Yetişkin Kedi Sahiplenmek - Bana Alışır Mı? | suzionline
Yetişkin Kedi Sahiplenmek – Bana Alışır Mı?

Yetişkin Kedi Sahiplenmek – Bana Alışır Mı?

Merhaba sevgili hayvan severler, sizlere bugün yetişkin kedi sahiplenmek konusundan bahsetmek istiyorum. Bir çok insan kedi sahipleneceği zaman ilk şartı ”kedinin yavru olması” oluyor hatta yavrunun, en fazla 1-2 aylık olmasını istiyorlar. Bunun sebebi ise ”bana alışsın” düşüncesi… Ancak, bir kedinin size alışması için yavru olmasına gerek yok. Hatta, benim tecrübelerime göre yetişkin kediler, yavru kedilere nazaran daha kısa sürede sahibine alışıyor. Öteki beybili daha nereye sıçacağını bilmiyor yani, size nasıl alışsın hemen 😀

Yavru Kedi Sahiplenme

” Ben nereye sışcağımı bilmiyom”

Yavru kediler, başlangıçta çok fazla bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyarlar. Ayrıca, her konuda onları eğitmeniz gerekir. Yemek, tuvalet, oyun, insanlar… Her şeyi ona siz öğretmelisiniz. yetişkin kedilerde böyle bir ihtiyaç yok. İlla ki yavru kedi istiyorsanız da sizden bir ricam olacak. Lütfen, yavru 12 haftalık olmadan annesinden ayırmayın! 12 haftadan önce annesinden ayrılan kediler hem yeterli anne sütü alamaz hem annesinden alacağı eğitim yarım kalır. 12 haftadan önce annesinden ayırmak tamamen bencillik. Lütfen bunu yapmayın. Şimdi yetişkin kedi sahiplenme konusunda kafamıza takılanlara cevap arayalım!

Öncelikle, sahipleneceğiniz kedinin yavru olmasını şart koşarken bir çok önemli noktayı gözardı ediyorsunuz. Mesela, hayatınızın kedisi belki de şu anda 1 yaşında. Çocik, sizin istediğinizden 8 ay daha fazla yaşamış diye neden direkt eliyorsunuz ki? Biz Suzi’yi tahminen o, 1 veya 1.5 yaşlarındayken sahiplendik ve iyi ki onu sahiplenmişiz. Kedisi benim hayatımın kedisi, eminim. Aslında Suzi’den önce hiç aklıma gelmezdi yetişkin kedi sahiplenmek… Bir kedi sahiplenecek olsam, onun yetişkin olmasını istemezdim herhalde. Yavru isterdim… Bunun da tek sebebi bebek sevme isteği olurdu. Şu anda bu düşüncemin bencilce ve hatta yanlış olduğunu düşünüyorum. Bir evcil hayvan sahipleneceksek, önceliğimiz estetik standartlarımız ya da kendi zevklerimiz olmasın, bir kere de güzel olanı, faydalı olanı yapalım! Biz de bir canlıya yardım edelim. Güzel bir şeyler yapalım! İhtiyaç sahibi olan canlara öncelik verelim. Emin olun bu durum ikinizin de birbirine olan bağını kuvvetlendirecektir. Zor zamanların birlikte atlattığı kişiyi kedi de unutmaz, merak etmeyin 🙂

Nasıl Bir Kedi Almalıyım ?

Bir konuda da kafaları netlemek lazım. Kedi sahiplenme sürecinde herkes zibille ilan görür, içlerinden gönlüne göre olanı seçmeye çalışır ancak, ”Nasıl bir kedi seçsem?” diye düşünüyorsanız orada bir düzeltme yapmak lazım. Siz kedi seçemezsiniz arkadaşlar, kedi sizi seçer. Kedi insan ilişkisinin doğası budur, siz de böyle olmasına müsaade edin, akışına bırakın. Ben evdekileri kedinin k’sine alıştıramamışken bir gün eve tam 3 kediyle döndük! 1 değil, 2 değil, tam 3 kedi abilerim ablalarım 3 kedi! Çünkü onlar bizi seçti <3

