışında popüler olanları bir iki tane de söyleyeyim alacak olanlara tavsiye olsun.
Virbac C.E.T. Enzimatik Diş Macunu
Bunu bir veteriner hekimin sosyal medya paylaşımında görmüştüm, yani etrafınızda büyük veteriner klinikleri varsa bir sorun, belki bulabilirsiniz. Amazon’dan da sipariş verebilirsiniz. 5 farklı da tat çeşidi var, görüyorsunuz ecnebinin kedisi de şanslı 😀
Sentry Petrodex Kedi Diş Macunu
Sentry de yurt dışında oldukça popüler ve çok güzel bir seti var. Diş macunu, parmak fırçası ve uzun fırça üçlü <3 Yine ecnebinin kedisine hayat güzel işte 😀 Amazon’dan sipariş verebilirsiniz ya da benim gibi bakabilirsiniz 😀
Diş macunu olayı karıştı, biraz toparlayalım. Evet Türkiye’de pek seçenek yok, mümkünse yurt dışından getirtin. Getirtemiyorsanız Türkiye’deki seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. Gönlünüze sinmiyorsa sadece su ile kedinizin dişlerini fırçalamanız bile büyük fark yaratır. ”Macunlar kötü yeaa ben fırçalamıcam” demeye gerek yok yani. Ayrıca doğal çözümler de var değerlendirmek isterseniz.
Kedi Diş Macunu Olarak Hindistan Cevizi Yağı Kullanmak
Hindistan cevizi yağı, plak ve diş eti iltihabı ile mücadele etmek için mükemmel olan antimikrobiyal ve anti-inflamatuar özellikleri ile bilinen yüksek bir laurik asit konsantrasyonu içerir. 5 kg’lık bir kedinin diş temizliği için günlük yarım çay kaşığından fazla tüketilmemelidir.(kaynak) Yani doğal hindistan cevizi yağı da kullabilirsiniz.
2-Kedi Ağız Bakım Suları ve Jelleri
Şimdi bizim birinci adım diş fırçalamaydı. Nasıl fırçalayacağımızı ve hangi ürünleri kullanacağımızı hallettik ancak ağız bakımını sadece fırçalama ile kapatmıyoruz. Bir de kullanmamız gereken/ kullanabileceğimiz ağız bakım solüsyonları ve jelleri var. Bunları özellikle fırçalamayı kabul etmeyen her kedinin kullanmasını tavsiye ediyorum. Ben fırçalama adımlarının başındayım ancak ağız bakım solüsyonu da aldım ve kullanmaya başladım. Şimdi biraz da bunlara bakalım.
Kediniz için alacağınız ağız bakım solüsyonu/jeli mümkünse klorheksidin içermeli.
”Klorheksidin, en etkili anti-plak antiseptiktir. Klorheksidin, ağız dokularına ve diş yüzeylerine yapışır ve yavaş yavaş ağızda dağılır. Klorheksidin içeren ağız suları ve jeller, evcil hayvanlar için güvenlidir ve nadiren sorunlara neden olur. Ağız suları, yanak içlerine küçük bir miktarda damlatılarak uygulanır. Jel ise dişlerin yan tarafına sürülür veya diş fırçası veya parmak fırçası üzerinde diş macunu olarak uygulanır. Birçok kedinin bu ürünün tadını sever, diğerleri ise hiçbir zorluk olmadan kabul eder.”
Yukarıdaki italik kısım direkt olarak American Veterinary Dental Collage‘dan alıntıdır ve bunu kedilerin evde ağız bakımı yazılarında paylaşmışlar. Bunları yazan ADVC veterinerleri, veteriner diş hekimleri ve kedilerimizin sağlıklarını düşünerek bizlerin evde bakımı için paylaşmışlar. Ben de Türkiye’de satılan ve klorheksin içeren bir ağız bakım solüsyonu aldım ve bugün kullanmaya başladım.
BIO PetActive – Biodent Hexidine
Ürünün oldukça sade bir içeriği var. 1 ml’si %0.12 klorheksidin glukonat ve çinko glukonat içeriyor. Ürünü firmanın kendisi sitesinden de inceleyebilirsiniz.
Klorheksidin Glukonat; antiseptik özelliğe sahiptir. Kedi ve köpeklerde dişlerde oluşan plak ve tartarın giderilmesine yardımcı olurken ağızdaki kötü kokuları da önler.
