Kediyi Klozete Alıştırmak Hakkında Her Şey | suzionline
Kediyi Klozete Alıştırmak Hakkında Her Şey

Kediyi Klozete Alıştırmak Hakkında Her Şey

Selam! Geçen gün instagramda, son yıllarda oldukça yaygın olan kediyi klozete alıştırmak konusundan bahsetmiştik ve ben de kedi klozete nasıl alıştırılır konusunda bir rehber hazırlayacağıma söz vermiştim. İşte karşınızdayım! Artık şuşuonlaynla herkesin kedisi istediği yere şışacaksfklsdkfdsk. Şaka bir yana öncelikle söylemek isterim ki ben Suzi’yi klozete alıştırmadım, alıştırmayı da düşünmüyorum. Bunun sebeplerini ilerleyen paragraflarda anlatacağım ancak bu yazı da tecrübe içermeyen bir yazı olsun istemiyorum dolayısıyla instagram hesabımdan kedi klozet eğitim seti çekilişi yapmıştım ve kazanan iki kişiye kedi klozet eğitim seti hediye ettim ve onlar kullandıkça bu yazının altına tecrübeler de eklenecek. Şimdi ben kendi yaptığım araştırmalar sonucunda nasıl alıştıracağınızı size adım adım anlatacağım. Haydi baş!

Kedimi Tuvalete Nasıl Alıştırabilirim?

Öncelikle bunun için almanızı tavsiye ettiğim 3 ürün ve bir de kulağınıza küpe motto var. Motto ”sabırlı olacağım” üç ürün ise;

1- Kedi Klozet Eğitim Seti

litter kwitter tuvalet egitim seti

Bir çok markanın kedi klozet eğitim seti var. En meşhurları Citikitty ve Litter Kwitter tuvalet eğitim seti. Peki bunlar kaç para? Bunların orijinallerinin fiyatları 100-150 lira arasında değişiyor. Bir de Petzoom Citikitty tuvalet eğitim seti var o da 20-30 lira. Açıkçası ben orijinal Citikitty’nin 20-30 lira olduğunu zannediyordum ama Citikitty’nin kedi resmi sitesinde indirimli halinin 25 dolar (yaklaşık 125 lira) olduğunu görünce işkillendim ve biraz daha araştırınca 20,30 liraya satılanların Petzoom Citikitty olduğunu fark ettim. Bir çok insanın Citikitty diye aldığı şey aslında orijinal değilmiş yani 🙁 Petzoom da iş görmez mi? Görür ama sanırım orijinal ürünlere kıyasla plastiği daha ince. Kediniz dombülüyse Petzoom olan size pek yaramayabilir ancak bir çok insan bilmeden de olsa zaten bu ürünü kullanıyor ve bununla da alıştırılıyor. Bir de bu setler özellikle alafranga tuvalet eğitim seti olarak satılıyor ama bence kediyi alaturka tuvalete alıştırmak için de kullanılabilir.

Bu arada eğer bir sürü çeşit kedi tuvalet eğitim kitinden hangisini alacağınız konusunda kararsız kaldıysanız tek kullanımlık olmayanlardan alın. Örneğin orijinal citikitty halkaları kesilerek çıkartılıyor ve halkaları geri takılamıyor ama litter kwitter öyle değil mesela. Ayrı ayrı başlıkları istediğiniz kadar kullanabilirsiniz hatta daha sonra ikinci el olarak satabilirsiniz de.

2- Suda Çözünen Kedi Kumu

İkinci tavsiyem de suda çözünen kedi kumu almanız. Kediniz, klozete alışma aşamasında kum fittiklerken gidere bolca kum kaçıracak ve bu kumlar tuvaletinizi tıkayabilir ki bir okuyucumun tuvaleti bu sebeple tıkanmış. Dolayısıyla böyle bir sorunla karşılaşmamak adına suda çözünen kedi kumlarından aldıktan sonra süreci başlatmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Almasanız olmaz mı? Olur ama tuvalet de tıkanabilir yani…

Peki, nereden bulacağız bu suda çözünen kedi kumunu ve kaç para?

