Kedilerde Çiğ Beslenme Takviyeler - Supplementler | suzionline
Kedilerde Çiğ Beslenme Takviyeler – Supplementler

Kedilerde Çiğ Beslenme Takviyeler – Supplementler

Selam, kedilerde çiğ beslenmede kullandığımız bazı supplementlerden bahsetmek istiyorum. Öncelikle, ben hangisini nereden ne kadara aldığımı ekleyeceğim bu yazıya. Daha sonra da bunlarla ilgili daha ayrıntılı bilgiler ekleyeceğim. Ayrıntılı bilgi ekleme kısmı biraz vaktimi alacağı için yazıyı geciktirmemek adına neyi, nereden, ne kadara aldığıma birlikte bakalım.

Ben yaklaşık 2 aydır çiğ beslenme yapıyorum ve ilk ay herhangi bir takviye kullanmadım çünkü bunların bazılarının yoğun tatları var ve Suzi’nin nasıl tepki vereceğini bilemedim. Ayrıca neyi, ne kadar ekleyeceğimi öğrenmem de uzun vakit aldı. Şu an birçok şey kafamda oturmuş şekilde ancak öğrenmek ucu bucağı olmayan bir şey. Kedilerde çiğ beslenmede de kullanılan birçok supplement çeşidi, farklı kullanım şekli var. Ben araştırdıkça güncellemeler de yapacağım ancak başlangıçta temel olarak veteriner hekim onaylı tariflerde bulunan takviyeler bunlar;

1- Taurin

Taurin neden eklediğimizden evde çiğ kedi maması nasıl hazırlanır yazımda bahsetmiştim ancak orada ufak bir yanlış aktarım yapmışım, sonradan düzelttim, burada da yineleyeyim. ”Dondurma ve öğütme bir miktar taurin kaybına sebep olur” yazmıştım ancak bunu ” Dondurma/çözdürme ve öğütme bir miktar taurin kaybına sebep olur” olarak düzeltmemiz gerekiyor çünkü taurin kaybına sebep olan işlem dondurma değil dondurmadan sonra gerçekleştirdiğimiz çözdürme işlemi. Taurin suda çözünen bir aminoasit olduğu için et çözdürürken giden su ile birlikte bir miktar taurin de gidiyor.

Dr. Karen Becker, kendi sitesinde taurin ile ilgili yazısında Feline Nutrition Foundation yazarı kimyager Marta Kaspar’dan bir alıntı yapmış.

“Taurinin dondurularak saklanması sırasında gücünü kaybedip kaybetmediği defalarca soruldu.

Cevap evet ve hayır. Dondurma, taurin kuvvetini etkilemez, ancak eritme işlemi sırasında çok fazla sıvı salınır. Taurin suda yüksek oranda çözünür olduğu için, bu sıvı etin taurinini bol miktarda alacaktır.

Örneğin, çiğ kıyma / kemik / organ paketlerini çözüldüğü sırada çıkan sıvı – kırmızı rengine rağmen kan değildir – çözünmüş taurin doludur. Bu et suyu atılırsa, et donmadan önceki halinden daha düşük bir taurin içerir.” 

Bizlerin de et poşetlerinde kalan sıvılar bu taurinleri içeriyor. Dolayısıyla kaybı gidermek adına sadece gerektiği kadar taurin ekliyoruz. Bunu da veteriner hekim onaylı tarifleri baz alarak sadece ihtiyaçları kadar yapıyoruz. Ben bu eklemeyi yapmak için hangi taurini aldım?

