Kızgınlık dönemi nasıl atlatılır? Kızışan Kedi Nasıl Sakinleştirilir?
Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır? Kızışan Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır? Kızışan Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

Merhaba kedisi kızışgangiller 🙂 Geçen haftalarda bizim de Suzi’miz kızıştığı için, yana yakıla çare aramak nedir bilirim. Günlerim, Google’a kedim kızıştı ne yapabilirim, kedimi nasıl sakinleştirebilirim, kedilerde kızgınlık dönemi nasıl atlatılır, nolur yardım edin ”kedim sabahlara kadar susmuyor” yazmakla geçti 🙂 Kedilerin kızgınlık dönemi, hem kedinize, hem size hatta bütün mahalleye işkence olabilir ama çözümü var merak etmeyin 🙂

Kedim Kızıştı!

Ben evdekileri Suzi’nin kalmasına ikna etmeye çalışırken, tam da yol almışken kedim kızıştı! Bu dönemde onunla aynı evde yaşamak o kadar zordu ki, neredeyse bütün emeklerim çöpe gidecekti. O yüzden veterinere ”yardım, bana yardım edin!” diye koşa koşa giderken topuklarım popoma çarpıyordu.( Bu arada ailenizi kedi almaya ikna etmeye çabalıyorsanız ilgili yazıma bakabilirsiniz.)

Kızgınlık Dönemi

Suzi dişi bir kedi olduğu için bu yazı, ”dişi kedilerde kızgınlık dönemi nasıl atlatılır?” sorusuna birebir cevap olacaktır. Kediniz erkek ise yine de söyleyeceğim yöntemlerin hepsini siz de kullanabilirsiniz. Kedinizi sakinleştirmenize yardımcı olacaktır.

kızgınlık dönemi

Ben kedimi sakinleştirmek için önce kendi kendime bazı yöntemler denedim, kısmen de olsa sakinleşti. Yeterli olmayınca veterinerden yardım aldım. Size, hem kendi yöntemlerimi hem de son olarak, veterinerin müdahalelerini anlatacağım. Ancak unutmayın ki kızgınlık dönemini atlatmanın tek çözümü kedinizi kısırlaştırmaktır. Kızgınlık dönemini atlattıktan sonra ilk iş kısırlaştırma randevunuzu alın. Siz de rahatlayın Kedinizde rahatlasın:) Eğer kısırlaştırma ile ilgili aklınızda sorular varsa, buradan  A’dan Z’ye kısırlaştırma ile ilgili her şeyi anlattığım yazıma bakabilirsiniz. Şimdi kızgınlık döneminde kediyi sakinleştirme yöntemlerine geçelim!

  • Kedinizle Oyunlar Oynayın ve Onu Yorun

Suzi sabaha kadar uyumuyor ve miyavlıyordu. Akşam uyuyor, gece bizi uyutmuyor ve miyavlıyordu. Ben de iş çıkışı eve gelince onu uyutmamaya başladım. Sürekli oyunlar oynattım. Bir oyuncaktan sıkılınca diğer oyuncağa geçtim. Uyumaya başladığında ise asla hayır diyemediği lazerle oynatarak uyandırdım. Onu oynatarak yorduğum ilk gece 2 saat uyuyabildik. Öncesinde hiç uyuyamıyorduk. 2 saat bizim için güzel bir gelişmeydi.

Kedinizi Yorun

  • Gece Yatmadan Besleyin

Akşam eve gelince mamasını önünden alın ve gece yatana kadar mama vermeyin. Ona oyunlar oynattıktan sonra zaten fazlasıyla acıkacaktır. Yatmadan önce ona güzel bir mama verin ve yemeğini yedikten sonra bırakın baygın gibi uyusun 🙂 Bizim 2 saat uyuyabilmemize yardımcı olan diğer yöntem buydu.

disi kedilerde kızgınlık dönemi kac gün sürer

Gece Besleyin

  • Kedi Sakinleştirme Müzikleri

O kadar çaresizdim ki, dişi kedilerde kızgınlık dönemi nasıl atlatılır arama çabalarımı bir de ingilizce gerçekleştirdim. Fark ettim ki bir çok insan kedi sakinleştirme müziklerinden faydalanıyor. Youtube’da bir çok kedi sakinleştirme müziği var. Bu müzikleri ben de Suzi de keyifle dinledik. O dönemde bizi de sakinleştirdi vallahi 🙂 Bir kaç tanesinin linkini aşağıya bırakıyorum. Size sakin dinlemeler diliyorum.

