Kedi Dostu Bitkiler Nelerdir? Kedilere Zararsız Bitkiler | suzionline
Kedi Dostu Bitkiler Nelerdir? Kedilere Zararsız Bitkiler

Kedi Dostu Bitkiler Nelerdir? Kedilere Zararsız Bitkiler

Selam,  kedi dostu bitki incelemeleri ile karşınızdayım! Birçok evde kediler ve bitkiler birlikte barınamaz. Bunun sebebi ya mevcut bitkilerin kediler için toksik/zararlı/zehirli olması ya da kedilerin bitkilere zarar vermesidir. Şimdi ben, size kedili evlerde gönül rahatlığıyla bakabileceğiniz, kedi dostu bitkileri tanıtacağım.

Kedi dostu bitkilerin bazıları aynı zamanda eve oksijen veren, hava temizleyen, evde bulunması herkes için faydalı bitkiler. Yazımda hava temizleyen+kediler için toksik olmayan bitkilerin derlemesini yaptım. NASA’nın ”hava temizleyen bitkiler” konuda yaptığı çok güzel bir çalışma var. Öncelikle kısaca bu çalışmadan bahsedeceğim, çünkü bitkileri bu çalışmaya göre seçtim. Evdeki bitkilerin hem kedinize zararlı olmaması hem de size ve ona ekstra faydalı olması bence süper olur 🙂

NASA’nın Çalışması

NASA Temiz Hava Çalışması, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Amerika Birleşik Peyzaj Müteahhitleri (ALCA) ile birlikte uzay istasyonlarındaki havayı temizlemenin yollarını araştırmak için yürütülen bir projeydi. Elde ettiği sonuçlar, bazı yaygın iç mekan bitkilerinin karbondioksiti emmeye ve fotosentez yoluyla oksijeni serbest bırakmaya ek olarak, uçucu organik kirleticileri (benzen, formaldehit ve trikloretilen test edildi) gidermenin doğal bir yolunu da sağlayabileceğini gösterdi.

Çalışma ayrıca, 100 fit kare (9.3 m2) alan başına en az bir bitki ile verimli hava temizliğinin gerçekleştirildiğini, ancak kapalı uzay istasyonu koşulları altında yürütüldüğünü ve o zamandan beri yürütülen araştırmalarda evde veya ofiste karışık sonuçlar olduğunu gösterdi. (kaynak)

Muhtemelen içimizde daha önce ”organik kirletici” lafını duymamış, evinin havasında bunların olduğunu bilmeyenler de vardır. Dolayısıyla kısaca bu organik kirleticiler ile ilgili de bilgi vereceğim.

Hava Kirleticiler Neden ve Nasıl Evimizde Olurlar?

Benzen, kanser ve diğer hastalık riskini artıran ve aynı zamanda kemik iliği yetmezliğinin kötü şöhretli bir nedeni olan bir kanserojen olarak sınıflandırılır. Akut lösemi, kemik iliği anormallikleri ve kardiyovasküler hastalıkla ilişkilendirir. Benzen, insanlar dahil hayvanlarda kansere neden olur. Yaygın kullanımı, toksisitesi ve uçuculuğu göz önüne alındığında, formaldehit insan sağlığı için önemli bir tehlike oluşturmaktadır. 2011’de ABD Ulusal Toksikoloji Programı formaldehitiinsanlarda kanserojen olarak bilinen ” olarak tanımladı.

Ulusal Toksikoloji Programı, trikloretileni “insanlarda kanserojen olması makul bir sekilde beklenen” olarak sınıflandırır. Ksilen yanıcıdır, ancak orta düzeyde akut toksisiteye sahiptir. Ksilen cildi, gözleri ve solunum yollarını tahris eder. Yutma veya soluma yoluyla sistemik toksisiteye neden olabilir. Amonyak solunum, yutma veya cilt teması sonucu vücuda girdiğinde su ile reaksiyona girerek amonyum hidroksit üretir. Bu kimyasal çok aşındırıcıdır ve temas halinde vücuttaki hücrelere zarar verir. Dolayısıyla bitkilerimizi seçerken bu kirleticileri temizleme özelliği olanlardan seçmekte fayda var! Ne insanlar ne de ciğerleri küçücük olan kedilerimiz bu hava kirleticileri solusun istemeyiz.

