Hazır Mamalar Kediler İçin Sağlıklı Mı? | suzionline
Hazır Mamalar Kediler İçin Sağlıklı Mı?

Hazır Mamalar Kediler İçin Sağlıklı Mı?

Selam! Beni instagramda takip ediyorsanız son zamanlarda doğru kedi beslenmesi nasıl olmalı diye kafayı bozduğumu da tahmin etmişsinizdir. Bunun sebebi ise izlediğim belgesel; Pet Fooled! Her hayvan sahibinin izlemesi gereken bir belgesel. İzledikten sonra kedi mamasına, evcil hayvan mama sektörüne olan bütün bakış açınız değişecek.

Ben, kedimin beslenmesine önem veriyorum ve en iyisini yapmaya çalışıyorum. Bunun için de hiç bir zaman paradan kaçınmadan en kaliteli mamaları almaya çalıştım ancak şimdi anladım ki en kaliteli diye bilinen mamaların dahi kalitesi meçhul! Hepsi kedi sağlığı için büyük riskler taşıyor. Bu riskleri görebilmek için biraz hazır mamaları ve üretimlerini inceleyelim.

Kuru Mama Kediler İçin Sağlıklı Mı?

Bugüne kadar bize öğretilen kedimiz için özel tasarlanmış mamalardan kullanmamız gerektiği. O mamaların protein, yağ,  vitamin, mineral dengesinin özel olduğu ve sağlıklı bir kedi sahibi olmak için bu mamalardan kullanmamız gerektiği. Evet, kedimiz için özel bir beslenme yöntemi uygulamalıyız. Onların, doğalarına ve ihtiyaçlarına göre olan beslenmeyi seçmeliyiz ama bu kuru mama mı?

Yukarıdaki sorunun cevabını bulabilmek adına, ilk kuru mamanın nasıl ve neden piyasaya sürüldüğünü bilmek lazım diye düşünüyorum. Eskiden evcil hayvan mama sektöründe sadece yaş mama varmış. Daha sonra Amerika’da savaş zamanında bütün metalin cephane üretimi için kullanılması kararı alınınca evcil hayvan mama paketlemesi için farklı bir arayışa girmek zorunda kalmışlar. Artık mamayı kağıda, poşete koymaları gerektiği için mecburen kuru mama üretimine başlamışlar ve daha sonra bunun çok daha karlı olduğunu fark edince bu şekilde devam etmişler. Yani  ”Haydi, kediler ve köpekler için sağlıklı bir mama üretelim” fikrinin sonucunda bulunan bir formül değil bu. Görece daha sağlıklı olandan mecburen bu formüle geçme ve ardından karlı olduğu için bu formüle devam etme söz konusu. Sizce, hazır mama sektörünün önceliği evcil hayvanlarımızın sağlığı mı? Gelin buna biraz daha göz atalım;

Hazır Mamanın İçindeki Et Nereden Geliyor?

Firmaların, hazır mama üretiminde kullandıkları et kaynakları meçhul. Hiçbir marka, yasal olarak kullandığı eti nereden aldığını söylemek zorunda değil ve dünyada çok fazla hayvansal atık var. Mesela;

Hastalıklı ve uyutulan hayvanlar,

Araba kazası sonucunda ölen hayvanlar,

İnsan gıda sektöründen artan insan tüketimine uymayan hayvanlar ve hayvansal atıklar

Sizce mama firmaları, kedi köpek maması yapmak için gidip güzel güzel tavuk kesseler, balık avlasalar bunu toplumdan saklarlar mı? Mamaların bir çoğunun içinde zaten et olmuyor. Varsa yoksa et unu, tavuk unu. Ellerinde böyle kaliteli et olsa direkt koymazlar mı? Yukarıda söylediğim leş etler, bedava ya da çok çok cüzzi rakamlara satılırken kim kedi köpek maması yapmak için dana keser ki?