İşte bunu aldım. Hemen, ”Ama su sporcular için, kediler için değil ki?” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, bu insan tüketimine uygun bir taurin ancak bu kediler kullanamaz anlamına gelmiyor. Taurin bir aminoasittir, bu aminoasite insanların da ihtiyacı var. Sadece kedilerin daha çok ihtiyacı var çünkü bu aminoasit onlar için esansiyel, yani vücutları kendiliğinden türetemiyor. Direkt olarak dışarıdan besinle almak zorundalar ki bunları ayrıntılı olarak kedilerin besinsel ihtiyaçları yazısında öğrenmiştik. Okumayanlar buradan okuyabilir. Yani, kedi taurini/ insan taurini diye bir ayrım yok. Taurin taurindir. Zaten yurtdışında çiğ beslenme yapan hesapları takip ediyorsanız genellike NOW marka supplementler kullandıklarına dikkat etmişsindir. O ürünler de insan sağlığı için üretilmiş ürünler. Ayrıca, hayvanlar için üretilmiş taurin olsa da ben yine insan tüketimi için olanı seçerim çünkü o çok daha sıkı denetimlerden geçer.

Öncelikle Now marka almak istedim ama Türkiye’de satışı yok malesef 🙁 Dolayısıyla Türkiye’de satışı olanlar içerisinden uygun fiyatlı bir tercih yaptım. Gittigidiyor.com’dan, West marka 300 gram taurin aldım. Fiyatı 50 tl. Buradan siz de ulaşabilirsiniz. Birebir aynısını almanıza gerek yok. Farklı bir marka alacaksanız da sadece içeriğin %100 taurin olmasına ve aromasız olmasına dikkat edin.

 

Sürekli aklıma bu foti geliyor jfkljsklfjs

(Şok, şok, şok sporcu taurini yiyen kedi bodyci oldu, sahibini yere devirip sokakta tererö estirdi! )

2- Balık Yağı

Soğuk denizlerde Suzan için yüzen krill

Bu konuda o kadar çok kafam karıştı ki. En son soğuk denizlerde yüzen saf krill yağı ararken kendimi tokatladım. ”Sen hayatında omega 3 takviyesi kullandın, krill’ini seçtin de kedin mi kaldı?” diyerek silkelendim. Gerçekten suyunu çıkartmamak lazım. (Başka bir kelime kullanmak istedim de neyse :D) İmkanınız varsa alın tabii, en güzelini, en safını alın ama mükemmellik peşinde koşarken de kendinizi yıpratmayın ki ben bunlar konusunda o kadar takıldım ki çiğ beslenmeye geçişimi bile ötelememe sebep oldu. En büyük kaybım da bu.

İnsan tüketimine uygun herhangi bir balık yağı alabilirsiniz sadece morina balığı karaciğerinden üretilmiş olmamasına dikkat edin. (Morina balığı karaciğeri çok fazla A ve D vitamini içerdiği için) Yine ”en iyisi olsun” paniğimden bütün vitaminleri ve balık yağını Solgar marka aldım. Ancak ben bile bugüne kadar hiç balık yağı/omega 3 takviyesi kullanmadım ki eminim beslenmemde bu konuda eksiklik var ve kendim için kullanacak olsam da illa Solgar olsun diye düşünmezdim, kedim için ise düşünüyorum…

İlginçtir ki yıllarca kuru mama kullandım. Onların içinde de omega 3 takviyesi vardı. O zaman hiç bu omega 3 soğuk denizlerden mi geliyor diye düşünmüyordum ki eminim gelmiyordur 😀 Dolayısıyla kuru mamayı bırakıp çiğ beslenmeye geçiyorsanız, insan tüketimine uygun alacağınız her omega 3 takviyesi kuru mamanın içindekinden çok daha sağlıklıdır.

Solgar balık yağının satış fiyatı 94.50 tl ancak ben gittigidiyor’da bir indirim yakalım ve 85.90 tl’ye buradan aldım.

2- B Kompleks

Solgar B kompleks 50’nin standart satış fiyatı 61.90 tl. Ben N11.com’dan 57.50’ye satın aldım. Buradan ulaşabilirsiniz.

3- E Vitamini

Solgar E Vitamini satış fiyatı 82.50 tl. Ben N11.com’dan indirimli olarak 68.50 tl’ye aldım. Buradan siz de ulaşabilirsiniz.

