Kedilerde Mantar Hastalığı, Teşhisi, Tedavisi ve Korunma | suzionline
Kedilerde Mantar Hastalığı, Teşhisi, Tedavisi ve Korunma

Kedilerde Mantar Hastalığı, Teşhisi, Tedavisi ve Korunma

Selam, birçok kedi sahibinin başına büyük dertler açmış bir konu ile daha karşınızdayım; kedilerde mantar hastalığı! Suzan birkaç aydır mantar hastalığı ile mücadele ediyor. Instagram hesabımda durumunu ilk paylaştığımda da onun gibi onlarca kedi olduğunu öğrendim. Birçok insan kedilerde mantar tedavisinde kesin çözüm arayışında. Ne yazık ki sahiplerinin mantar konusunda aklında birçok cevapsız soru var; kedi mantar aşısı yapılmalı mı, kedi mantar spreyi kullansak olur mu, kedilerde mantar tedavisi ne kadar sürer, kedilerde mantar tedavisinde sirke kullanılır mı, aylardır kedimin mantarı geçmiyor gibi sayısız soru aldım. Sağlıklı cevaplar için Veteriner Hekim Yonca Kuşlu’ya bir röportaj yapabilir miyiz, diye sordum. Sağ olsun o da bizi kırmadı <3 Kedilerde mantar hastalığı neden olur, kedilerde mantar teşhisi nasıl koyulur, diyerek başladık mantar aşısından, mantardan korunma yöntemlerinden, mantarlı kedi bakımından çıktık. Umarım bu röportajdan sonra kedilerde mantar konusunda daha bilgili ve tecrübeli olacağız.

Veteriner Hekim Yonca Kuşlu, 2010 yılı İstanbul Üniversitesi, Veteriner Fakültesi mezunu. Bostancı’daki Yonca Veteriner Kliniği‘nin kurucu Veteriner Hekimi. Kendisini instagramdan takip ediyorsanız ”vetyonca” olarak zaten tanıyorsunuzdur. Çok faydalı ve bazen de çok eğlenceli paylaşımları oluyor. Ben yıllardır severek takip ediyorum, takip etmenizi öneririm. Bu röportaj için de bize vakit ayırdığı için buradan bir kez daha teşekkür ederim.

Şimdi hazırsanız röportaja geçelim!

1- Kedilerde Mantar Hastalığı Nasıl Bir Hastalıktır, Neden Olur ve Kedilere Nasıl Bulaşır?

Suzanda mantarı gördüğüm gün

Mantar hastalığı en bilinen formuyla generalize ya da lokal olarak deride tüy dökülmesi, kaşıntı, yara açılması ve renk değişimleri ile görülen bir hastalıktır. Etkenler aslında birçok organda işlev bozukluğuna yol açarak sistemik hale gelebilir. Akciğerlerde, karaciğerde, sindirim sisteminde karşılaştığımız mantar enfeksiyonları dermatofitozis’e (deri mantarı enfeksiyonu) göre daha şiddetli olarak seyreder. Zaman zaman yaşamı tehdit eder hale bile gelebilir.

Tüm canlılar aslında mantar ile enfekte olabilir. Birçok mantar sporu dokunduğumuz neredeyse tüm yüzeylerde mevcuttur. Başka bir hastalıkla mücadele eden bireylerde fırsatçı enfeksiyon şeklinde aktifleşir ve mantar enfeksiyonu halini alır. En çok antibiyotik kullanımı sonucunda mantar hastalığı ile karşılaşıldığı düşünülse de sistemik ve lokal bağışıklığın azaldığında (ilaç etkisi, probiyotik yetersizliği, lokal yaralanmalar, parazit enfeksiyonu sonucu, alerjik lezyonların devamında) görülebilir. Yaygın mantar enfeksiyonu ile gelen birçok hastada dermatofitoz tedavi edildiğinde altında yatan başka hastalıkların görülmesi tesadüf değildir.

2- Mantar çok riskli ve tedavisi zor bir hastalık mıdır?