Yazının sonunda ”bitkileri kedilerden koruma” konusunda faydası olabilecek birkaç taktik vereceğim, umarım işinize yarar.

Bütün önerdiğim bitkiler ve temizlediği kirleticileri içerin excel tablosu yine yazının sonunda, okumaya çalışırken felç geçirirseniz direkt tabloya atlayabilirsiniz.

Son olarak evinizde mevcut olan bir bitkinin toksik/zararlı olup olmadığını nereden öğrenebileceğinizi de yazının en sonunda gösterdim. Hazırsanız  kedi dostu/hava temizleyen bitkilere doğru lets go!

Kedi Dostu Bitkiler – Kediler İçin Zararsız Ev Bitkileri

Kedi dostu bitkileri sıralamaya başlıyore!

1- Aşk Merdiveni /Kılıç Yapraklı Eğrelti Otu  – Nephrolepis Exaltata/Boston Fern

Aşk merdiveni benim de evimde olan, bence çok güzel görünen bir bitki. Kediler ve de köpekler için zararsız, kedi dostu bitki. Ayrıca bakımı da kolay. Hem zeminde hem de askıda bakılabilir. Sürekli  karbondioksit alıp oksijen veren, yatak odasına da koyulabilecek bir bitki. Formaldehit, ksilen ve toluen gibi bazı organik kirleticileri de filtreleyip temizleyebiliyor. (Hiç aklınızda tutmaya çalışmayın. Yazının sonunda tüm bitkiler için ayrıntılı bir excel tablosu olacak.)

Ben bu bitkiye evimde severek bakıyorum. Benim kedilerim şansıma hiçbir bitki ile uğraşmaz. Uğraşsalar bile bu onlar için tamamen güvenli. Aşk merdiveni bakımı da birçok bitkiye nazaran kolay, yeni başlayanlar için ideal bir seçim olabilir. Direkt güneş ışığından ve hava akımından uzak, yazın bol kışın daha az toprağı hep nemli olacak şekilde sulayabilirsiniz. Daha ayrıntılı bitki bakımı öğrenebileceğiz eminim ki çok faydalı siteler vardır. Burayı daha fazla uzatmıyore. Fiyatı ortalama 35-40 tl.

2- Kurdele Çiçeği – Spider Plant / Chlorophytum comosum

Kedileri için zararsız ev bitkilerinden bir diğeri kurdele çiçeği. Ne yazık ki bende olmayan ancak çok çok beğendiğim bir bitki. Kediler ve köpekler için zararsız. Sürekli karbondioksit alıp oksijen veriyor. Rahatlıkla yatak odanıza da koyabilirsiniz. Formaldehit, ksilen ve toluen gibi bazı organik kirleticileri de filtreleyip temizleyebiliyor. (Ayrıntılar en alttaki tabloda olacak.)

Gönül rahatlığıyla evinizde bakabileceğiniz, kedi dostu bir bitki kurdele çiçeği! Aşk merdiveni gibi kurdele çiçeğinin de bakımı kolaydır. Başlangıç seviyesinde ideal seçim olabilir. Orta boylarda fiyatı 40 lira civarı.