Bir gün maça giderken, Suzi’yi 3 yavrusuyla birlikte yol kenarında bulduk. Yavrulardan birisi ölmüştü, diğer ikisi de ölmek üzereydi Suzi ise çok aç ve pislik içindeydi.. İnsan olan zaten onları görüp yardım etmeden geçemezdi ve bizimkiler de dayanamadı, aldık eve getirdik. Geçici yuva olacağımızı zannediyorduk ancak işler öyle olmadı tabii 🙂 Sahiplendirme işine gönül vermiş olanlar bilir ki, bir kedi yetişkinse yuva bulma ihtimali çok çok azdır. Biz de yavrulara yuva bulduk ama Suzan’ımı kimseler istemedi. Haftalarca yuva aramama rağmen bir kişi bile dönmedi. Bizimkiler de tekrar sokağa dönmesine razı olmadı ve şimdi kendisi ”binim bibiğim <3” Biz gidip Suzi’yi seçip beğenip almadık. Hayat bizi birleştirdi. Sizin de sahiplenme olayını bu şekilde yaşamanızı öneririm. Beyaz atlı kedinize yardım edin ve sonra bakın hayat sizin için nasıl güzelleşiyor 🙂 Ayrıca buraya bangır bangır da 3 cümle eklemek istiyorum;

SATIN ALMA, SAHİPLEN

SATIN ALMA, SAHİPLEN

SATIN ALMA, SAHİPLEN

Bangırdadıktan sonra konuya geçiyore;

Yetişkin Kedi Sahiplenmek

” Biz biliyoz, nereye sışcağımızı”

Yetişkin kedi sahiplenmek konu olunca, daha önce hiç kedi bakmamış insanların kafasında tabii ki bazı sorular oluşuyor. Bana alışır mı, eve alışır mı? soruları da başı çekiyor..

Yetişkin Kedi Bana Alışır Mı?

Kesinlikle aklınızda şüphe olmasın, alışır. Yavru bir kediden daha kısa sürede size alışır, hatta yabışır 😀 Suzi ile bizim birbirimize alışma sürecimiz falan olmadı. Eve geldiği ilk gün bize alıştı. Ne korkup saklandı ne de bize saldırgan bir tavır gösterdi ki kendisi anne kedi olmasına rağmen bunları yapmadı. İstediğimiz zaman onu ve yavrularını sevmemize izin verdi. Ne evi ne de bizleri garipsemedi.

Suzi ile yaşadıkça, zamanla birlikte vakit geçirdikçe bağlandık birbirimize. Bu karşılıklı bir bağlanma oldu. Birlikte oyunlar oynadık, sohbet ettik, güldük, koştuk, lazer kovaladık, o beni tırmaladı ben kafasını ağzıma soktum 😀 Yaşadıkça bağlandık biz birbirimize. Suzi değil, yavru bir kedi olsaydı da bu böyle olurdu, zamanla, yaşadıkça olurdu bağlanma belki biraz da uzun sürerdi ama olurdu..

Kedinizi Tanıyın

Her kedi birbirinden farklıdır, hepsinin sevdiği şeyler kendi karakterine göre değişir. Ben Suzi ile vakit geçirdikçe onu tanıdım, nasıl bir karakteri olduğunu çözdüm. Mesela, kucakta gezmeyi çok sevdiğini fark ettim. Kucağımdayken evi gezmeyi, diğerlerinin yaptığı şeyleri izlemeyi çok seviyor hatta ben ona bir şal yardımıyla ana kucağı yapıyorum omzuma bağlıyorum, o kucağımdayken ev işlerini yapıyorum o da izliyor. Dediğim gibi, biz Suzi’yi 1- 1.5 yaşlarındayken sahiplendik yavru falan değildi ama kendisinin ruhu ”beybi” olduğu için kucak seviyor <3  Dolaysıyla ben de daha çok kucağımda gezdiriyorum ama ben otururken kucağıma gelmeyi hiç sevmiyor mesela. Gönül isterdi ki kucağımda kedimle film izleyeyim, kitap okuyayım ama sevmiyor çocik. Zorlamıyorum ben de.. Öğrendiklerime göre, onu mutlu ettikçe o da bana bağlanıyor.

Kediler Konuşur

Yetişkin kedi sahiplenmek durumunun kocaman bir artısı var; yetişkin kediler kendilerini çok net bir şekilde ifade eder. Ne zaman ne istediğini anlamak için gözlerine bakmak, kuyruk hareketlerini incelemek ya da sesini dinlemek yeterli. Suzi kendini o kadar iyi anlatır ki, bazen direkt olarak konuştuğunu düşünüyorum.  ”Kucağına al, gıdımı okuşla, yeni yaş mamadan vir, karnımı elleme, kumu temizle, ödüllü mama yok mu?, tuvaletin kapısını aç, aç bi kapıyı, bak bi bişi dicem açsana kapıyı, bu kapı neden kapalı, acil tuvalete gelmem lazım benim de, aç hadi, kapıyı aaaççç, hmm ok bişi yokmuş burda” vallahi hayvan dile geliyor. Hareketlerinden, miyavlamasından her şey belli oluyor. Hatta karşılıklı konuşuyoruz bazen. Evdekiler şahidimdir, ben bir şeyler söylüyorum, iltifat ediyorum falan bu da nasıl nazlı nazlı miyavlıyor kucağıma atlıyor görmeniz lazım. Ay, hatta videoya çekeyim de buraya ekleyeyim, kendi gözlerinizle görün. Şu an Suzi ile birbirimize alışmak ne kelime sanki yüz yıllardır birlikteymişiz gibi bir uyum var aramızda. Bu kadar büyük bir bağ olacağını ben de tahmin etmiyordum. Bilmiyordum, bir kediyle bir insanın birbirini bu kadar iyi anlayacağını ve sevebileceğini düşünmemiştim ama oldu. Ben bu duyguyu bir yetişkin kediyle yaşadım. Siz de yaşayabilirsiniz.