Mantar enfeksiyon boyutuna göre değişir. Genellikle deri lezyonları yaşamı tehdit etmese de tedavi süreci hasta için konforsuz, hasta yakını için ise endişe verici olabiliyor. Küçük ve sınırlı lezyonlar lokal tedavi edilebilirken yaygın enfeksiyonların tedavisi için daha güçlü ilaçlardan yardım alınır. Sistemik enfeksiyonlarda şiddetine ve beraberinde seyreden primer ya da sekonder hastalıklara göre riskli hastalıklardandır.

Tedavisi genellikle uzun bir hastalıktır. Basit vakalarda 1-1,5 ayı bulabilirken ileri vakalarda aylar sürebilir. Unutulmaması gereken nokta mantar tedavisi bittiğinde hastaların hayatta bir daha mantar hastalığına yakalanmayacağı anlamına gelmez.

3- Kedimizin mantar olduğundan ne gibi durumlarda şüphelenmeliyiz, erken teşhis için nelere dikkat etmeliyiz?

Genel ya da bölgesel aşırı tüy dökümü, tüylerin tutulduğunda kolayca kopması, tüylerde matlaşma, kepeklenme, derideki renk değişimleri ve özellikle kendilerini kaşıma ihtiyaçlarının arttığını gözlemleyen kedi aileleri hekimlerine muayene için götürmelilerdir.

4- Klinikte mantar teşhis, tedavi süreciniz nasıl ilerliyor?

Genellikle yukarıda saydığım sebeplerden dolayı hastalarımız muayene için getirilirler. Bazen (gözden kaçtığı durumlarda) standart prosedür için gelen hastalarımızda tüy kalitesine, tırnak diplerine ve kulak içlerine mutlaka bakarız. Şüphelenilen olgularda bölgeden örnek alınarak mantar ekimleri yapılır ve sonuç çıkana kadar koruyucu önlemler alınır. Çünkü değerlendirme yapılan gün negatif olsa bile test sonuçlanana kadar fırsatçı enfeksiyonların yerleşmesini istemeyiz. Ortalama 10-14 günde çıkan sonuca göre hasta kliniğe kontrol muayenesi için çağırılır. Geçen süreçteki değişime bakılarak pozitif hastalar için tedavi başlanır. Başlangıçta 5 günde bir yapılan Phythium oligandrum içeren mantar banyoları ile kontrol altına alınması hedeflenir. 4 ya da 5 uygulama sonunda tedaviye yanıt gecikmişse düzenli karaciğer enzim kontrolleri yapılarak oral mantar tabletleri kullanılır. Mantar tedavisi uzun bir süreçtir. Tedavi boyunca her 15 günde bir karaciğer enzim kontrolü yapılmasını ve ilaçla birlikte karaciğer destek tabletleri kullanılmasını tavsiye ederiz. Genelde bu dönemde oral probiyotik ve vitamin B12, Omega3 ve Çinko içeren destekler de hastaya verilir.

5- Mantarın, egzama ya da atopik dermatit gibi diğer cilt hastalıklarından karakteristik bir farkı oluyor mu?

Aslında her bir dermatoz kendine has lezyon tipleri ile başlar ancak kürk tabakasının altında başlangıcı görmek her zaman mümkün olmayabilir. Hastalık kronikleştikçe kaşıma ile sekonder enfeksiyonlar bölgeye yerleştiğinde akıntılı ve/veya ödemli bir yara görüntüsü oluşur. Aslında sorun kronikleştikçe ve fırsatçı enfeksiyonlarla kombine olduğunda genel olarak benzer görünürler.

Mantar enfeksiyonları vücudun herhangi bir yerinde çıkabilir ve türüne göre bile değişen farklı formlarda seyredebilir. Genellikle m. canis türü mantar kabuklu ve koyu renkli deri kalınlaşması ve kaşıntı ile başlarken trichphyton kenarları keskin yuvarlak, dışa doğru kabarık bir şekilde başlar. Bazı durumlarda bölgede sadece tüy dökülmesi vardır. Kaşıntı ise değişkendir yani aşırı kaşıntılı da olabilir sadece alopesi ile de seyredebilir.