Böyle söyleyince kulağa farklı bir kummuş gibi geliyor ama bildiğimiz çam peletinden bahsediyoruz. Ben Quick markasının çam peletini denemiştim biliyorsunuz, inceleme yazısını buradan okuyabilirsiniz. Normal kullanım için pek tavsiye etmiyorum ama klozete alışma aşamasında suda çözünen kedi kumu kullanmanız en güzeli olacaktır ve bunu alabilirsiniz. Quick Çam Peleti 1.5 kg’lık paketi 10-15 lira. ( Bir çok online satış sitesinde mevcut)

Bir örnek daha vereyim, Cat’s Best markasının çam peleti kedi kumu var. Çam peleti inceleme yazımdan sonra bir okuyucum söylemişti. Pelet kullanacaksınız kesinlikle bunu almanız lazım diye ama henüz deneyemedim ancak bu biraz pahalı. 8 litresi 80- 90 lira. Siz, sadece geçiş sürecinde kullanacağınız için bu kadar pahalı bir şeye bence gerek yok bence. Herhangi bir çam peletini kullanarak da tuvaletinizin tıkanma ihtimalinin önüne geçebilirsiniz.

3- Kedi Nanesi – Catnip

Bir çok kedi klozet kullanmakta çekimser olabilir veya eğitim kitine uzaylı muamelesi yapabilir. Bunun önüne geçmek, kedinizin ilgilisini çekmek için kedi nanesi işinize yarayacaktır. Bir çok farklı markanın yine kedi nanesi var. Ben daha önce Bioline’ın 230 ml’lik paketini 20-25 liraya almıştım. Yine farklı markaları bir çok online satış sitesinde bulabilirsiniz. Almasınız olmaz mı? Olur. Baktınız sizinki kite hiç yanaşmıyor o zaman almayı düşünebilirsiniz.

Evet, şimdi kedi klozet eğitim kitimizi, çam peleti kumumuzu, kedi nanemizi aldık, nur topu gibi kedimiz zaten var. Peki süreç nasıl işleyecek ve kedimiz klozete kaç günde alışacak?

Kedi Klozete Kaç Günde Alışır?

Bu kediden kediye değişiyor. Bazı kediler 1 ayda alışıyor, bazı kediler 2, bazı kediler 3… Peki hepsi kesin alışıyor mu? Hayır, kesin bir başarı vaad edilmiyor ama yüzde 90 oranla alıştıkları söyleniyor. Citikitty kendi sitesinde kedi sahipleri kendi alıştırma süreçlerini anlatmış mesela. Biraz onları inceledim de örneğin ilk 5 kediden 2 tanesi 1 ayda, 2 tanesi 2 ayda, 1 tanesi 3 ayda alışmış. Hikayelerine siz de buradan ulaşabilirsiniz. ( İngiliççe ama google translete ile de halledersiniz, çok komplike cümleler yok.)

Yani, bu iş bir iki günde ya da bir iki haftada olacak iş değil ancak biz de buna hazırlıklıyız zaten değil mi? Bu yola çıkıldıysa mottomuz ” sabırlı olacağım” idi. Öyle iki gün deneyip ”Ay bu olmuyor ya” demek yok. Şimdi, süreci nasıl başlatacağımıza bakalım.

Yapılması Gereken Hazırlıklar

Tuvaletinizi kediniz için hazırlayın. Etrafta onun kurcuklayıp zarar görebileceği şeyler olmasın ya da açıkta çöp kovası olmasın. Yerde paspas, kilim vs bir şey varsa kaldırın çünkü daha sonra temizlemesi zor olabilir. Eğitim kitini kullanmaya başlayacağınız anda da klozetin dış kapağını çıkartın çünkü kediniz yanlışlıkla kapağı kapatabilir ve üstüne şeyabilir 😀 Kiti kullanmaya geçmeden önce;

1- Tuvalet kabının tuvalete taşınması ve kum değişikliği

Kum kabını tuvalete taşıyın ve bir kaç gün tuvalette kendi kum kabını kullanmasına izin verin. Çam peletine geçişi de bu sırada yapsanız iyi olur. Bütün değişiklikleri tak diye bir anda yapmak kediniz için oldukça karışık olacaktır. Öncelikle tuvaletinin yeni yerine ve yeni kumuna alışsın.

2-Kum kabının seviyesini yavaş yavaş yükseltin

Yer seviyesindeki bir kum kabından direkt olarak klozete geçmek bazı kediler için biraz hızlı olabilir. Dolayısıyla kum kabının altına kutular koyularak yavaş yavaş yükseltilebilir. Yükseltme sırasında güvenlik açısından koli bantı ile kum kabı ve kutular birbirine yapıştırılabilir. Aynı zamanda kum miktarını da yavaş yavaş azaltabilirsiniz.