Yetişkin Kedi Eve Alışır Mı?

Yavru kediden çok daha kısa sürede alışır. Tuvalet eğitimiyle falan da uğraşmanıza gerek kalmaz, bir kere kumunun yerini göstermeniz yeter. Enerjisini atması için gerekli oyun alanlarını ve oyuncaklarını da alırsanız eşyalarınıza da zarar vermez. Biz Suzi’de eşyalara zarar verme olayını hiç görmedik. Bir ara, yatağın kenarını tırmalamak istiyordu, oraya çift taraflı bant yapıştırdım ve tırmalama çubuğuna kedi nanesi sıkarak oraya yönlendirdim. Bir iki güne bir daha yatağa yanaşmadı. Alışır yani, hiç aklınızda şüphe olmasın.

Yetişkin Kedi Sokağı Özler Mi?

Bu durum kedisinden kedisine göre değişir. Nadiren bazı kediler ev hayatına uyum sağlayamıyor. Siz, sokaktan bir kediyi hasta veya yaralı olduğu için eve aldıysanız, asla sokağa dönmek isteyeceğini düşünmüyorum. Bu sorunun cevabını, kediyi gözlemleyerek net bir şekilde kediden alabilirsiniz.  Ancak, bu cevabı doğru bir şekilde alabilmeniz için kedinizin kısır olması lazım. Kısırlaştırılmamış kediler tabii ki de çiftleşmek için sokağa çıkmak ister hatta mecbursa marsa bile gitmek ister yani. Dolayısıyla kısır olmayan kedide bu yanıltıcı olur. Kediyi yardım etmek için eve aldıysanız bile zaten kısırlaştırmadan salmamanız lazım. Dolayısıyla kediyi kısırlaştırdığınızı düşünerek devam ediyorum. Kediniz, kısır olmasına rağmen, hala ”sürekli evden kaçmaya çalışıyorsa” evet, ev hayatına uyum sağlayamamıştır ancak ben bu durumla hiç karşılaşmadım, etrafımda da görmedim. Sadece bir tanıdığımdan 1 kere duydum, eve girmek istemiyor hep sokakta kalmak istiyor diye ama onun da kısır olup olmadığını bilmiyorum. Kediler evcil hayvanlar oldukları için ev ortamını seviyor ve evde mutlu oluyorlar. Sokaktan sahiplendiğiniz yetişkin bir kedinin sokağı özleme ihtimali belki yüzde bir bile değildir. Neden, nasıl bundan emin olduğumu soruyorsanız bunları aslında derinlemesine daha önce inceledim. ”Hayvanları eve hapsetmek, doğasına salmak” ve ” Ev kedisi sokakta yaşayabilir mi? ” yazılarımda kafanıza takılan soruların hepsinin cevapları var. Lütfen onları okuyun.

Kedilerin Sahip Değiştirmesi

Her zaman sokaktan yetişkin kedi sahiplenmek durumunda olmuyoruz tabii. Bazen de başkalarının sahiplendiği ancak artık bakmak istemediği kedileri sahiplenme konusunda kararsız kalıyoruz. Akıllarda yine aynı soru; ”Peki, bana alışır mı? Eski sahibini özler mi?” Evet, alışır! İlk zamanlar, belki eski sahibini özler. Eski evini özler ama sonra unutur. Bu sürecin uzunluğu veya kısalığı da tamamen size bağlı. ”Kedi yeni sahibine nasıl alışır?” diye düşünüyorsanız yukarıda anlattığımdan farkı yok, zamanla alışır. Kediyle ne kadar çok ilgilenir onunla ne kadar vakit geçirirseniz size o kadar çabuk alışır. İlk bir kaç gün ona biraz zaman verini, üzerine gitmeyin. Beslenmesi ve bakımıyla güzelce ilgilenin, size yanaşmaya başladıkça siz de ona yanaşın. Bir kaç haftaya size alışır ve bağlanır. Bir kaç aya da eski sahibini yolda görse tanımaz.net.

kedilerin alışma süreci

Yaşanmışlıklarınızı arttırın!