Yani ben gidiyorum 1.5 kiloluk paketine 95 lira para veriyorum ama hayvansal atıktan yapılmış et almış olma ihtimalim var. Kusura bakmayın ama kimse böyle bir şey için benden o kadar para alamaz 😀

Kaybolan Besin Değerleri Ve Yerine Gelen Kanserojen Maddeler

Farz edelim ki gidip kedi maması yapmak için bonfile alıyorlar. Yağsız, kılçıksız mis gibi et olduğunu düşünelim. Bu eti, kuru kedi maması haline getirmek için o kadar yüksek ısıda pişiriyorlar ki et bütün değerlerini kaybediyor ve bu yüksek ısı yüzünden iki tane kanserojen madde ortaya çıkıyor; heterosiklik aminler ve akrilamitler. Yine aynı yere geldik. Şimdi internetten baktım, 1 kilo dana bonfile 95 lira. Ben, tam olarak 1 kilo dana bonfile parası vereceğim ama et benim önüme gelene kadar bütün besin değerlerini kaybetmiş olacak bir de 2 tane kanserojen madde içeriyor olma riski var. Oldu canım. Başka? Pişirdikleri et değerlerini kaybettiği için bir sürü vitamin, mineral eklemesi yapmak zorunda kalıyorlar zaten.

Yasal Boşluklar

Bu kısmı çok uzatmak istemiyorum ama hazır gıdanın kötü olmasının temeli şu; İYİ OLMAK ZORUNDA DEĞİL. İyi olmasalar dahi kimsenin bundan haberi yok. Kimse sorgulamıyor. İş yerinde boş boş otururken de para kazanan insan kendini yorup çalışır mı? Zaten çalışsa da çalışmasa da aynı parayı kazanacak çünkü işleyen bir kontrol mekanizması yok. Bu sektör çok büyük bir sektör ve başı çekenler inanılmaz rakamlar kazanıyorlar. Yasal olarak çok fazla boşluk var. Uymaları gereken kurallar neredeyse yok çünkü dünyada hayvanın değeri yok. Amerika’da zehirli mamalar yüzünden binlerce hayvan ölmüş bugüne kadar ve firmalar tazminat olarak sadece hayvan sahiplerinin hayvanları için yaptıkları masrafları ödemiş. Hayvan ile kurduğunuz duygusal bağın ya da onun canının zerre değeri yok. Firmaların kazançlarının yanında ödedikleri tazminatlar o kadar az ki bir sakız parası gibi verip geçiyorlar.

Mama Firmalarının 2013 Yılı Karları

Mama kaynakları ölümlerin ve hastalıkların Türkiye’de olmadığını zannetmeyin. Sadece, Türkiye’de hayvan sahipleri ölümlerin ya da hastalıkların mama kaynaklı olabileceği konusunda bilinçsizler. Ya allah aşkına size soruyorum; Neden kısır erkek kedilerin en az yarısı idrar yolu tıkanması yaşıyor? En kaliteli mamadan alan kişinin kedisi bile bunu yaşıyor. Veteriner hekimlerin size önerdiği mamalara, yıllarca yüzlerce lira ödüyorsunuz. Sırf o mamanın, kediniz için sağlıklısı olduğuna inandığınız için bu paraları veriyorsunuz ama gözünüzden bile sakındığınız kediniz mama kaynaklı idrar yolu tıkanmasını yaşayınca neden bunu kader gibi kabul ediyorsunuz? Binlerce lira tedavi masrafı ödedikten sonra bir de aynı markanın böbrek koruyucu özel mamasına geçiyorsunuz. Kusura bakmayın ama bizi düdüklüyorlar matmazel. Önce hasta et, sonra daha yüksek fiyata başka çeşit mama sat. Parayı geçtim, yazık günah değil mi bu hayvanlara?

En Kaliteli Kuru Mamayı Kullansak?

