Evde Kedi Köpek Beslemek - Yasal Haklarımız | suzionline
Evde Kedi Köpek Beslemek – Yasal Haklarımız

Evde Kedi Köpek Beslemek – Yasal Haklarımız

Se lam! Bloga eklediğim yeni sekmenin ilk yazısından sizlere merhaba <3Uzun zamandır bu sekme gönlümden geçiyordu ancak fırsat bulup çalışmalara başlayabildik. Yeni sekme; Hav Hukuk Miyav isminden de anlaşılacağı üzre evcil hayvan sahiplerinin daha doğrusu tüm hayvanseverlerin sıklıkla yaşadıkları sorunlardaki yasal haklarından bahsedecek.

Bu sekmeyi tamamen röportaj sistemiyle sizlere sunacağım. Bir konuda yaşanabilecek sorunları sorular halinde, hayvansever Avukat Aslı TANRIKUT’a soracağım ve onun cevaplarını da sizlerle aktaracağım. Umarım sizlere faydası olabilecek bir rehber oluşacak burada. İlki de evde hayvan beslemek hakkında. Neredeyse her gün sosyal medyada ” Ev sahibim kedimi istemiyor / Ev sahibim köpeğimi istemiyor.” ya da ”Apartmadakiler kedimi/köpeğimi şikayet ediyor.” gibi şikayetler görüyorum ve çok üzülüyorum. Bir çoğumuzun da bir avukat danışmanlık ücreti ödeyecek durumu da olmuyor. Dolayısıyla, şuşuonlayn avukatı size getiriyor 😀 Haydi baş!

1-Ev sahibim evcil hayvan beslediğim için beni evden atabilir mi?

Ev sahibiniz, sizi bu sebeple evden atamaz. Borçlar Kanunu’nda kiracının tahliye sebepleri açıkça ve tahdidi olarak sayılmıştır. Evcil hayvan beslenmesi tahliye sebeplerinden biri olmadığından ev sahibinizin sizi evden atma hakkı yoktur. Ev sahibiniz sizi HERHANGİ BİR SEBEPLE evden atmak istediğinde, dava ya da icra takibi yollarından birine başvurmak zorundadır. Bu noktada “seni evden atarım” tehditlerine pabuç bırakmayın sevgili hayvanseverler.

”Ne demek, götün kokuyor, ev sahibi seni istemiyor?”

2- Ancak kedi/köpek beslediğimi öğrenen ev sahibim sürekli evden çıkmam konusunda baskı yapıyor. Ne yapmam lazım?

Evden çıkmanız konusunda baskı yapıyorsa, ona yasal olarak böyle bir hakkının olmadığını, ancak dava yoluyla evden çıkarılabileceğini, dilerse dava hakkını kullanabileceğini söyleyin. Konuşmasında size yönelik tehdit ya da hakaret varsa veya gün içinde çok sık arayarak evi tahliye etmenizi istiyorsa, tehdit hakaret veya kişilerin huzur ve sükununu bozma suçları kapsamında savcılığa şikayette bulunabilirsiniz.

3- Sitedekiler/apartmandakiler evde hayvan beslememin yasak olduğunu ve evden çıkmamı söylüyorlar. Ne yapmam lazım?

Site/apartman yönetimi sizi tahliye edemez, öncelikle bunu söyleyeyim. Evcil hayvanınızın tahliyesi için dava açabilir. Yukarıda da belirttiğim gibi, bu soruya iki ihtimale göre yanıt vermek gerekir. Birinci ihtimal yönetim planında evcil hayvan beslenmesi yasağına yönelik bir madde bulunması ihtimalidir. Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 18 kapsamında; kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememekle yükümlüdürler. Bu sebeple evcil hayvanınızın tahliyesi için dava açılabilir ve bu haklarını ancak dava yoluyla kullanabilirler. Yönetim kurulu kararıyla sizi evden tahliye edeceklerini söylemelerinin, ihtarname göndermelerinin hiçbir anlamı yoktur. İkinci ihtimal ise yönetim planında bu yönde bir yasak bulunmaması ihtimalidir. Bu durumda evcil hayvanınızı tahliye edemezler.