Kedi rahatlatıcı müzikler

Kediler ve köpekleri için uyku müziği

Kediler için müzik

Bırakın Dinlesin 🙂

Yukarıdaki yöntemler kızgınlık belirtilerini hafifletti ama kesin sonuç olmadı. Biz de veterinerin yolunu tuttuk. Suzi’nin evde kalmasını sağlamak için bu işi çözmek zorundaydım. Kısırlaştırılınca bir daha böyle bir derdimiz olmayacaktı biliyordum, ama önümüzdeki 1 hafta boyunca evdekiler illallah derse bizim için çok geç olacaktı. Veterinerimize durumu anlattım ve yaptıklarımı söyledim. Doğru şeyler denediğimi onayladı. Ancak çözüm için başka şeyler yapabileceğimizi söyledi.

  • Kedi Sakinleştirici İlaç

Veterinerimiz kızgınlık dönemi çok ağır geçtiği ve evde kalması bu dönemi atlamamıza bağlı olduğu için atlarda, kedilerde ve köpeklerde kullanılabilen sakinleştirici daha doğrusu uyuşturucu Sedapet isimli bir ilaç verdi bize. Veteriner kontrolünde olmadan lütfen böyle bir ilaca başvurmayın. Az önce söylediğim gibi atlarda bile kullanılabilen bir ilaç dolayısıyla yanlış doz ile çok kötü sonuçlar doğabilir zaten veteriner hekim muayenehaneleri dışında temin edilmesi mümkün değil. Biz veterinerimizin önerdiği kadar ”çok çok küçük bir doz” kullandık ve bizimki biraz sersemledi ve uykulu bir hal aldı. Sabahlara kadar uyumazdı ama sakinleştirici sayesinde o da biz de rahat bir uyku yüzü gördük. Sadece bir kere ve çok az bir doz kullandık.

Böyle bir ürün yerine daha doğal bir kedi sakinleştirici de tercih edilebilir. Online olarak da erişebilirsiniz. (kedi sakinleştirici yazısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.)

Sonunda Sakinleşti

Sonradan gelen güncelleme:  Ben bu yazıyı yazalı yaklaşık 1 sene olmuş 🙂 Yeni bir bilgi daha öğrendim ve sizlerle paylaşmak isterim. Zamanında böyle bir seçenek olduğunu bilseydim veterinerimizden bu yönde destek talep ederdim çünkü öğrendiğim şey bitkisel içerikli VE İLAÇ DEĞİL. Yine sadece veteriner hekimlerden temin edebileceğiniz kediler ve köpekler için üretilmiş bitkisel kaynaklı bir tablet. VEDAVET’in bir ürünü, biz daha önce Veda’nın yine bitkisel içerikli ağız bakım solüsyonunu kullanmıştık. Ondan da ”Kedilerde ağız kokusu” yazısında bahsetmiştim. Okumak isterseniz buraya.

Bu tabletin adı KOT BAYOUN. Strese bağlı problemler ve davranış bozukluklarında öneriliyor.

İçeriği: Motherwort, Kediotu, Melisa, Nane, Yaban Sümbülü, Kekik, Tatlı Yonca, Alıç, Şerbetçiotu, Sarı Kantaron, Isırgan, Şakayık kökü

Önerildiği durumlar arasında cinsel güdü kaynaklı davranış problemleri de var;

·         Cinsel saldırı,

·         Çiftleşme stresi

·         Kedilerde kızışma dönemindeki Östrus çığlıkları

·         Eve idrar ve dışkı bırakma, Aşırı endişe

Bu bitkisel tabletle ilgili daha fazla bilgiye buradan, kendi resmi sitelerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca temin edebileceğiniz veteriner hekim klinik listeleri de burada mevcut.

Yani kedim evde bas bas bağırıyor ya da evin her yerine işiyor diyorsanız veteriner hekiminize bu tableti danışabilirsiniz.

