Dişi Kedi Kısırlaştırma - Müjgan'ın Kısırlaştırma Süreci | suzionline
Dişi Kedi Kısırlaştırma – Müjgan’ın Kısırlaştırma Süreci

Dişi Kedi Kısırlaştırma – Müjgan’ın Kısırlaştırma Süreci

Selam! İkinci kedim Müjgan, 2 hafta önce kısırlaştırıldı. Beni instagram hesabımdan takip edenler, süreci adım adım izledi ancak ben derli toplu olarak burada da kalsın istedim. Kedisini kısırlaştırmak isteyenler için yol gösterici olabileceğini düşünüyorum. Dişi kedi kısırlaştırma sürecini en başından, sonuna kadar adım adım size anlatmak istiyorum. Hazırsanız, lets go!

 Dişi Kedi Kısırlaştırma Öncesi Hazırlık

Kısırlaştırmaya 2 hafta kala, Müjgan’a bağışıklık güçlendirici vermeye başladım. Aslında sağlıklı, bilinen bir hastalığı olmayan bir kedi için gerek olmadığı, yine de istersem başlayabileceğim söylendi. Operasyona biraz daha bağışıklığı güçlüyken girebilmesi adına ben başladım, nekahat döneminde de kullanmaya devam ediyorum. Benim aldığım Veda’nın Phytocomplex for immunsystem. Bunun ya da bir başkasının kullanımını veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Operasyon sonrası yemesi için de Hill’s in restorative care yaş mamasından aldım 1 paket. Bu mama hastalık sürecindeki veya operasyon sonrası nekahat dönemindeki hayvanlar için üretiliyor. Bir paketi 156 gram ve 20 tl. Reçeteli mama olduğu için sadece veteriner kliniklerinde satılıyor. Siz almadan önce kendi veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Ben operasyon sonrası kullanmak için 1 paket aldım. Ayrıca tadı da birçok kedi tarafından çok seviliyor. İştahsızlık çekmesi ihtimaline karşı da doğru bir tercih olacağını düşünüyorum.

Açıkçası bu ikiliyi almak dışında bir hazırlığım olmadı. Bunlar da olmazsa olmaz şeyler değillerdi ancak ben almayı tercih ettim.

Hangi Veteriner Kliniği

Süreçteki en kritik konu bu, doğru veteriner kliniğini bulmak. Birçok kedi sahibi seçmeye çalışırken felç geçiriyor çünkü veteriner kliniklerinin kısırlaştırma prosedürleri ve fiyatları çok değişken oluyor. Bizler de bu sebeple seçmek konusunda çok zorlanıyoruz. Örneğin; kısırlaştırma sonrası bir hafta klinikte kalmalı diyen de oluyor, ilk günden eve yollayan da, ya da gaz anestezi sistemi kullanan da var, bu sisteme sahip olmayan da. Bazı kediler operasyondan çıkar çıkmaz kendisini toparlıyor, bazılarının ise toparlanması günler alıyor. Burada biz hayvan sahiplerine kritik bir rol düşüyor; kısırlaştırma için doğru veteriner kliniğini seçmek.

Bu konuda bana yol gösteren açıkçası okuyucularım oldu. Instagramda ”Hangi Veteriner Kliniğine Gidiyorsunuz?” diye bir post açmıştım. Orada VetArt Veteriner Kliniği ile ilgili o kadar çok olumlu yorum geldi ki, ben de yakından takip etmeye başladım. Daha sonra kısırlaştırma ile ilgili kendileri ile görüşüp bilgi almak istedim. Kurucu veteriner hekimleri İstanbul’da başarılı operasyonlarıyla zaten tanınıyordu, ben de duymuştum. Kısırlaştırmada nasıl bir prosedür izlediklerini ve anestezi yöntemlerini merak ediyordum. Bana kısırlaştırma prosedürlerini ayrıntılı bir şekilde anlattılar ve dinledikten sonra, tamam dedim, burası.

Şimdi, geriye dönüp bakınca da iyi ki burayı seçmişim diyorum çünkü ameliyatsız kedi kısırlaştırma mümkün değil ama ameliyat olmamış gibi kedi kısırlaştırma mümkünmüş.