Yukarıda söylediklerimin hepsini çöpe atalım. Diyelim ki içinde hiç zararlı madde olmayan, mükemmel bir kuru mama kullanıyoruz. Yine mi olmaz? Olmaz çünkü adı üstünde ”kuru” mama. Kedilerin vücutları kuru mama yemek için yaratılmamış. Kuru mama yedikleri zaman vücutları dehidre oluyor. Her mamanın üstüne boşuna kedinizin mamasının yanına su koymayı unutmayın yazmıyorlar. Mama vermesi gerektiğini bilen suyu da verir yani 😀 Mama kaynaklı dehidrasyon oldukça tehlikeli olduğu için bu notu yazıyorlar. Bu konuda ” Kedi daha çok suya ihtiyaç duyarsa daha çok su içer” mantığı geçerli değil. Kedilerin günlük tükettikleri su miktarı ne yazık ki kuru mamanın sebep olduğu dehidrasyonun önüne geçemiyor ve bu sebeple böbrek, idrar yolu hastalıklarına daha açık hale geliyorlar.

Peki, Yaş Mama Kullansak? Kedilere Yaş Mama Zararlı Mı?

Kuru mamaya nazaran yaş mama kediler için daha sağlıklı. Türkiye’de çok yaygın olmasa da yurt dışında bir çok insan kuru mama yerine yaş mamayı tercih ediyor ANCAK hangi yaş mamayı? Tabii ki içinde %4 Et ve et yan ürünleri olanı değil. Bu tarz yaş mamalar kediler için zararlı! Etçil bir hayvan olan kediye sadece %4 etimsi şeyler ve %96 faydasız içeriği olan bir mama vermek tabii ki de onlar için sağlıklı değil. Bu tarz yaş mamalar kuru mamadan daha faydalı da değil dolayısıyla. Ee, Türkiye’de satılan bütün yaş mamaların içeriği neredeyse böyle. Böyle olmayanlar için ise yine etin hangi hayvandan geldiği sorusu babalar gibi duruyor. Katkı maddeleri, koruyucular, denetimsel boşluklar da cabası.

Benim hazır mamadan vazgeçmemin başlıca sebepleri bunlar. Bu konuda, içim hep huzursuzdu zaten ve daha farklı şekillerde beslenmeyi desteklemeye çalışıyordum. Evde et, tavuk, balık vs pişirerek veriyordum ama yine de yeterli olmadığını hissediyordum. En sonunda Pet Fooled belgeseli ile buluşunca kafam netleşti. Dolayısıyla en sağlıklı kedi beslenmesinin ne olduğunu öğrenme yolunda buraya geldiyseniz eğer lütfen Pet Fooled belgeselini de izleyin. En azından sorgulayın. Aldığınız mamanın içeriğini okuyun ve araştırın.

Şimdi anladık, hazır mamalar kediler için sağlıklı değil. Ne yapalım o zaman? Çözüm ne? Belgeseldeki veteriner hekim doğalarına uygun beslenmeyi,yani çiğ beslenmeyi öneriyor. Peki, çiğ beslenme kediler için sağlıklı mı? Çiğ beslenmenin de taşıdığı bir sürü risk var. Kedilerde çiğ beslenmenin zararlı olduğunu söyleyen onlarca veteriner var sonuçta. Bu konuyu araştırmaya başladığımda benim de kafamda deli sorular vardı. Neyse ki hepsinin cevabını buldum. Ben uzun uzun yazınca felç geçirenler oluyor sanırım. Dolayısıyla bu konuyu farklı bir başlıkta inceledim. Çiğ beslenme konusunda bir yazı dizi planlıyorum ve ilki ”veterinerler neden çiğ beslenmeyi önermiyor?” okumak için buraya.

Bu arada, ben kedilerde çiğ beslenmeye geçmek istiyorum ama Türkiye’deki etlerin güvenilirliğine inanmıyorum diyorsanız lütfen bu yazıma bir göz atın.

Şimdilik kedi ile kalın,

Sağlıklı beslenen,

Nur topu gibi,

Maşallah kediyle <3

117

3 Responses

  1. Kediler İçin
    16 Ekim 2018
    • suzionline
      16 Ekim 2018
  2. Gülçin
    1 Şubat 2021

Yorumunuzu Yazabilirsiniz