3- Kum Kabından Eğitim Kitine Geçiş

Eğer kediniz mıymıntı bir tipse bir süreliğine kum kabını klozetin üstüne koyup daha sonra  kite geçebilirsiniz. Ay yok o kadar da değil diyorsanız kum kabının seviyesini yeterince yükselttikten sonra direkt kiti kullanmaya da başlayabilirsiniz. Şimdiiii gelelim tuvalet eğitim kiti nasıl kullanır sorusuna. Bunu Citikitty üzerinden anlatacağım ama diğerleri de aynı mantıkla kullanılıyor zaten sadece renkleri farklı.

Citikitty Tuvalet Eğitim Seti Nasıl Kullanılır?

Öncelikle elimizde neler var onlara bakalım. Citikitty paketinin içinde;

  • Klozet tablası
  • Yedek tabla içi ( eğer halkaları erken açarsanız ilk tablanızı kullanamayacağınız için eğitime baştan başlayabilmeniz için 1 tane de yedek iç koymuşlar)
  • Kullanım kılavuzu
  • Kedi nanesi
  • İpucu kartları

oluyor ancak bunlar orijinal ürünün içerik listesi muhtemelen Petzoom Citikitty eğitim setinin içerisinde sadece tabla vardır. Diğerleri olmadan da olur ama merak etmeyin sadece bir yedeği olmayacağı için halkaları açmakta aceleci davranmamak lazım. Toplam 4 halka var.

1.AŞAMA

Eğitim kitini kullanmaya başlayacağınız ilk gün mümkünse tamamen evde olduğunuz bir gün olsun. Örneğin bir hafta sonu çünkü kedinizi gözlemlemeniz gerekiyor. İlk işiniz kum kabını artık tamamen kaldırmak ve kedinizin göremeyeceği bir yere koymak. Ardından eğitim tablasını klozete yerleştirmek.

Yerleştirdiğiniz tablanın içerisine fotoğraftaki gibi ne az ne de çok olacak şekilde çam peleti kedi kumu dökmeniz lazım. Sonra bir kaç tutam da kedi nanesi dökerseniz süper olur (forumlarda bunun çok faydasını görenlerin olduğunu okudum.) Tuvaleti kediniz için hazırladıktan sonra kedinizi alın ve tuvaletin üstüne koyun ve yanında bekleyin. Yeni tuvaletini keşfetmesine izin verin. Döke saça kurcalamak falan serbest olmalı, unutmayın 🙂

Bütün gün kedinizi izleyin ve çişini kakasını yaptıktan sonra onu en sevdiği ödül maması ile ödüllendirin.

Tabla her zaman tuvalette kalsın. Siz tuvaleti kullanacağınız zaman kaldırın ve işiniz bittikten sonra geri koyun. Alıştırma süreci boyunca ne yazık ki böyle yapmanız gerekiyor.

Kediniz ilk gün güzelce kullandı diye hemen ertesi gün 2. aşamaya geçmeye çalışmayın. Aceleci davranmak her şeyi alt üst edebilir. Full tablayı en azından 1 hafta kullanın. 1 hafta boyunca sıkıntısız bir şekilde kediniz tuvaletiniz yaptıysa 2. aşamaya geçebilirsiniz.

2. AŞAMA

İkinci aşamada ilk halkayı çıkartıyorsunuz ve kedinizin buna nasıl tepki verdiğini gözlemliyorsunuz. Direkt olarak beklentiniz boşluğa tuvaletini yapması olmamalı. Başlarda hala özellikle kuma yapmaya çalışacaktır. En az 1 hafta da bu şekilde kullanmanızı öneririm. Kedinizin davranışlarına göre bu süreyi ne kadar uzatacağınızı belirlemek size kalıyor.