Aslında empati yaparsanız bu sorunun cevabını siz de çok rahat verirsiniz. Şimdi kedimizi kedinin yerine koyalım. Bir tarafta artık bizden sıkılmış, bizimle ilgilenmeyen, başkasına vermek isteyen hatta verecek birisini bulamazsa sokağa salacak bir dümbük olsun.

yetişkin kedi saihplenme

”Merhaba, ben kedisini terk eden bir dümbük örneğiyim”

Diğer tarafta da ” Kediiğğ, kediğğğ istiyorum, kedim olursa çok sevicem, çok iyi bakıcam, nütfen bana alışsın, alışır mı bana kediğğ ” diye bizi çok sevecek, tek istediği bizim de onu sevmemiz olan bir beybi olsun.

yetişkin kedi sahiplenmek

Ömürlük kedi isteyen, beybi örneği

Sizce dümbüğü mü özleriz yoksa yeni beybiyle güzel günlere mi akarız? Ben oyumu beybiden yana kullanıyorum, teşekkürler. Sizin sahiplenmeyi düşündüğünüz kedi de oyunu sizden yana kullanacaktır, içiniz rahat olsun. Çociğin ikinci bahar şansını verin, onu dümbükten kurtarın.

Evet, sevgili beybiler yetişkin kedi sahiplenmek ile ilgili aklınıza takılan başka sorular var mı? Yazının altına yorum olarak yazarsanız, yetişkin bir kedi sahiplenmiş birisi olarak cevaplandırmak isterim ayrıca yetişkin bir kedi olan Suzan’a da sorabilirim.

Çekinmeyin, sorun.

Bi de dümbüklerden uzak durun.

Kediyle kalın.

 

111

59 Responses

  1. Pinar
    17 Ağustos 2018
    • suzionline
      17 Ağustos 2018
  2. Gizem
    18 Kasım 2018
    • suzionline
      18 Kasım 2018
      • Dorukhan
        20 Kasım 2018
        • suzionline
          21 Kasım 2018
          • Dorukhan
            21 Kasım 2018
          • suzionline
            21 Kasım 2018
          • Dorukhan
            12 Aralık 2018
  3. kayra
    23 Aralık 2018
    • suzionline
      24 Aralık 2018
  4. Özge
    29 Aralık 2018
    • suzionline
      2 Ocak 2019
  5. Gök oğuz
    6 Ocak 2019
    • suzionline
      7 Ocak 2019
  6. Hakan
    8 Ocak 2019
    • suzionline
      9 Ocak 2019
  7. Çağan Kerem övet
    31 Mart 2019
    • suzionline
      1 Nisan 2019
  8. Bade devrin
    22 Mayıs 2019
    • suzionline
      22 Mayıs 2019
  9. Dicle
    9 Haziran 2019
    • suzionline
      11 Haziran 2019
  10. Name
    1 Ağustos 2019
    • suzionline
      2 Ağustos 2019
  11. Beste
    16 Ağustos 2019
    • suzionline
      20 Ağustos 2019
  12. Aybala
    16 Ekim 2019
  13. pelus
    9 Kasım 2019
    • suzionline
      11 Kasım 2019
  14. elif
    7 Aralık 2019
  15. elif
    8 Aralık 2019
    • suzionline
      9 Aralık 2019
  16. Dilara ŞAHAN
    30 Nisan 2020
  17. Nursena
    5 Mayıs 2020
    • suzionline
      4 Haziran 2020
  18. Anonim
    2 Haziran 2020
    • suzionline
      4 Haziran 2020
  19. Melike
    9 Eylül 2020
  20. Aslı
    22 Ocak 2021
    • suzionline
      22 Ocak 2021
  21. Derya bozan
    24 Şubat 2021
    • suzionline
      25 Şubat 2021
  22. Se
    12 Mart 2021
  23. Özlem Demiray
    18 Mart 2021
  24. Michael
    21 Mayıs 2021
    • suzionline
      21 Mayıs 2021
  25. Ceren
    22 Mayıs 2021
  26. Ebubekir
    21 Ağustos 2021
  27. Esra
    6 Eylül 2021
  28. Eda
    11 Ekim 2021
  29. sinan
    24 Aralık 2021
  30. Bir Karadenizli
    11 Mart 2022
  31. Deniz
    13 Haziran 2022
  32. Zara
    26 Temmuz 2022
  33. Elif
    14 Ekim 2022
  34. Nazire
    15 Ekim 2022
  35. Harun
    18 Nisan 2023

Yorumunuzu Yazabilirsiniz