4- Kelp

Canvit, Barf & Raw beslenmeye özel suppelementler üreten bir Çek Cumhuriyeti menşeili bir marka. Ürünleri arasında kelp (bir çeşit deniz yosunu) de var. Ben hayvanlaricihersey.com sitesinden 94.50 tl’ye aldım. Buradan siz de ulaşabilirsiniz.

Suzii Suzii Bütün Parayı Vitaminlere Mi Verelim Suzi?

Çok haklısınız! Yukarıdaki rakamları bir topladım da 356 lira yapıyor. Tabii ben bu ürünleri aylarca kullanacağım ancak yine de direkt olarak bu kadar şey almak birçoğumuz için biraz fazla pahalı. Ayrıca bütün bu supplementleri önünüze yığıp çiğ beslenmeyi de çok zor ya da komplike göstermek istemiyorum. Bu içerikleri zamanla da toparlayabilirsiniz. Ayrıca yukarıda da dediğim gibi en iyisi/ en pahalısı olsun cenderesine düşmeyin.

Hepsini bir anda alamayacaksınız eğer sırayla alabilirsiniz. Örneğin kelp olmazsa olmaz değil. İyot takviyesi için kullanıyorum ancak yerine uygun ölçüde sofra tuzu da kullanılabilir. Aslında tariflerde genellikle Lite tuz oluyor ama ben henüz Türkiye’de bulamadım. ( Lite tuz ;sodyum oranı azaltılmış ,iyotlu tuz.) Tariflerin sonuna lite tuz yoksa yarı ölçekte sofra tuzu da kullanabilirsiniz yazıyor genellikle. Dolayısıyla başlangıçta kelp almayabilirsiniz.

İlk olarak ben olsam balık yağı alırım. Onda da dediğim gibi muhtemelen aldığınız her omega 3 takviyesi kuru mamanın içinde kullanılanlardan daha sağlıklı olacaktır. En soğuk denizdeki, en küçük krillin peşine düşmeyin. 😀

B kompleks ve e vitamini de yine eczacılarınıza danışarak farklı markalar da tercih edebilirsiniz. Bunları da ikinci aya öteyebilirsiniz eğer maddi olarak zorlayacaksa.

Bunları Hiç Kullanmasak Olmaz Mı?

Ben çiğ beslenmede onaylı veteriner hekim tariflerini takip etmek taraftarıyım , o tariflerde de bu eklemeler zaruri olarak geçiyor. Burada incelemiştik. Ben de bu sebeple ekliyorum. Bu şekilde kedimin dengeli beslenip beslenmediği konusunda şüphem olmuyor. Eklemeden çiğ beslenme yapanlar yok mu? Evet, var ancak ben ihtiyacı kadar ekliyorum.

Evet, benim çiğ beslenme için aldığım bütün takviyeler ve fiyatları bu şekilde.

Siz neler kullanıyorsunuz?

Nereden, ne kadara alıyorsunuz?

Yorumlarda buluşalım.

Şimdilik kedi ile kalın <3

94

18 Responses

  1. Zafer Şahin
    28 Mart 2019
    • suzionline
      28 Mart 2019
  2. Zafer Şahin
    28 Mart 2019
    • suzionline
      28 Mart 2019
  3. Zafer Şahin
    4 Nisan 2019
    • suzionline
      4 Nisan 2019
  4. Anonim
    4 Nisan 2019
    • suzionline
      4 Nisan 2019
  5. Selma
    5 Nisan 2019
    • suzionline
      6 Nisan 2019
  6. kedilibaba
    11 Nisan 2019
    • suzionline
      11 Nisan 2019
  7. ayşenur ersoy
    13 Nisan 2020
  8. Arda
    22 Mart 2021
  9. Elif
    26 Ekim 2021
  10. Zehra
    26 Ocak 2023
  11. Mizgin Kurt
    22 Aralık 2023

Yorumunuzu Yazabilirsiniz