Tekrar belirtmek gerekirse, sizi değil evcil hayvanınızı, yönetim planında bu yönde bir yasak bulunması halinde, ANCAK DAVA YOLUYLA, tahliye edebilirler.  Dolayısıyla belediye, zabıta ya da kolluk kuvvetlerinin bu noktada işlem yapma yetkisi bulunmamaktadır.

”Nasıl apartmandakiler şikayet etmiş, zabıtalar götünü koklayacak?”

4-Yönetim planında evcil hayvan besleme yasağı bulunmasa bile evcil hayvanımın çevreye rahatsızlık verdiği gerekçesiyle tahliye davası açabilirler mi?

Hayvanın saldırganlık, çevreyi kirletme, ortak yaşamı rahatsız edecek şekilde gürültü çıkarma gibi sebeplerle tahliyesi için dava açılabilir. Yalnızca evcil hayvan beslenmesi tahliye davası sebeplerinden biri değildir. Bu noktada mahkemece öncelikle rahatsızlık bulunup bulunmadığı, sizin gerekli önlemleri alıp almadığınız konusunda araştırma yapılmalıdır. Rahatsızlığın tespiti halinde dahi evcil hayvanın tahliyesi son çare olarak değerlendirilmelidir. Eğer alınabilecek herhangi bir önlemle bu rahatsızlığın önüne geçilmesi mümkünse mahkemece tedbire yönelik hüküm tesis edilmelidir. Örneğin, köpeğinizin dışkısı sebebiyle bahçenin kirletildiği iddiası söz konusu ise mahkemece köpeğin tahliyesi yerine, sizin bahçeyi temizlemeniz yönünde bir karar tesisi durum özelliklerine göre daha yerinde olacaktır.

5-Yönetim planına nasıl bakabilirim?

Söz konusu belgeyi, hem Tapu Sicil Dairelerinde, hem de Belediyelerde; gayrimenkullerin işlem dosyalarında bulmak mümkündür. Bu sebeple yeni bir eve taşınmadan önce yönetim planını incelemenizi tavsiye ederim.

6- Ben bu eve girmeden önce yönetim planında böyle bir madde yokmuş ama yeni eklemişler. Sonradan eklenen madde ile de evcil hayvanımın tahliyesini isteyebilirler mi?

Evet, isteyebilirler. Yönetim planı değişikliği için yeter sayıya ulaşılarak bir karar alındıysa evcil hayvanınızın tahliyesi için dava açabilirler.

7- Sürekli beni belediyeye/ zabıtaya şikayet ediyorlar. Ses, gürültü ve koku olmamasına rağmen. Görevliler bu konularda ne yapabilir?

Kabahatler Kanunu’na göre gürültü sebebiyle hakkınızda şikayette bulunabilirler. Yaptırımı ise para cezasıdır. Ancak hiçbir sebep olmaksızın sürekli şikayet ediliyorsanız, yine kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu kapsamında şikayetçi olabilirsiniz.

”Ne demek, gece uyurken osurduğumu alt komşular duymuş?”

8- Bu konudaki tartışmalar esnasında bana hakaretler ediyorlar ve bazen de tehdit ediyorlar. Bu konuda ne yapabilirim?

Bu konuda yapabileceğiniz şey en yakın kolluk birimine ya da savcılığa şikayet dilekçenizle birlikte başvuru yapmaktır. Dilekçenizde olayı özetlemeniz yeterli. Tehdit size yönelik olabileceği gibi evcil hayvanınıza yönelik de olabilir. Bu durumda da şikayet hakkınızı kullanmanızı tavsiye ediyorum.

9- Tartışma esnasında bana vurdular. Ne yapabilirim?