Egzama ise derinin üst katmanının yanıt verdiği bir hipersensitivite reaksiyonudur ve ıslak ya da kuru olarak iki formda şekillenir. Burada sebep çevresel ya da gıda olabileceği gibi otoimmun olarak da şekillenebilir. Atopik dermatitin de bir sonucudur. Lezyonlar tüy dökülmesi, kızarıklık ve genellikle kaşıntı ile başlar. tüy dökülmesi mantardakinden daha az bir açılma şeklindedir. Kaşıntı ve döküntüler lokal olabileceği gibi generalize de olabilir ancak en çok derinin daha ince olduğu boyun altı, meme bölgesi, perineal bölge ve kulak ya da sadece baş ve boyun çevresinde görülür. Ayrıca aşağıdaki gri kedi görselinde olduğu gibi Atopik sendrom tamamen tüylerin dökülmesi ya da yalama ile koparılması sonucu bir görünüme de sebep olur.

6- Bazı veteriner hekimler kültür örneği alıp incelemeden mantar teşhisi/tedavisi uygulamıyor, bazıları ise herhangi bir test olmadan bir tedaviye başlıyor. Bu da kedi sahiplerini tereddüte düşürüyor. Teşhis öncesi kültür testi ve ona göre ilaç kullanımı şart mıdır?

Her veteriner hekim muayene sonucunda hastanın durumunu ölçüp tartıp bir tanı koyarak tedavi planı çizer, zaman zaman tanı koymak için ilave testler ve görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyarız ki hastaya en kısa sürede alacağı en iyi tedaviyi uygulayabilelim. Dolayısıyla kanıta dayalı tedavi tercih ettiğimiz ve daha kesin sonuç aldığımız bir tedavi yöntemidir. Ayrıca birçok dermatoz birlikte seyrettiği ve benzer deri lezyonlarına sebep olur. Dolayısıyla tedaviye başlamadan önce etkenin ne olduğundan emin olmakta fayda var ancak bazı durumlarda (lezyonların çok net şekle sahip olması, enfesiyonun ilerlemiş olması ya da hasta yakının test yaptırmak istememesi) doğrudan tedaviye başlanabilir.

7-Mantar tedavisinde bazen lokal kremler, antiseptik solüsyonlar, bazen efervesan tabletler bazen de aşı öneriliyor. Tedavi yöntemi mantarın türüne göre mi değişiyor yoksa hekimin tecrübesi ve tercihi doğrultusunda mı?

Tedavide belirleyici kriterler hastalığın seviyesi ve etkilediği alan, hastanın yanıtı ve vücut kondisyonu, hekimin tercihi, hasta yakınının uygulayabileceği yöntemler, ilave (kronik ya da akut) hastalıkların varlığıdır. Hekim bunların hepsinin içerisinde hastaya en uygun tedavi yöntemini belirler ve uygular.

8- Mantar aşısı hakkında ne düşünüyorsunuz, öneriyor musunuz? Öneriyorsanız ne sıklıkta mantar aşısı öneriyorsunuz? Bazı veteriner hekimler kliniğine bile almazken bazıları rutin aşı takvimine ekliyor. Bu ayrımın sebebi nedir?

Mantar aşısı microsporum canis türü mantarın inaktif olarak vücuda verilmesiyle elde edilen immün yanıtın hasta vücudundaki mantar etkenlerine saldırması sonucu tedaviyi hedefler. Açıkçası benim en son başvurduğum bir yöntemdir çünkü genellikle mantar enfeksiyonları sekonder olarak gelişir ve bu noktada immünstimülasyonu tek bir hedefe yönlendirmek paralel seyreden sonunun ilerlemesine yol açabilir. Ayrıca her ne kadar çapraz reaksiyonla diğer mantar türlerinde karşı etkili olabilse de genel olarak m. canis’e karşı başarısı daha yüksektir ve diğer türlerde aşı tedavisi başarılı olmayabilir. Ancak mantar enfeksiyonu sık geçiren risk bölgesindeki hastalara koruyucu olarak mantar aşısı yapılması düşünülebilir. Yine de burada mantarın neden bu kadar sık şekillendiği, immün sistemi etkileyen farklı bir hastalığı olup olmadığı iyice araştırılmalıdır.