Çinko Glukonat; plak oluşumunu engellemede etkisi bulunmaktadır. Ağızda oluşan sülfür bileşiklerini inhibe ederek kötü ağız kokularını giderir.
Biodent Hexidine’nin 50 ml ve 250 ml’lik iki farklı boyutu var. 50 ml olanı yaklaşık 10tl, 250 ml olanı ben, gittigidiyor’dan kargo dahil 35 tl’ye aldım. 10 kg altı köpeklerde ve kedilerde, 1 litre içme suyuna 5 ml eklenerek kullanılıyor. (Ürün yanında 2.5 ml’lik ve 5 ml’lik kaşıkla birlikte geliyor)
Siz denemeyin ama ben tadına baktım, oldukça acı ancak 1 litre suya 5 ml karıştırılınca hiç tadı kalmıyor. Dolayısıyla kedim içmez diye pek tereddüt etmeye gerek yok. Suyun günlük olarak değiştirilmesi gerekiyor ama biz zaten öyle yapıyoruz değil mi? Kedilerimizin suyunu günlük olarak değiştiriyoruz, her zaman <3 Bugün Suzi’nin su kabına 500 ml su ve 2.5 ml’lık bir kaşık biodent hexidine ekledim ve kullanmaya başladım.
Crystalin Ağız- Boğaz ve Diş Eti Spreyi
Crystalin’i son haftalarda çok duydum vallahi. Hem evcil hayvnalar için ilk yardım eğitimindeki veteriner hekim, ilk yardım çantanızda olması gerekenler listesinde söyledi hem de instagramda yaptığım diş bakımı paylaşımları üzerine bir veteriner hekim, diş bakımı için önerdi.
Crystalin, alkol, iyot, antibiyotik, steroid, bitkisel yağ ve hiçbir kimyasal madde içermeyen, FDA onaylı bir antiseptik. Bakterileri, virüsleri ve mantarları duvar yapısından DNA ‘ sına kadar tüm yaşamsal fonksiyonlarına etki ederek saniyeler içerisinde öldürüyor. Nötr ph’ta, kullanım alanı oldukça geniş. Daha ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz. Ben ağız ve diş bakımında kullanımından bahsedeceğim. Haftada 2 ya da 3 kere kedikonuzun dişlerine 1 kere sağdan pıst, 1 kere soldan pıst yapıp, parmağınıza sardığınız gazlı bezle ovalıyorsunuz, bitti gitti <3
Ürün eczanelerde ve online satış sitelerinde mevcut. Ben 50 ml’sini gittigidiyor’dan kargo dahil 29 tl’ye satın aldım. Siz de buradan ulaşabilirsiniz.
3- Doğru Beslenme
Doğru beslenme kedi sağlığının zaten yapı taşı, tabii ki ağız ve diş sağlığında da önemi çok büyük! Bu konuda da doğru bilinen bir yanlış var; ”Kediniz kuru mama yiyorsa ağız ve diş bakımına ihtiyacı yoktur. Kuru mamalar dişler için sağlıklıdır.” Koca bir YEOOO, NE ALAKA? Yapıştırıyorum buraya. Instagram’da sormuştum, burada da sorayım. ” Çocuğunuz çubuk krakerle besleniyorsa dişlerini fırçalamasına gerek yoktur.” dersem kimler inanır? Heh, işte. Buna inanlar bir öncekine de inanabilir, diğerleriyle zaten anlaştık.
Kuru mamalar, kedilerin diş sağlıkları için uygun değildir aksine çok rahat parçalanarak dişlerine, diş etlerine yapışabilir. İçerisinde bolca bulunan şekerler ve karbonhidratlar ağız içinde bakteriler için oldukça hoş ortamlar yaratır. Yaş mamalara nazaran daha az yapışacaktır ancak ikisi de ağız ve dişler için pek doğru seçim değil.
Kedilerin ağız ve diş sağlığına en uygun beslenme şekli hangisi diye sorarsanız bu doğal beslenme şekilleri yani çiğ beslenme. Veteriner hekim Sara Chapman diyor ki ”Çiğ kemik içeren çiğ beslenme şekli, vahşi etoburların dişlerini en iyi durumda tutar ve evcilleştirilmiş etoburlarımız için de aynısını yapabilir. Çiğ etler, etin doğal enzimlerini içerdiğinden, tartarın birikmesini önlemeye yardımcı olur ve çiğ etler nişastası yüksek olan kuru mamaların aksine dişlere yapışmazlar.” (kaynak) Bir kez daha görüyoruz ki işin kapısı çiğ beslenmeye çıkıyor. Benim bu konudaki yazılarımı buradan okuyabilirsiniz.
