Kedi İle Araba Yolculuğu - Dikkat Edilmesi Gerekenler | suzionline
Kedi İle Araba Yolculuğu – Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi İle Araba Yolculuğu – Dikkat Edilmesi Gerekenler

Selam, bugünkü konumuz kedi ile araba yolculuğu! Kedi ile araba yolculuğuna çıkmadan önce yol konusunu iyice düşünmek ve planlamak lazım. Dikkat edeceğiniz bir kaç ayrıntı ve kullanacağınız bazı malzeme/takviyelerle yolculuğunuzu hem kediniz hem de kendiniz için daha konforlu hale getirebilirsiniz. Bu konuda size verebileceğim birkaç tavsiye ve uyarı var. Hazırsanız baş!

1- Rahat ve Sağlam Bir Kedi Taşıma Çantası Kullanın

Öncelikle kediniz seyahat boyunca taşıma çantasının içerisinde olmalıdır. Bu hem ani bir hareketiyle kazaya sebep olmaması hem de kendini daha güvende hissetmesi için önemlidir.

Ferplast Atlas 10 gibi klasik, sağlam bir çanta minimumda yeterlidir. Ölçüleri 48*32.5*29 çoğu yetişkin kedi içerisinde rahatça yatabilir ve kolay da açılmayan bir çanta. Siz yine de etrafında plastik kelepçe kullanabilirsiniz. Yanınıza yedek plastik kelepçe de alabilirsiniz. Çünkü arabaya inip binerken ya da moladayken vs ani bir sesle korkup kafesi açmaya çalışırsa açılmasını istemeyiz.

Şeffaf, plastik, dar kedi taşıma çantalarını kullanmayın! Kediler bu tarz çantalarda rahatlıkla nefes alamıyor ve iç hacimleri de rahatsız edecek kadar küçük oluyor. Geniş, sağlam ve havadar kedi taşıma çantaları kullanın.

2- Taşıma Çantasını Konforlu Hale Getirin

örnek

Kedi taşıma çantasının içerisine eğer mümkünse kendi kullandığı bir minderi ya da battaniyeyi serin. Alışık olduğu ve üzerinde huzurla yattığı, kokusunu tanıdığı bir battaniye onun daha rahat hissetmesine yardımcı olur. Ancak çok büyük ya da şişkin bir şey kullanıp iç hacmi daraltmamaya özen gösterin.

Eğer bütçeniz uygunsa taşıma çantasının içerisine Feliway classic sprey sıkabilirsiniz. Kullanma talimatını zaten okursunuz ancak ben yine de not düşeyim, kediyi çantaya koymadan 15 dakika önce çantanın içerisine sıkmanız gerekiyor. Etkisi 4-5 saat sürüyor. Feliway classic’in içerisinde kedilerin rahat ve mutluyken salgıladığı feromonlar var. Bu sayede kendini daha rahat hissedebilir. Ürünü bilmeyenler için buraya linkini bırakıyorum. Feliway bütçenizi aşıyorsa, yerini tutmaz ama yine fayda sağlar kedi nanesi spreyi ve tozunu yine kedinizi çantaya koymadan önce kullanabilirsiniz. Kedi nanesi nedir, eğer bilmiyorsanız hakkında ayrıntılı bir yazı yazmıştım. Buraya linkliyorum. Eğer almayı düşünürseniz de en beğendiğim ve etkili bulduğum marka Kong, onu da buraya bıraktım.

Taşıma çantasını biraz evdeki huzurlu ortamına benzetmeye çalışacağız yani. Kısaca taşıma çantasının içerisinde kendi minderi ve sevdiği bir oyuncağı olsun. Bir de yanınıza taşıma çantasını örtmek için bir örtü alın. Kediler korktuklarında saklanmak isterler. Taşıma çantasının üstünü örterek ona saklanmış hissini verebilirsiniz. Böylece daha güvende hisseder.