9- Mantar aşısı olan bir kedi yine de mantar olabilir mi, neden?

Evet, hasta aşılı olmasına rağmen hedef tür dışındaki farklı türler mantar hastalığına sebep olabilir ya da immün yetmezlik durumu varsa aşıya karşı oluşturulan yanıt beklenen düşeyde olmayabilir.

10- Tedavi ya da koruma için mantar aşısı yapıldığında genellikle kaç doz öneriyorsunuz?

Tedavi için 3 doz uyguluyoruz. 1 dozdan iki hafta sonra 2. doz, ondan 3 hafta sonra da 3. doz uyguluyoruz.

11- Mantar tedavi sürecindeki bir kedide tedavinin olumlu seyir ettiğini nasıl anlayabiliriz? Ciltte ne kadar sürede nasıl bir değişim/iyileşme bekleniyor?

Hastaların tedaviye verdiği yanıt tedavide kullanılan ajana ve hastaya göre değişmekle birlikte genellikle

-Ecosinle yıkama tedavisinde 4 uygulamadan sonra bölgenin tüylendiği ve varsa kaşıntının azaldığı görülür. 6-8 uygulama önerilir.

Oral tabletler ile tedavide 2. hafta varsa kaşıntı azalmaya, derideki yangı sönmeye başlar. Beraberinde kullanılan desteklere bağlı olarak değişmekle birlikte 3. haftadan itibaren tüylenme başlar. ortalama 6 haftada tedavi sonlandırılır.

-Aşı uygulamasında 1. dozdan sonra mantar artar ve yayılır, 2 doz ile birlikte küçülme ve tüylenme hızla görülür. 3. dozdan sonra deri büyük oranda normale döner tedaviye cevap verildiğinde.

-Oral tablet ya da aşı uygulamasına ek olarak haftalık mantar şampuanı ile yıkama tedaviyi hızlandırır. ancak Ecosin uygulamasında mantar şampuanı ile yıkama tedavi etmek için verdiğimiz mikroorganizmaları inaktive edeceği için tedaviyi engeller.

12- Her kedi bir gün elbet mantar olur mu? Kedilerimizin mantar olmaması için ne yapmalıyız?

mantarı yok diye röportajda fotosu olmasın mı

Her kedi, her an mantar olabilir. Mantar sporları çoğunlukla her zaman her yerdedir. Hastalık, stres, deri bütünlüğünün bozulması ya da bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi durumlarda fırsatçı enfeksiyon şeklinde ortaya çıkabilir. Kedilerimizin mantar olmaması için;

  • deri kontrolünü düzenli yapmalı,
  • kıtık olmaması için düzenli taramalı (kıtıkların altı hava almayacağından dolayı mantar üremesi kolay olur),
  • her tarama sonrası kullanılan malzemeler uygun bir sabun ile yıkanıp kurutulmalı/ nemli bırakılmamalı,
  • mevsim geçişlerinde ve seyahat gibi stres durumunun artacağı zamanlarda probiyotik desteklerle bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanmalı,
  • hekiminizin önereceği deri ve tüy destekleri özellikle mevsimi geçişlerinde kullanılmalı,
  • deride herhangi bir lezyon görüldüğünde büyümeden hekime danışılmalı.

Burada not olarak şunu eklemek istiyorum, muayeneye gitmeden önce lezyonlar üzerine evde süreceğiniz antiseptik solüsyon ve kremler test yapma imkanını ortadan kaldırabileceği gibi hatalı negatif sonuç da verebilir. Tavsiyem hekime danışmadan bişey sürmemek ve sürüldüyse muayenede mutlaka hekime bilgi verilmesidir.

13- Kullanılan mamanın mantar olmaları ihtimaliyle bir alakası var mıdır? (Tavuklu mamalar bu konuda suçlanabiliyor bazen.)

Hijyenik koşullarda üretilmiş profesyonel mamaların (uygun koşullarsa saklanmak şartıyla) herhangi bir enfeksiyona sebep olması mümkün değildir. ancak paketi açılmış, bayatlamış, sıcakta kalmış ve açıkta satılan mamaların sadece mantar değil başka sorunlara sebep olması muhtemeldir.