Kısırlaştırma yolunda Müjügenk

O gün yaşadıklarımızı ve bize uygulanan prosedürü adım adım size anlatmaya başlıyore;

  • Bizi operasyon için saat 10:00’da çağırdılar ve önceki gece saat 2 gibi önünden mamasını ve suyunu almamızı istediler. Operasyon öncesi yaklaşık 8 saat aç ve susuz kalmasını önerdiler. Biz de böyle yaptık.
  • Sabah 10:15 gibi ben Müjgan ile klinikte oldum. Ne yazık ki geç kaldım. ( Ben geç kaldığım için bir sonraki operasyon sarktı, beklemek zorunda kaldılar. Bir sonraki hastanın hakkını çalmamak, kliniğin programını bozmamak adına, ben yaptım, siz yapmayın; randevunuza geç kalmayın.
  • Gerçekten sosyal medyada göründükleri gibi çok tatlı, güler yüzlü insanlar vardı. İnsanın üzerindeki korkuyu, stresi alıyor bu.
  • Biz gider gitmez, operasyon öncesi tetkiklere başladılar.

Kedi Kısırlaştırma Öncesi Yapılması Gereken Tahlil Ve Tetkikler

 

  • Muayene, kilo kontrol

Öncelikle, oradaki Veteriner Hekim Alper Çelebi, Müjgan’ı bol bol sevip 🙂 sonra elle, gözle muayene etti. Daha sonra kilosunu baktılar. Müjgan 2 kilo 750 gram çıktı. Bu da operasyon için yeterli  görüldü. Daha sonra kanını alıp tahlillere başladılar.

  • Kan tahlilleri

           Hemogram (Tam Kan Sayımı)

Müjgan’ın Hemogram Sonucu

Hemogram kedinizin kan hücrelerini (beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri, trombositler) inceleyen bir test. Bu sayede kedinizin fiziksel durumu ile ilgili birçok şeyi öğrenebiliyorsunuz. Örneğin; beyaz kan hücreleri (WBC), vücudun bağışıklık sistemin bir parçasıdır. Beyaz kan hücrelerinin her bir tipi, bağışıklık sistemi için olan bir tehdite farklı tepki gösterirler. Hemogram sayesinde veteriner hekiminiz bu değerleri görebilir ve kedinizin bağışıklık sisteminde bir sorun olup olmadığı konusunda fikir sahibi olabilir ki bu operasyon öncesi kritik bir veri.

Kırmızı kan hücreleri (RBC) ise vücuttaki dokulara oksijen taşımakla görevli , trombositler (PLT) ise  kanın pıhtılaşması ile görevlidir. Bu test ile bunlar da görülebiliyor. Örneğin; kedinizin trombosit seviyesinde bir düşüklük varsa, kedinizin kanı pıhtılaşmayacak ve anormal kanamaya açık olacaktır. Takdir edersiniz ki bu da operasyon öncesi kritik bir bilgidir. (Bu örnekleri yazıyorum ki ”veteriner kısırlaştırma öncesi hemogram istedi, gerek var mı?” diye aklınızda soru varsa kalmasın, gerek var.)

Müjgan’ın hemogram sonucu, oldukça normaldi. Operasyon için uygun olduğunu söylediler.

               10 Parametre Biyokimya Testi

Operasyon öncesi 10 parametrelik bir biyokimya testi yapılıyor. Buradaki 10 parametre; Glu- kan şekeri, Crea- Kreatin, Bun- Üre azotu ( Crea ve Bun birlikte böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için ölçülüyor.) Tp- total protein, ALB- Albumin, Glob -Globumin, Alt ve Alkp ( Karaciğer fonksiyonları değerlendirmek için ölçülüyor)

Fazla karıştırmak istemiyorum, kısacası operasyona girmeden önce veteriner hekiminiz kedinizin karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında sorun olup olmadığını öğrenebiliyor ki bu da operasyon için kritik bir bilgi.

Müjgan’ın böbrek değerlerinden birisi, kreatin değeri, üst sınırda çıktı. Bu da ikinci bir testi daha gerektirdi. O da SDMA (Simetrik Dimetil Arjinin) testi, böylece Müjgan’ın bir böbrek hastalığı var mı yok mu, net olarak öğreneceğiz denildi ve yaptırdık.

Teste göre 0-14 mcg/dl normal böbrek işlevini, 15-20 mcg/dl erken böbrek hastalığını, 20’nin üzerindeki değerler ise daha ilerlemiş böbrek hastalığını gösteriyor. Müjgan’ın sonucu 11mcg/dl yani böbrekleri normal işlevinde çalışıyor.