  • Hormon Hapı veya Hormon İğnesi

Veterinerimiz, kısırlaştırma randevumuz bir sonraki hafta olduğundan ve kızgınlık döneminde kedilerin kısırlaştırılması uygun olmadığı için bir kereye mahsus hormon hapı kullanmamız gerektiğini söyledi. Bu hem operasyonun sağlıklı olmasını hem de kızgınlık dönemini atlatmamızı sağlayacaktı. Size hapın adını söylemeyeceğim çünkü veteriner kontrolünde verilmemesi kediniz için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Lütfen veterinerinize danışın. Hormon hapı, hormon iğnesine nazaran daha hafif olduğu için veterinerimiz hormon hapını kullandı zaten şu anda piyasada hormon iğnesi sıkıntısı varmış. Kullanmak isteseniz bile veterineriniz bulamayabilir.

Biz hapı aldık ve ezip yaş mamanın içine karıştırdık. Yaş mamayı yerken afiyetle hapı da yutmuş oldu. Hormon hapı 24-48 saat içinde etki gösteriyormuş. Bizde de 2. günde etkisini gösterdi ve kızgınlık dönemi sonlandı.

Kızgınlık dönemini atlattıktan sonra da bir daha bu durumu yaşamamak için kesin çözüm olan kısırlaştırma operasyonunu gerçekleştirdik. Bizim kısırlaştırma sürecimizi ve yaşadıklarımızı buradan okuyabilirsiniz. Kısırlaştırma operasyonunu yaptırdıktan da sonra da kısırlaştırılmış kedi maması kullanmaya başlamalısınız, unutmayın. <3

Siz de bu dönemi atlatmak için faydalandığınız farklı bir yöntem varsa yorum olarak paylaşabilir misiniz?

Not: Ben arama yaparken bir çok sitede karşıma ”Dişi kedi kızgınlık dönemi kulak çubuğu” önerisi geldi. Lütfen bu tarz yöntemleri kullanmayın. Kendi çözümleriniz yeterli gelmiyorsa bir veterinerden yardım alın.

2019 yılı aylık kedi maliyeti için buraya!

144

43 Responses

  1. Anonim
    28 Mart 2018
    • suzionline
      28 Mart 2018
  2. Anonim
    12 Nisan 2018
    • suzionline
      17 Nisan 2018
  3. Deniz Kaya
    13 Mayıs 2018
    • suzionline
      13 Mayıs 2018
  4. Merveg
    16 Mayıs 2018
    • suzionline
      16 Mayıs 2018
      • Merveg
        16 Mayıs 2018
  5. Aress
    12 Haziran 2018
    • suzionline
      13 Haziran 2018
  6. Kaan
    5 Temmuz 2018
    • suzionline
      30 Temmuz 2018
  7. Filiz
    7 Temmuz 2018
    • suzionline
      30 Temmuz 2018
  8. Duygu
    18 Kasım 2018
    • suzionline
      18 Kasım 2018
  9. Okay
    14 Aralık 2018
    • suzionline
      14 Aralık 2018
      • Ysn
        23 Ocak 2019
        • suzionline
          24 Ocak 2019
  10. Anonim
    23 Ocak 2019
    • suzionline
      24 Ocak 2019
  11. Anonim
    4 Şubat 2019
    • suzionline
      4 Şubat 2019
  12. Cengiz bahçıvanoğlu
    18 Şubat 2019
    • suzionline
      18 Şubat 2019
  13. Irem
    5 Nisan 2019
  14. Anonim
    17 Nisan 2019
    • suzionline
      17 Nisan 2019
  15. Nisan
    21 Nisan 2019
    • suzionline
      22 Nisan 2019
  16. Ataman K.
    1 Haziran 2019
    • suzionline
      11 Haziran 2019
  17. Beyza
    23 Aralık 2019
    • suzionline
      23 Aralık 2019
  18. HakanLK
    24 Nisan 2021
    • suzionline
      28 Nisan 2021
  19. Ecem
    22 Temmuz 2021
  20. Melike
    26 Temmuz 2021
  21. Birsen
    8 Ekim 2021
  22. Fgk
    18 Ocak 2022
  23. Ismail
    12 Mayıs 2022

Yorumunuzu Yazabilirsiniz