Tavuk, besin alerjilerinin başlarında geldiği için başta tavuk egzama yapıyor ya da mantar yapıyor diye suçlanır. Esasında bireyin mamadaki protein kaynağına ya da içeriğinde bulunan herhangi bir yardımcı maddeye alerjisi varsa bu önce egzamaya ve dolayısıyla mantara yol açabilir.

14- Çok kedili evlerde bir kedi mantar olduysa diğer kedilere bulaşmaması için nasıl önlemler almalıyız?

Yatak, kum kabı, tırmalama ağacı ya da oyuncaklar gibi sık kullandıkları yerleri düzenli temizlemeli, eğer uygulanan tedavi lokal antiseptik kullanımına izin veriyorsa, hekiminizin önerdiği nötr ph’lı solüsyonlar ile mantarlı bölge sabah akşam temizlenmeli, kullanılan tarakları ya ayırmalı ya da normal sabunla yıkadıktan sonra antiseptik ile dezenfekte etmeli, evin genel temizliğine özen gösterilmediler.

15- Evde mantarlı bir kedimiz varsa ev temizliğinde nelere dikkat etmeliyiz?

Aslında genel olarak kedili evde temizlik konusunda dikkat edilecek husus kullanılan temizlik maddelerinin durulanması olacaktır. Bu çocuklar yere çok yakın geziyorlar, patilerini ve kürklerini yalıyorlar ve kullandığımız yüzey temizleyicilere sürekli maruz kaldıklarında hem çevresel alerji hem de kontak dermatit durumuna sebep olur. bu durum da hasta mantar tedavisinde ise, tedaviyi yavaşlatır ve geciktirir.

Ben güçlü vakumlu bir süpürge ile günlük yattıkları her yer dahil süpürülmesini, silinebilir yerlerinde en az gün aşırı silinip durulanmasını tavsiye ediyorum. Yoğun deterjan ve çamaşır suyu kullanımından kaçınmak önem taşır.

16- Hiç önlem alınmasa da bazen bir kediden diğer kediye mantar bulaşmıyor, bunun sebebi nedir?

çuk güzel olmamız

Yukarıda bahsettiğim gibi aslında, mantar fırsatçı bir enfeksiyondur. Diğer kedide herhangi bir deri ya da immün problem yoksa ve deri florası yeterli savunma yapabilecek güçteyse mantar enfeksiyonu olmadan aynı ortamda yaşayabilir.

17- Mantar kediden insana, insandan kediye bulaşır mı? Biz ya da kedimiz mantarlıysa diğer tarafı nasıl koruyabiliriz?

Mantar etkenleri zoonozdur. insana ya da insandan tekrar hayvana reaktivason şeklinde bulaşabilir. Biz mantarlıysak etkilenmiş yeri kedi ile temas ettirmemek kolay olacaktır (Elbette lezyonlarımıza sürdüğümüz solüsyon ve losyonları da kedi-köpeklerimizden uzak tutmalıyız ki yalayıp toksikasyona uğramasınlar). Kedimiz mantarlıysa özellikle derimizde bir yara varsa o bölgeyi uygun şekilde kapatarak korumalı ve sık sık el temizliğine özen göstermeliyiz. İnsanlarda çok sık antiseptik ya da alkol içeren jel/sprey kullanımını deriyi kuruttuğu, florayı bozduğu ve derinin kurumasına bağlı oluşacak mikroçatlaklardan içeri etken girmesine zemin hazırladığı için tavsiye etmiyorum

18-Bazı kedilerde mantar kronik bir hale geliyor. İyileşti deniliyor, bir ay sonra tekrar başlıyor. Bunun sebebi nedir? Kronik mantar hastası kedilere bir tavsiyeniz var mı?