3-Sakinleştirici Takviyeler

Birçok kedi için araba yolculuğu çok stresli oluyor, bunu azaltmak için kullanılabilecek sakinleştirici takviyeler de var. Bunlardan da bahsedelim. Benim içerik olarak beğendiğim 2 marka var;

Birisi Vetexpert Kalmvet ( İçerisinde; kediotu kökü özü, papatya özü ve triptofan isimli mutluluk hormonunun salınmasıyla ilişkili bir aminoasit var)

Diğeri ise Vetqom calming ( İçerisinde; sakinleştirici etkisi bilinen Gentiana Lutea bitki özü, pasiflora, papatya, theanin ve triptofan aminoasitleri, kedi otu kökü ve kenevir tohumu yağı var)

İkisi de iyi içerikli ve başarılı ürünler ancak ikincisinin içeriği biraz daha gelişmiş, dolayısıyla biraz daha etkili olabileceğini düşünüyorum. Birinciyi kendi kedilerimde de geçici yuva olduğum kedilerde de tecrübe ettim. Yine etkili bir ürün. İkisi de bitkisel takviyeler.

Bu takviyeler kedinizi UYUTMAZ, sersemletmez. Sadece biraz daha sakin/mutlu ruh haline girmesine destek olur. Bu tarz ”bitkisel temelli” bir takviye kullanacaksanız yolculuktan birkaç gün önce başlamanız daha çok fayda görmenizi sağlayabilir. İkisi de benim dönemsel olarak kedilerde kullanmış olduğum ve fayda gördüğüm takviyeler. ANCAK kullanmadan önce lütfen veteriner hekiminizden de görüş alın.

Gimcat Relax paste kullansak etkisi olmaz mı?

Gimcat relax paste’in içerik listesinin en sonunda triptofan aminoasiti var. Onun dışındakiler b vitaminleri, e vitamini ve taurin. Yukarıda bahsettiğim takviyeler kadar etkisinin olması muhtemel değil. Triptofan sayesinde biraz mutluluk hormonu salınabilir ancak o da az oranda. Relax paste yukarıda bahsettiğim ürünlerin yerini tutmasa dahi bir miktar sakinleşmesine destek olabilir.

Peki; Araba Yolculuğu Öncesi Kedimizi Uyutmalı Mıyız?

Öncelikle bunun net cevabı kediden kediye değişebilir. Nadiren bazı kedilerin yolculuk öncesi uyuması daha iyi olabilir ancak bunun cevabını ”kedinizi muayene eden, sağlık geçmişini bilen” veteriner hekimden almanız lazım. Genellikle ”sadece” yolculukta kendini parçalayacak derecede bağıran, debelenen ve kusan kedilere öneriliyor.

Kedilerde Promazin Kullanımı

Promazin, pre-anestezik sakinleştirici olarak geçiyor. Bu sakinleştirmeyi ”duygusal yatıştırılma” gibi düşünmeyin. Kediyi sersemletip uykulu hale getiriyor. Psikolojik bir rahatlama sağlamıyor yani. Promazin’i her kedinin kullanması önerilmiyor. Lütfen veteriner hekiminize danışmadan kullanmayın. Özellikle kedinizin solunum ya da kalp sorunu varsa KESİNLİKLE kullanmadan önce veteriner hekime bu durumunuzu açıklayarak kullanım önerisi sormalısınız. İlacın dozajı da çok çok önemli. İlaç atlar, köpekler ve kediler için kullanılıyor. Bilmeden kedinize at dozu verebilirsiniz…

Prospektüse göre 5kg bir kediye hafif sedasyon için 0,5 ml, tam sedasyon için 1ml, operasyonlar öncesi için ise 1.5 ml. Operasyonlar öncesi kısmı siz değil veteriner hekimler kullanıyor. Onu da yazma sebebim 0.5 ml’in bile büyük bir değişken olduğunu göstermek istemiş olmam. Kedinizin kilo ve sağlık durumuna göre hem kullanıp kullanmayacağı hem de dozajı ”kedinizi muayene eden ve sağlık geçmişini bilen” veteriner hekim tarafından belirlenmeli. Bu cümleyi ikinci yazışım biliyorum ama yazmak zorunda hissediyorum çünkü ne yazık ki bilinçsizce kullanımı sık olan bir ilaç.