Biyokimya sonucunda da operasyona uygun olduğu sonucuna varıldı. Ellerindeki bilgiler doğrultusunda, kreatin değerinin biraz yüksek olması sebebiyle bir miktar sıvı takviyesi yaptılar. Ayrıca zaten operasyon boyunca ve sonrasında uyanana kadar sıvı almaya devam ediyor. Operasyon öncesi elde ettikleri veriler sayesinde buna ihtiyacı olduğunu görebildiler, bu tetkikler yapılmasaydı, görüleyemeyecekti.

  • Çift Taraflı Röntgen Çekimi

Son olarak Müjgan’ın çift taraflı röntgeni çekildi. Ciğerlerini ,kalbini, mide ve bağırsaklarını her yerini incelediler ve bütün bağırsaklarının baştan sona bok ile dolu olması dışında her şey normaldi:D

Rontgen sonucu sonrası klfkgjdfgjl

Operasyon öncesi yapılan bütün bu işlemler aslında bildiğiniz check-up. A’dan Z’ye Müjgan’ın her şeyi incelendi. Hem operasyona uygunluğu kontrol edildi hem de Müjgan’ın bir hastalığı olsaydı bu sayede erken teşhis olabilecekti.

”E Benim Veterinerim Bunlara Gerek Yok Dedi”

Bu işlemler, aslında herhangi bir operasyona girecek her insana ya da hayvana yapılması gereken standart işlemler. Yukarıda kısaca örneklendirdiğim gibi, en basitinden kedinizin trombositlerinde sorun olması halinde operasyon esnasında aşırı kanaması olabilir. Belki durdurulacak, belki durdurulamayacak. Neden bu riski alalım? Belki şu anki sağlığı anesteziye/operasyona uygun değil, bu tetkikler yapılmadan nasıl bunun kararı verilecek?

Kısırlaştırma kedinizin hayatı boyunca 1 kez olacak bir şey.  Bu tetkikleri yaptırarak operasyon esnasında çıkabilecek handikaplardan kurtulmuş oluyorsunuz, ayrıca da genel sağlık durumu da kontrol ediliyor ve herhangi bir hastalığı olması durumunda, erken teşhis şansınız oluyor. Ben yaptırmayı tercih ettim, zaten VetArt Veteriner Kliniği de bu kontrolleri yapmadan hiçbir hastasını operasyona almıyor.

Şimdi hazırsanız Operasyon Sürecine Geçelim!

Kedi Anestezi Protokolü – Gaz Anestezi

kedi gaz anestezi

dişi kedi kısırlaştırma

VetArt Veteriner Kliniği’ni tercih etmemdeki sebeplerden bir tanesi de gaz anestezi sistemlerinin olmasıydı. Kedilerde anestezi riski her hayvan sahibinin aklında bir sorudur. Gaz anestezi de oldukça güvenli bir yöntem. Böylece Müjgan operasyondan sonra çok daha çabuk ayılıp toparlanacaktı. Anestezi sürecini bana anlatmalarını rica ettim ve adım adım anlattılar;

  • Öncelikle bir sakinleştirici yapılıp, 15 dakika beklenerek kedinin sakinleşmesi sağlanıyor
  • İlk doz anestezik madde verilip 15 dakika daha bekleniyor, bu noktada gözde görülmese de uyuşma başlıyor
  • İkinci doz anestezik veriliyor, 15 dakika daha bekleniyor. Artık kedi tamamen baygın oluyor
  • Son olarak kediniz entübe edilip, gaz anestezisine bağlanıyor ve operasyon başlıyor.
  • Operasyon sonunda da anestezik maddeyi bağlayarak vücuttan atılmasını sağlayan enjeksiyon yapılıyor.

(Arada bir yerlerde Müjgan’ın operasyon yerini, karnının altında ufak bir yeri tıraş ettiler ve bir patisine anjiokat taktılar. Anjiokat takmalarının sebebi de operasyon sırasında bir sorun çıkarsa vakit kaybetmeden kediye serum takıp ilaç verebilmek.)

dişi kedi kısırlaştırma

Operasyon başlamadan önce ayrıca kediyi bir monitöre bağlıyorlar ve bu monitör aracılığıyla kedinin nefes alışverişleri, kalp ritmi, kan basıncı gibi tüm parametreler takip ediliyor. Örneğin, kalp atım sayısında bir artma olması durumunda ağrı duyduğu düşünülerek anestezi miktarı arttırılıyor. Bu monitör ile tam bir operasyon kontrolü sağlanabiliyor. Yalnız bu monitör birçok veteriner kliniğinde bulunmuyormuş. Yani operasyon esnasında kedinizin solunumu dursa bundan veteriner hekimin haberi olmayabilir ve müdahale edemeyebilir… Tabii kullanılan diğer sistemler de önemli, örneğin bu klinikteki gaz anestezi sisteminin otomatik ventilasyonu mevcutmuş. Hekim müdahale edene kadar, solunumu sağlıyormuş. Dolayısıyla kısırlaştırma yaptırmayı düşündüğünüz yere kesinlikle bunu sorun. (Ben yüz milyon soru sordum, neyse ki bıkmadan cevapladılar :D)