Bu ne yazık ki çok sık olmasa da karşılaştığımız bir durum. Öncelikli olarak akla gelen ilk soru mantar reenfeksiyon mu oldu yani tekrar mı enfekte oldu yoksa tamamen tedavi edilemedi ve enfeksiyon yeniden mi alevlendi, olmalı. Tedavi uygun şekilde ve sürede yapıldı ve buna rağmen nüksettiyse;

  • ortamın dezenfeksiyonu,
  • immün sistemi etkileyen farklı hastalıkların (viral, alerjik ya da otoimmun gibi…)araştırılması,
  • parazit kontrolü,
  • probiyotik destekleri
  • ve tedavi sonunda belirli periyotlarda yapılacak koruyucu ilaçlı banyo gibi koruyucu uygulamalarla kontrol altına alınması tavsiye edilir.

18- Mantarlı bölgelerde tüy dökülmesi yaşanıyor. Bazı kedilerin mantarı iyileşse de tüylerin geri gelmediği, gelse de çok kısa kaldığı görülüyor. Bunu sebebi nedir, ne yapılmalıdır?

Mantar derinin hangi katmanını ne derece etkilediğine bağlı olarak tüy dökülmesine sebep olur. Eğer enfeksiyon kronikleştiyse kıl folikülleri de atrofiye olabilir ve tüy çıkması gecikebilir. Omega 3 içeren desteklerle bu süreç kısaltılabilir ancak bazen mantar tedavisi sonucunda bölgede çıkan kıl yapısının ve renginin kalıcı olarak değişmesi de normaldir.

19- Bazı kedi sahipleri, mantardan hindistancevizi yağı, kantaron yağı, zerdeçal ya da elma sirkesi gibi doğal çözümlerle kurtulduğunu belirtiyor. Bu gibi içeriklerin birincil ya da ikincil tedavi olarak kullanılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Aslında temel amaç derinin onarılmasını sağlayıp sebum miktarını artırarak mantar etkenlerinin vücudun kendi florası tarafından ortadan kaldırılmasını hızlandırmaktır.

  • zerdeçal güzel bir antienflamatuar bitkidir, dolayısıyla derideki inflamasyonu söndürmeye yardımcı olur. hindistancevizi yağı sebum miktarını artırır ama uygun şekilde ve dozda kullanılmadığında seboroik dematite sebep olur ve bu durumda hastalık daha da ilerler.
  • kantaron bitkisi ise kediler için toksiktir, yağının kullanımını da tavsiye etmiyorum. (hekim kontrolü dışında)
  • elma sirkesi ise deri ph’ını hızla düşürerek florayı ve deri bariyerini bozarak tedaviyi yavaşlatır.

fitoterapi her zaman tedavimize yardımcı olur ancak mutlaka hekim kontrolünde ve hekimin belirlediği şekilde uygulanmalıdır.

20- Stres ile mantar arasında bir ilişki var mıdır? Mantarlı kediler için bu konuda ayrıca bir muayene olmalı mı?

Stres başlı başına immün sistemi zayıflatan bir faktördür ve sistemik yanıt azalacağından dolayı mantar enfeksiyonu fırsatçı olarak hızla gelişebilir. Mantarlı kediler mutlaka stres yönünden değerlendirilmeli ve özellikle kronik mantar enfeksiyonlarında tedaviye triptofan gibi destekler eklenmelidir.

21- Diğer hastalıklar ya da diğer hastalıklar sebebi ile uygulanan tedaviler mantara sebep olabilir mi?

Stres, alerji, immun sistemi baskılayan viral hastalıklar, otommun hastalıklar ya da antibiyotik kullanımı mantar enfeksiyonuna zemin hazırlayabilir.

22- Mantarla birlikte başka hastalıklar seyredebilir mi ya da mantar bir başka hastalığın habercisi olabilir mi?

Her zaman bir problemde bir hastalık sebebi olmak zorunda değil. Neredeyse tüm hastalıklar paralel seyredebilir ancak mantar enfeksiyonlarında özellikle immün sistem ve derinin diğer hastalıklar yönünden değerlendirilmesi önemlidir.

23- Mantar tedavi sürecindeki bir kediye, tedavi sürecini desteklemek amaçlı evde yapabileceğimiz şeyler var mıdır?