Promazin Tecrübem

Ben bu ilacı bir kere Suzan için kullandım. O zamanlar Suzan’da astım olduğunu da bilmiyorduk. Veteriner hekim yolculuk öncesi önermişti ve doze etmişti. Daha yeni kedi sahiplendiğim dönemlerdi. Suzan’ın yolda ne tepki vereceğini bilmiyor ve korkuyordum. Önerildiği şekilde Suzan’a verdim ve bir süre sonra sendeleyerek yürümeye başladı sonra da yatağına yatıp uyudu. Ben de taşıma çantasına koyup yola çıktım. Zaten kısa süreli bir yolculuktu ve sorun yaşamadık ancak şu an Suzan’ı tanıyorum. Yolda çok stres olan bir kedi değil. Kendisine zarar verecek bir gerilimi, kusması olmuyor. Dolayısıyla bir daha kullanmam.

Kedime Promazin Kullanmalı Mıyım?

Yolda çok stres olan kediler var. Kendini parçalıyor, kusuyor vs. Eğer öyle bir kedim olsaydı uzun bir yolculuk yapacaksam kullanmayı düşünür ve kedimi muayene ettirip veteriner hekime danışırdım. Genel sağlık durumu ilacı kullanmaya uygunsa o zaman kullanırdım. Eğer kedimde ekstrem bir yol tepkisi yoksa yukarıda örneklerini verdiğim bitkisel temelli, sakinleştirici etkili takviyelere yönelirdim.

Kediyle Yolculukta Tuvalet

Şimdi taşıma çantamız nasıl olmalı, konuştuk. Sakinleştirme ve uyutma kısımlarını konuştuk. Sıra geldi asıl konuya;

Tuvalet konusunda iki farklı duruma göre iki farklı önerim olacak. Eğer özel aracınızla değil de toplu taşıma ile bu yolculuğu yapıyorsanız kedi taşıma çantanızın içerisine ”bebek alt açma bezi” serin. Birçok markada aynı ürün var. Bim, şok, ebebek gibi çoğu yerde satışı var.

Bunu hem taşıma çantanızın altına serin hem de yanınıza yedek alın. İşemeli sıçmalı durumlarda değiştirebilirsiniz. Ancak lütfen bu işlemi açık alanlarda yapmayın! Kediniz taşıma çantasını açtığınız anda ani bir sesle, korkuyla kaçabilir. Daha sonra yollarda kedi aramayın…

Yolcuğunuz toplu taşıma ile değil de özel aracınızlaysa ve yeriniz varsa yanınıza kedinizin kum kabını alabilirsiniz. ANCAK bunu yine açık bir alanda kullanmaya çalışmayın. Arabanızın kapıları kapalıyken, arabanın içinde kullanın. 

Bir arkadaşımın arkadaşı ”yolculukta tuvalet” meselesi yüzünden ne yazık ki otobanda kedisini kaybetti ve bir daha bulamadı. Tasmayla dışarı çıkartıp yaptırmayı düşünmüşler ancak yanlarından hızla geçen arabadan korkan kedi tasmadan kurtulmuş ve kaçmış. Bu sebeple tasma ile bile olsa kedinizi açık alana çıkartmayın…

Genel Olarak Dikkat Edebileceğiniz Temel Şeyler

  • Her ihtimale karşı kedinizin kimliğini yanınıza alın
  • Yolculuk esnasında mide bulantısına sebep olabileceği için yola çıkmadan önce birkaç saat mamasını kaldırmak iyi olabilir
  • Özel aracınızla gidiyorsanız yüksek sesle müzik açmayın, çok hızlı kullanmayın, klimayı kullanacaksanız orta derecelerde kullanmaya dikkat edin.
  • Kedinizi taşıma çantasından çıkartmayın
  • Olası kaza ya da ani fren ihtimallerine karşı emniyet kemerini taşıma çantası üzerinden bağlayın
  • Kedinizi mümkün olduğunca sessiz, sakin ve stabil ortamda tutmaya çalışın. Taşıma çantasının üstünü biraz örtmek basit ama çok etkili bir yöntem unutmayın.

Kedi ile araba yolculuğu konusunda her şeye değindik diye düşünüyorum. Eğer cevaplayamadığım bir sorunuz varsa yorumlar kısmına yazmaktan çekinmeyin. AYRICA sizin de yolculuk tecrübelerinizi merak ediyorum. Hepimize faydalı olması için bu konudaki tecrübelerinizi yine yorumlar kısmına yazarsanız hepimiz faydalanalım.

Şimdilik benden bu kadar.

Kediyle kalın,

Sağ salim birlikte yolcuğunuz olsun <3

148

No Responses

Yorumunuzu Yazabilirsiniz