Ayrıca kediniz çiğ kemikleri, kıkırdakları yemeye çalışırken yapacağı ağız ve diş hareketleri de ağzını sağlıklı tutmasına yardımcı olur.
Bir başka veteriner hekim ise kedilerde ağız ve diş sağlığı için özellikle kümes hayvanlarının boyunlarını öneriyor. Boyunlar, süngersi kıkırdak yapıda olduğu için kediler için oldukça güvenli ANCAK ÇİĞ OLARAK. Pişmiş olarak verilirse, kırılabilir ve kedinizin ağzına boğazına takılabilir. Eğer sindirim problemi olan veya bağışıklık problemi olan bir kediniz varsa bir saniyeliğine kaynar suya atıp çıkartabilirsiniz. Haftada iki kez verilmesi diş sağlığı için oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca;
Kümes hayvanlarının boyunları, hem besleyici hem de diş sağlığını destekleyicidir.
- Çiğ boyunlardaki kalsiyum, en yaygın kalsiyum takviyelerinden daha iyi sindirilebilir.
- Tavuk veya hindi boynu yaklaşık 1,75 ila 1,00 arasında bir kalsiyum / fosfor oranına sahiptir.
- Kanatlı boyunları protein, potasyum, çinko, bakır, magnezyum ve manganez içerir.
- Kedilere gerekli olan esansiyel amino asitlerden arjinin hariç hepsini içerir! (kaynak)
4- Düzenli Veteriner Hekim Muayenesi
Yazının başında söylemiştim ancak sonunu da böyle bitirelim. Kedinizin düzenli olarak diş muayenesini yaptırmanız ikiniz için de çok önemli. Unutmayın, erken teşhis hem tedaviyi kolaylaştırır hem de maliyeti düşürür. Özellikle yavru kediniz 6. ayını doldurduktan sonra diş muayenesine gidin ve bebeklik dişlerinin hepsinin değişip değişmediğini kontrol ettirin. Ayrıca düzenli olarak en azından yılda 1 defa ağız ve diş kontrolü için veteriner hekiminizi ziyaret edin.
Kedinizde ağız kokusu, diş etlerinde kızarıklık, iştahsızlık gibi belirtiler görürseniz periodontal bir rahatsızlık yaşıyor olma ihtimali yüksek ve kendiliğinden geçmez, veteriner hekim muayenesi ve tedavisi şarttır. Lütfen vakit kaybetmeyin, unutmayın onlar ”canım acıyor” diyemiyorlar ve tedavi edilmeyen periodontal hastalıklar kalp ve böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Son olarak eğer kedinizin ağız ve diş sağlığı ile ilgili çözemediğiniz bir sorununuz varsa Türkiye’de de bir Veteriner Diş hekimi var; Dr. Efe Onur. Kendisi veteriner stomatoloji’de (veteriner diş hekimliği) uzmanlaşmış ve İstanbul, Kadıköy’de Vetdentistanbul diye muayenehanesi var. Muayenehanesinin internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Umarım o, size çözüm konusunda yardımcı olabilir!
Not: Bu yazı içerisinde bahsettiğim hiçbir ürün ya da kişi ile bir işbirliğim yoktur. Ürünlerin hepsi kendi araştırıp bulduğum, kendi paramla satın aldığım ürünlerdir. Bu yazıdan firmaların haberi dahi yoktur. Dr. Efe Onur’dan ise instagram’dan takip ettiğim veteriner hekim Yağmur Hanım sayesinde haberdar oldum. Yine kendisinin bu yazıyla ya da benimle hiçbir alakası yoktur keza alanında uzmanlaşmış bu veteriner hekimin kimsenin reklamına ihtiyacı olduğunu da düşünmüyorum. Hepsini sadece sizlere faydalı olabileceğini umduğum için paylaştım ve umarım faydalı olabilmişimdir. Eğer bu yazıyı beğendiyseniz bir kalp atmanız ya da yorum yazmanız beni çok mutlu eder.