Dişi Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı – Kedi Kısırlaştırma Operasyonu

Toparlıyorum; gaz anestezi ile uyuşturuldu, anjiokat takıldı, monitöre bağlandı ve operasyon başladı. Ben çok heyecanlı ve panik olduğum için kendi dinlenme odalarındaki koltuğa oturabileceğimi söylediler 🙂 Orada da güvenlik kameraları vardı, ameliyathaneyi görebiliyordum.

dişi kedi kısırlaştırma

Operasyonu kliniğin kurucusu Veteriner Hekim Koray Musluer gerçekleştirdi. Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı ne kadar sürer? Müjgan’ın ameliyatı sanırım 6-7 dakika kadar sürdü. Bu kadar kısa olacağını düşünmüyordum. Yaklaşık 0.5-1 cm arası bir kesik ile alttan girerek rahim ve yumurtalıkları aldı. Ameliyat yerini içeriden 1 ya da 2 estetik dikiş ile dikti ve bu sayede bizim yakalık kullanmamıza gerek kalmadı.

Müjganı operasyondan sonra bir süreliğine yoğun bakım bölümüne aldılar ve orada kısa sürede oldukça dinç uyandı.

Sanırım uyandıktan bir yarım saat sonra da bizi taburcu ettiler. 6-7 saat boyunca mama, su vermememi söylediler ve kusma olabileceği konusunda uyardılar. Ayrıca Müjgan’a 14 gün etkili depo antibiyotik yaptılar, vücutta yavaş yavaş salınıyormuş.

 Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakımı

Eve geldiğimizde Müjgan oldukça iyi görünüyordu. Kedi anesteziden kaç saat sonra kendine gelir  diye ben de meraklıydım ama bizimki zaten hiç kendinden geçmemiş gibiydi. Dengesini kaybetmeden, oldukça ayık bir şekilde yürüyordu. Eve gelir gelmez kum kabına gidip çişini ve kakasını yaptı. Kedi kısırlaştırma sonrası tuvalet önemli biliyorsunuz. İlk çişi ve kakayı görene kadar takip etmelisiniz. İki gün içerisinde görmezseniz veteriner hekiminize bilgi vermelisiniz. (Sabahtan kum kabını yıkayıp içine temiz kum koymuştum)

Sonra ben, evde uyur dinlenir bir süre diye düşündüm. Sonuçta kedi kısırlaştırma sonrasında hemen toparlanamaz değil mi?  ama asla öyle değildi. Müjgan bütün gece hiç ameliyat olmamış gibi evde çılgın attı. İştahsızlık olmadı. Kusma olmadı. Halsizlik olmadı. Suzan’ın kısırlaştırma sonrası halini hatırlıyorum da asla böyle değildi. Müjgan hem iyi bir hekim tarafından kısa sürede başarılı bir şekilde opere edildiği için, hem iyi bir anestezi&ağrı protokolü uygulandığı için hem de yakalık takmak zorunda kalmadığı için oldukça keyifliydi. Operasyonun hiçbir etkisi kalmadı üzerinde. İşte aşağıdaki gibiydi bütün gece;

 

Ben Müjgan’a bakması için 10 günlüğüne annemi çağırmıştım İzmir’den. Müjgan operasyon akşamındaki her zamanki gibi o kadar kuduruktu ki annem ”Beni neden çağırdın, kuduz köpek gibi bu zaten” dedi 😀 Zaten hiç kısırlaşmamış gibiydi, ameliyatsız kedi kısırlaştırma olsaydı bu olurdu herhalde. Normal hayatımıza devam ettik biz, dişi kedi kısırlaştırma sonrası bakım diye bir şeye gerek olmadı.

Son olarak aklınıza takılabileceğini düşündüğüm bir soruya daha cevap vereyim;

Neden Suzan’ı Da Böyle Bir Yerde Kısırlaştırmadım?

Geçen sene operasyon sonrası Suzan

Çünkü bilmiyordum. Öncesinde yapılacak tahlillerle kötü bir operasyonun önüne geçilebileceğini, operasyon tekniğinin& hekimin önemini, uygulanacak ağrı ve anestezi protokolünün bambaşka olabileceğini bilmiyordum.