Tedavi reçetesini doğru ve eksiksiz bir şekilde uygulamanın yanında stresten uzak tutmak, derideki kan dolaşımını uyarmak için günlük hafif şekilde taramak (açık yara yoksa ve mantarlı bölge için ayrı tarak kullanılmak koşuluyla) ve aynı zamanda çevresini düzenli temizlemek önemlidir.

24- Mantarlı bir kedinin kendini yalaması serbest mi olmalı, yoksa yakalık takılmalı mı? Bazı kedi sahiplerine ayrıca bu dönemde yayılmaması için kedilerini taramamaları bile önerilmiş,  siz ne düşünüyorsunuz?

Mantarlı bir kedi ya derisini temizlemek için ya da kaşındığı için kendisini yalar. Deriye uygulanan pomad ve solusyonların etkileyebilmesi ve aynı zamanda kedinin bunları oral yolla alıp mide sorunu yaşamaması için bu tarz uygulamalar yapıldıktan sonra yalanması engellenmelidir. Yakalık bu yönden iyi bir yardımcıdır. Ayrıca kediler yalandığında dillerinin üzerindeki sert çıkıntılar deriyi bir zımpara gibi soyabilir ve bu şekilde enfeksiyonun derinleşmesine, lezyonların açık yaraya dönüşüp ağız florasındaki bakteriler ile enfekte olup pyodermaya çevirmesine sebep olabilir.

Tarama konusunda açık yara yoksa ve mantarlı bölge için ayrı tarak kullanıp deriyi çizmeden nazikçe taranmasının (her tarama sonrası tarakların sabun ile yıkanıp antiseptik solusyonla dezenfekte edilip kurumaya bırakılması koşulu ile) bir sakıncası olacağını düşünmüyorum. Burada hekim yönlendirmesi daha önemlidir. Eğer taramanın sorun olacağını söylüyorsa taranmamalıdır.

25- Son ve en önemli olarak sizce en güzel mantarlı kedi kim?

Tüm hastalarım birbirinden güzel ama mantarın güzelliğini gölgeleyemediği mantarlı kediyi sorarsanız;

Seviyorum tatlı bir kediyi

Uzaktan gelse de yola sabredişini

Zaman zaman küçük tırmıklar olsa da

Aşk dolu bakışlarıma karşılıksız kalamayan gözlerini

Nice Müjganları tahtından indiren birisini…

=))


Şiir <3 ben!

Yonca Hanım’ın cevaplarını okuduktan sonra benim kafamda her şey yerli yerine oturdu. Umarım sizin için de öyle olmuştur. Kimsenin tecrübe etmemesini dilerim ama bir gün kedinizde mantar olursa, buradaki bilgilerin ışığında çok daha bilinçli ve rahat bir şekilde veteriner hekiminizin tedavisine takip edebileceğinize inanıyorum. Kedilerde mantar tedavisinde kesin çözüm sabırla veteriner hekimin tedavisini uygulamak ve süreci kontrollü götürmek bence.

Bunca soruya bu kadar ayrıntılı bir şekilde cevap verip bize yol gösterdiği için Yonca Hanım’a bir kez daha teşekkür ederim! Ayrıca biz kendisi ile kedilerde mantar konusunda bir de canlı yayın planlıyoruz. Günü ve saati belli olunca instagram hesabımdan duyuracağım. Ayrıca kaydedip ig tv’de yayınlayacağım, izlemenizi öneririm.

Şimdilik görüşmek üzere,

Kediyle kalın,

Mümkünse mantarı olmayan <3

174

10 Responses

  1. Anonim
    25 Mayıs 2021
  2. duman_cat_world
    27 Mayıs 2021
  3. Ecemmm
    31 Mayıs 2021
  4. Rana
    31 Mayıs 2021
  5. Dilan yilmaz
    1 Haziran 2021
  6. Tuğçe
    2 Haziran 2021
  7. Sedat U.
    4 Temmuz 2021
    • suzionline
      10 Temmuz 2021
  8. Hilal Kerigan
    14 Haziran 2022
  9. Zeynep N.
    5 Ocak 2024

Yorumunuzu Yazabilirsiniz