Şimdilik görüşmek üzere,
Kediyle kalın,
İnci gibi dişli kediyle <3
KAYNAKLAR
American Animal Dental Collage
Healthy Pets Mercola, Evcil Hayvan Diş Fırçalama
Hartz, Ağız Bakımı ve Kedi Sağlığı
Wildermess Cat, Doğru Kedi Diş Macunu Seçimi
Petsho, En İyi Kedi Diş Macunu
Petful, Evcil Hayvan Diş Macunları Hakkında Her Şey
Feline Wellness, Diş Sağlığı İçin Kemikler
Osman
18 Aralık 2018Merhaba yazdıklarınız gerçek bilgilerden ve tecrübelerden oluştuğu için sıkılmadan merakla okuyorum. Ağız ve diş bakımı hakkında yazdıklarınızı okurken neden misvak kullanmıyorsunuz ki sorusu aklıma geldi. Ve bende hicran için misvak kullanmayı deneyeceğim. Hem organik bir bitki hem fırça niyetine kullanılabilir ayrıca ağzında ıslatarak misvak özü ağız sağlığını korurken ısırdığında da oyun haline getirebilirim.
suzionline
19 Aralık 2018Osman bey merhaba, öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Siz söyleyemeden önce misvak aklıma gelmedi açıkçası. Siz yazınca bir araştırayım dedim. Kedilerde kullanımı hakkında biraz bilgi toplamaya çalıştım. En azından misvak ağacının toksik etkisi var mı, onu öğrenmek istedim. Misvak ağacının dalları doğal olarak lifli bir yapıya sahip olduğu için hem insanda hem hayvanlarda sürtünme ile plakların temizlenmesinde yardımcı olabilir öncelikle. Ayırca yapısında silis ve sodyum bikarbonat olduğunu gördüm. İkisi de kedi diş macunlarının içerisinde genellikle bulunan maddeler. Sodyum bikarbonat (karbonat) fazlası toksik etki gösterebilir denilmiş ancak doğal olarak misvağın içerisinde bulunan miktarın böyle bir etki yaratmayacağını düşünüyorum. Umarım kediniz misvağı çiğnemek konusunda hevesli olacaktır. Eğer denerseniz tecrübelerinizi bizimle de paylaşır mısınız?
Anonim
5 Ocak 2019Güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş
suzionline
7 Ocak 2019Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim <3
Esra
25 Mayıs 2019Çok bilgilendirici, kapsamlı ve akıcı bir yazı olmuş elinize sağlık teşekkürler 🙂
suzionline
28 Mayıs 2019Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim <3
selin
22 Eylül 2019Detaylı bilgilendirmeniz için çok teşekkürler, emeğinize sağlık.
Suzi, suyuna karıştırarak kullandığınız BIO PetActive – Biodent Hexidine ürününden memnun kaldı mı acaba?
suzionline
23 Eylül 2019Bittikçe aldığım bir ürün, evet memnunum.
Esra
26 Ekim 2019Merhaba, paylaşım icin cok tesekkurler 😊 Bir soru; BIO Pet active’i 1 litre suya 5 ml olacak sekilde seyrelttikten sonra ornegin, o sekilde saklayıp kedilerin önüne günlük koymakta bir sakinca var mi? Yani evet su zaten degisiyor her gun de, seyreltilmis ancak el degmemis karışımın saklanmasi sıkıntı yaratir mi?
suzionline
28 Ekim 2019Merhaba, ben günlük taze suya karıştırmayı tercih ediyorum.
Dorukhan
6 Ekim 2021Elif Hanım selamlar,
Parkour Cliny Kedi ve Köpekler Için Diş Macunu + Kalsiyum 75 ml
bunu da deneyebilirsiniz. Bende araştırma aşamasındayım bu çıktı karşıma bir yandan sizin mükemmel yazınızı okuyorum 🙂
Ayşenur
14 Ocak 2022Fatti kullanım süresi hakkında tereddütteyim. Sürekli kullanımın bir zararı olur mu yoksa haftada/ayda 3-5 kez diye sınırlandırmalı mıyız? Teşekkürler bize ilham olduğun için <3
Selin
24 Mart 2023Çok faydalı oldu harikasınız çok teşekkürler , Allah razı olsun. 🥰🩶
nalan saklı
28 Nisan 2024çok teşekkürler.