3. AŞAMA

 

Üçüncü aşamada artık delik büyüyor ve bu tarz manzaralarla karşılaşma ihtimaliniz de artıyor. Kediler, meraklı ve kurcuklayıcı hayvanlar biliyorsunuz. Elbette ki o deliğin içini de kurcuklayabilir 🙂 Bu gibi bir durumda onu korkutmadan oradan uzaklaştırabilirsiniz ya da tuvaletini yaptıktan hemen sonra ödüllendirip oradan alabilirsiniz.   ( Kedisini klozete alıştırırken bu tarz hareketler gözlemleyen ve engelleyebilen varsa yorumlar kısmında yazarsa ben de burayı biraz daha genişletebilirim )

4. AŞAMA

Bu aşamada artık son halkadasınız. Sorunsuz bir kedide son aşamaya yaklaşık olarak 4. haftada geçiyorsunuz. Bu sürede hala daracık kumlu şeride yapmaya çalışabilir. Yine sabırla beklemeniz gerekiyor. En az 1 hafta daha bu şekilde kullandıktan sonra eğitim setini tamamen çıkartabilirsiniz.

Kediniz eğitimini tamamladıktan sonra da klozeti kullanış şeklini gözlemlemenizde fayda var. Eğer klozette durmakta zorlandığını fark ederseniz;

Çocuklar için kullanılan bu yumuşak ve daha küçük ağızlı oturaklardan alıp kullanabilirsiniz. Hem yumuşak olup kaydırmayacağı için hem de daha geniş bir basma alanı yaratacağı için kedinizin işini kolaylaştırabilir.

Eveeet arkadaşlar, kedinizi klozet kullanmaya nasıl alıştırabilirsiniz? İşte, beyle alıştırabilirsiniz.

Bu kısımı halletiysek bir de alıştırmalı mısınız? Kediniz bu şekilde mutlu olur mu ya da sizin ve kediniz için klozet kullanması sağlıklı mı? Biraz da bunları inceleyelim. Ben olumlu ve olumsuz taraflarını iki başlık altında yazacağım. Tercih size ait!

Kedinizi Neden Klozete Alıştırmalısınız?

  • Artık hiç kum masrafınız olmayacak! Ayda en az 30 lira kum masrafınız olduğunu düşünürsek ki bir çoğunuzun eminim çok daha fazladır. Yılda 360 lira, 10 yılda 3600 lira karınız olur.
  • Her gün kum kabını temizlemek zorunda kalmayacaksınız.
  • Eve dağılan kum taneleri olmayacak.
  • Evinizde kum kokusu olmayacak ancak kediniz kakasını yaptıktan sonra sifonu çekmezseniz yine kaka kokusu olabilir.
  • Eve 5,10 kiloluk kum poşetleri taşımak zorunda kalmayacaksınız.

( Ben klozete alıştırmayı özellikle bazı insanlara tavsiye ediyorum. Kim onlar? Kumu temizlemeyenler. Örneğin benim bir arkadaşım var ve 2 kedisi var. Kumu asla temizlemiyor. Bazen 2 hafta boyunca kumun hiç ellenmediği oluyor hatta artık kediler kakasını dışarı yapıyor. Böyle insanlar var. İster pis deyin, ister sorumsuz deyin. Ben bu şekilde etiketlemek istemiyorum, böyle bir yere varamıyoruz. Bunun yerine o kedilerin mutluluğunu ve sağlığını düşünerek klozete alıştırma fikrini öneriyorum.)

Kedinizi Neden Klozete Alıştırmamalısınız?

  • Kedilerin dışkıları, onların sağlıkları hakkında çok fazla şey söyler. ”Ben hastayım” diyemeyen bir canlıdan bahsettiğimiz için dışkısını görebilmek tahmin ettiğinizden çok daha önemli. Kediniz klozete alışırsa çişini hiç göremezsiniz, kakasını ise kum kutusundaki kadar iyi göremezsiniz. Yani, bir hastalığı varsa bunu anlamanız zorlaşır.
  • Klozette çiş, kaka yapmak kedilerin fiziki yapıları için pek uygun değil. Bizim gibi popoyu yerleştirip yapamıyorlar sonuçta. Yetişkin kediler için belki sorun olmaz ama yaşlı ve yavru kediler için klozet  çok daha zor bir yer. Bir gün kediniz kayıp düşerse bu olay, travmatik bir etki bırakabilir. Kediniz, bir daha klozeti kullanmak istemeyip oraya buraya tuvaletini yapabilir.
  • Kediniz içgüdüsel olarak tuvaletini yaptıktan sonra onu örtmek isteyecektir. Vahşi ataları için bu hayatta kalmanın anahtarlarından birisi ve kedinizde de hala bu içgüdü var. Kakasını yaptıktan sonra onu örtmek, kokuyu bastırmak isteyecek ancak başaramayacak. Bunu başaramamak onu strese sokabilir.
  • Kediniz klozeti düzgün kullanamazsa örneğin ayakları tuvaletin içine basacak şekilde durursa ayaklarında zibilyon tane mikrop olacaktır. Bu mikroplar da onun ayaklarından evin her yerine sonra da size geçecektir.
  • Kediyi klozete alıştırmak konusu açılınca bir kaç kişi toksoplazma gondii bulaşma ihtimali olacağını söyledi ancak bu bence çok yüksek bir ihtimal değil. Size toksoplazma geçmesi için öncelikle kedinizin toksoplazmalı bir kuş ya da fare yemesi lazım ki dışkısında toksoplazma gondii olsun. Bir ev kedisi için bu ihtimal düşük ayrıca kedinizde toksoplazma varsa kumunu temizlerken de kakasına değerseniz size geçebilir.