Bir kedinin kısırlaştırma sonrasında hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam edebileceğini, ağrı ve acı çekmek zorunda olmadığını bilmiyordum.

Şimdi keşke diyorum geri dönüp Suzan’ın da kısırlaştırmasını burada yaptırabilseydim. Keşke günlerce ağrı çekip, o yakalığın stresini yaşamasaydı…

Aa bir dakika sizin asıl soru başkadır, asıl bir de ona cevap vereyim 🙂

Peki Bütün Bunlara Kaç Para Ödedim? Dişi Kedi Kısırlaştırma Fiyatları 2019

dişi kedi kısırlaştırma

Operasyondan sonraki gün Müjgan’ın ameliyat yeri

İvho taban fiyat tarifesine göre, dişi kedi kısırlaştırma fiyatları 2019 ‘da minimum 620 tl + kullanılan ilaçların ücreti. Ben Müjgan’ı kısırlaştırmadan önce fiyat araştırması yaptım. 750 tl’nin altında fiyat veren olmadı ki bunların neredeyse hiçbirisinde ne gaz anestezi sistemi vardı, ne vücut fonksiyonlarını takip edebilecekleri bir monitör. Ayrıca fiyata hiçbir tahlil, röntgen vs dahil değildi. Yakalık takmasına gerek yok diyenler de operasyon yerinin üzerine pansuman diktiklerini söylemişlerdi. Açıkçası ben bunu istemedim. Ekipman ve donanımları bu şekilde olmayan, içerisinde hiçbir tahlil&tetkik olmadan, sonrasında yakalık takacak ya da pansuman dikişi yapacak bir yere 750 tl ödemek istemedim.

Vetart Veteriner Kliniği’nde bütün ekipmanlar mevcuttu, taban fiyattan biraz daha fazlasına bütün operasyon öncesi ve sonrası bakım dahil bütün operasyon sürecini gerçekleştiriyorlar. (Ben bu yazıyı yazmadan önce kendilerinden izin almıştım, dolayısıyla yazıyı okuyabilirler. Bu yüzden tam rakamı yazmam doğru olmayabilir. Buraya numaralarını bırakıyorum, siz kendilerinden telefonda ayrıntılı bilgi alabilirsiniz; 02165530112 . İstanbul dişi kedi kısırlaştırma fiyatları 2019 düşünüldüğünde, bu şekilde bir operasyon için oldukça makul.

İncelemek isterseniz web siteleri için vetart.com.tr linkine tıklayabilirsiniz. Ayrıca diğer sosyal medya hesaplarını da aktif kullanıyorlar. Ben kendilerine instagram hesapları üzerinden ulaşmıştım. Facebook hesaplarından da bazı operasyon görüntülerini izlemiştim, randevu almadan önce, siz de bakabilirsiniz. 😀

Şimdi baktım da twitter hesapları da varmış, buradan da darlayabilirsiniz.

Kısırlaştırmadan sonraki gece Müjü

Kısırlaştırma kedinin hayatı boyunca 1 kere yapılan bir şey. Bu masrafı kediniz için sadece 1 kez yapacaksınız. Ben bu bakış açısıyla baktım, iyi ki de öyle yapmışım. Bir daha kedim olursa yine kısırlaştırma için buraya gelirim.

Eğer sizin kediniz de kısırlaştırma operasyonuna girecekse öncesinde bu yazıyı okuyorsanız şimdiden çok geçmiş olsun! Dişi kedi kısırlaştırma birçoğumuz için korkulu rüya ancak hekiminize güvenirseniz korkulacak bir şey yok.

Şimdilik kediyle kalın,

Kısırlaştırma operasyonu başarılı geçen,

Sonrasında ağrı ve acı çekmeyen kedi ile!

 

162

13 Responses

  1. İpek
    11 Şubat 2020
    • suzionline
      13 Şubat 2020
  2. Rıza
    3 Ocak 2021
    • suzionline
      6 Ocak 2021
  3. Elif
    17 Mart 2021
  4. Mert
    18 Mart 2021
  5. Ceyla
    29 Mart 2021
  6. Didem
    18 Temmuz 2021
  7. Rumeysa
    16 Ağustos 2021
  8. NİLAY
    1 Ocak 2022
  9. Firuze
    22 Mart 2022
  10. Büşra
    2 Haziran 2022
  11. Özgür
    29 Ekim 2022

Yorumunuzu Yazabilirsiniz