Tartışma sırasında darp edilmeniz halinde, en yakın sağlık kuruluşuna gidip darp raporu alın. Akabinde yine olayı özetler bir dilekçe ve ekinde darp raporunuzla birlikte savcılığa şikayette bulunun.

10- Tartışma esnasında kedime/köpeğime vurdular. Ne yapabilirim?

Kedinize, köpeğinize zarar verilmesi halinde TCK madde 151 uyarınca mala zarar verme suçu sübuta ermiştir. Bunun dışında gerçekleştirilen eyleme göre başkaca suçlar da gündeme gelebilir. Somut olayı anlatan bir şikayet dilekçesi ile savcılığa yahut en yakın kolluk kuvvetine başvuru yapmanız gerekir.

11- Bunları ispatlayacak delilim görüntüm ya da şahidim yok. Ne yapabilirim?

Şahidiniz olmasa bile şikayetinizi yapmanızı tavsiye ediyorum. En azından konuya ilişkin kolluğa ya da savcılığa ifade vermek zorunda kalacaktır.

 

”Alt komşu Ahmet’i de şikayet etsinler o zaman. Ne demek, Ahmet de kıllı diye onu da köpekten sayamayız?”

Yukarıdaki soruların birçoğunun cevaplarını ben bilmiyordum ve artık böyle bir sorun yaşarsam neler yapabileceğim konusunda bir fikir sahibi oldum. Umarım sizin için de öyle olmuştur. En azından ”Beni rahatsız etme kardeşim, git dava aç.” diyebilecek konuma geldim ve olaylar ” Seni evden atarın, köpeyini tutarın” kadar kolay değilmiş. Kimsenin de böyle davranmasına izin vermeyin. Yasal haklarınızı koruyun ve başınıza böyle bir olay gelirse bir avukat aracılığıyla kendinizi savunun! Örneğin, apartman sakinleri evcil hayvanınızı tahliye mi ettirmek istiyor? Bırakın, apartman yönetim planını değiştirmekle uğraşsınlar, dava açsınlar. Davanın sonucunda da kesin tahliye çıkar diyemeyiz. Siz böyle bir durumda kalırsanız, kesinlikle bir avukattan destek alın.

Ve aklınıza takılan bir kısım varsa, yorumlara yazabilirsiniz. Ben, Avukat Hanıma iletip cevapları eklemeye çalışırım.

Ya da bu sekmede görmek istediğiniz başka konular varsa yine yorumlar kısmına önerilerinizi yazabilirsiniz.

Vakit ayırıp bütün sorularımı ayrıntılı bir şekilde cevaplayan Avukat Aslı TANRIKUT’a teşekkür ederim.

Şimdilik kediyle kalın,

Sahibi haklarını bilen bir kediyle <3

 

Edit: Seriinin ikincisi ”Sokakta, apartman ve çevresinde kedi. köpek beslemek konusundaki haklarımız” yazısını okumak için buraya.

 

104

19 Responses

  1. Yagmur
    16 Ocak 2019
    • suzionline
      9 Şubat 2019
  2. ıjsıajsajsıajs
    6 Şubat 2019
    • suzionline
      7 Şubat 2019
  3. Hulya
    10 Nisan 2019
    • suzionline
      11 Nisan 2019
  4. Kedigiller
    28 Ocak 2020
    • suzionline
      29 Ocak 2020
  5. Anonim
    24 Haziran 2020
  6. Gülbahar
    24 Haziran 2020
  7. burcii
    7 Mart 2021
  8. Mücahit HATIM
    11 Mart 2021
    • suzionline
      11 Mart 2021
  9. Tülin
    24 Mart 2022
  10. Melek
    7 Kasım 2022
    • suzionline
      7 Kasım 2022
  11. M.eren
    5 Haziran 2023
  12. seda
    27 Temmuz 2023
  13. MG
    6 Eylül 2023

Yorumunuzu Yazabilirsiniz