Artık hepimiz, kedimizi klozete alıştırmanın artılarını ve eksilerini biliyoruz. Alıştırmaya karar verirsek de nasıl alıştıracağımızı da biliyoruz. Tercih tamamen size kalmış. Ben tercihimi kum kullanmaktan yana kullanıyorum. İçinizde tercihini çoktan klozetten yana kullanmış olanlar varsa lütfen yorumlar kısmında bize tecrübelerinden bahsetsin, hepimiz faydalanalım.

Kedimi klozete nasıl alıştırabilirim, sorusuyla buraya geldiyseniz ve bu konu hakkında size yardımcı olabildiysem bir teşekkür yazmanız ya da kalp atmanız beni çok mutlu eder.

Şimdilik hoşçakalın,

Kediyle kalın ♥

536

49 Responses

  1. Deniz Özibrişim
    8 Kasım 2018
    • suzionline
      9 Kasım 2018
      • Ponçik
        11 Kasım 2018
        • suzionline
          11 Kasım 2018
  2. Eray
    12 Kasım 2018
    • suzionline
      12 Kasım 2018
  3. Anonim
    16 Aralık 2018
    • suzionline
      16 Aralık 2018
  4. Duru
    18 Mart 2019
    • suzionline
      18 Mart 2019
  5. Didem Kulalar
    3 Temmuz 2019
  6. SEDA KAHRAMAN
    23 Temmuz 2019
    • suzionline
      23 Temmuz 2019
  7. Zulal Kulekci
    9 Ağustos 2019
    • suzionline
      9 Ağustos 2019
  8. Anonim
    24 Ağustos 2019
    • suzionline
      2 Eylül 2019
  9. melek
    1 Eylül 2019
    • suzionline
      2 Eylül 2019
  10. Zeynep Altuntaş
    11 Eylül 2019
  11. Leman
    12 Eylül 2019
  12. fatih beker
    5 Ekim 2019
  13. Burak
    19 Aralık 2019
    • suzionline
      19 Aralık 2019
  14. Burçin
    22 Aralık 2019
    • suzionline
      23 Aralık 2019
  15. Elif
    5 Nisan 2020
  16. Mel
    26 Nisan 2020
  17. Doğan Ünverdi
    18 Mayıs 2020
  18. Ekrem
    28 Haziran 2020
  19. Sakine
    10 Kasım 2020
    • suzionline
      3 Aralık 2020
  20. aydın kaynak
    30 Mart 2021
    • suzionline
      30 Mart 2021
  21. Aydın kaynak
    30 Mart 2021
    • suzionline
      30 Mart 2021
  22. Merve
    2 Mayıs 2021
    • suzionline
      3 Mayıs 2021
  23. Seher
    8 Mayıs 2021
  24. Derya
    21 Haziran 2021
  25. Fatma
    27 Şubat 2022
  26. Fatma Karail
    28 Şubat 2022
  27. Sümeyye
    15 Mart 2022
  28. Dilek
    15 Temmuz 2022
  29. Burcu
    28 Ekim 2022
  30. Hatice
    1 Şubat 2023
  31. Özlem Tan
    29 Ağustos 2023
  32. Gülsüm Kılıç
    28 Nisan 2024
  33. Mustafa Turhan
    21 Ağustos 2024

Yorumunuzu Yazabilirsiniz