3- Cüce Hurma Palmiyesi – Dwarf Date Palm/ Phoenix roebelenii

Cüce hurma palmiyesi, bayaa bildiğiniz ağaçmış ama ev içine cücük versiyonda kullanmaya başlamış insanlar. Bahçeli evi olanlar bunu bahçesinde kocaman versiyonlu olarak da kullanabilir tabii. Kediler ve köpekler için toksik değil. Yine NASA’nın temiz hava çalışmasında yer alan bitkilerden birisi. Formaldehit, ksilen ve toluen gibi bazı organik kirleticileri de filtreleyip temizleyebiliyor. Evinizde güvenle bakabileceğiz, kedinize zararsız, evinize faydalı kedi dostu bitki cüce hurma palmiyesi! Bakımı da oldukça kolay ve dayanıklı bir bitkiymiş yine, ev içerisinde çok büyüyebiliyormuş. Güneş alan pencereye yakın olmalıymış ancak yaprakları çok sert ve çok sivri olduğu için ev içi yaralanmalara da sebebiyet verebilirmiş. Ben bunu Türkiye’de satışta göremedim…

4- Areka Palmiyesi – Areca palm /Dypsis lutescens

Ay buna bayıldım. Çok güzel görünüyor! Areka palmiyesi, kediler ve köpekler için toksik değil. Yine gece ve gündür oksijen veren, evinizin havasını temizleyen bir bitki. Formaldehit, ksilen ve toluen gibi bazı organik kirleticileri de filtreleyip temizleyebiliyor. Kediler için güvenli ve oldukça güzel bir bitki. Bakımı da diğerlerinden pek farklı değil, zahmetsiz bir bitki. 60 cm boyunda olanları 50 lira civarında.

5- Bambu Palmiyesi – Bamboo palm / Chamaedorea seifrizii

Bambu palmiyesi de pek tatlıymış! Kediler, köpekler hatta atlar için bile toksik değil 😀 Havadan çok miktarda CO2 alan ve çok fazla oksijen üreten bir bitkidir. Benzen, formaldehit, trikloroetilen,  ksilen ve toluen gibi bazı organik kirleticileri de filtreleyip temizleyebiliyor. Yukarıdakilerin hiçbirisi benzen ve trikloroetilen temizlemiyordu, Bambu Palmiyesi havadaki benzeni ve trikloroetileni de temizliyor ayrıca içlerinde en güçlü (diğerlerinin yaklaşık 3 katı) formaldehit temizleyicisi de yine bambu palmiyesi.  Kedili evlerde güvenle kullanabilirsiniz, bakımı da yine diğerlerinden çok farklı değil. Ben bunu da Türküye’de satışta bulamadım, yapayları var…

6- Dağ Palmiyesi – Parlour Palm / Chamaedorea elegans


Bitkilerin hepsi o kadar güzel ki gerçekten hayranlık içindeyim…. Dağ palmiyesi kediler ve köpekler için güvenli bir bitki. Yine hava temizleme özelliği var, bahsettiğimiz bütün hava kirleticileri temizleyebiliyor. Bir üstteki bambu palmiyesi amonyağı temizleyemiyordu ancak dağ palmiyesi havadaki amonyağı da temizliyor. Evinizde güvenle bakabileceğiniz, sizin ve evcil hayvanlarınızın soluduğu havayı güzelleştiren  mis gibi bir bitki. Dağ palmiyesi, oldukça dayanıklı, nemi seven, bakımı zor olmayan bir bitki. 30 cm olanları 35 lira civarında. Bence bu alınır. Hem BÜTÜN kirleticileri temizliyor, hem çok güzel hem ucuz!

7- Salon Palmiyesi – Lady Palm / Rhapis excelsa

Salon palmiyesi, kediler ve köpekler için zehirli olmayan, güvenilir bitkilerden birisi. Maşallah pek de güzel <3 Yine hava temizleme özelliği var, o da dağ palmiyesi gibi araştırma konusu olan bütün hava kirleticileri temizleyebiliyor. Hem aşırı güzel, hem her bir şeyleri temizliyor, hem de toksik değil maşallah sana salon palmiyesi! Bakımı diğerlerine çok benzer, dayanıklı bir bitki. Mini boyları 35 liradan başlıyor, 50cm boyları 70 lira civarı, 1 metreler de 130 lira civarında. Bence bu da alınır. Hem BÜTÜN kirleticileri temizliyor hem ucuz hem de aşşırı güzel.

8- Afrika Papatyası – Barberton daisy / Gerbera jamesonii

Ay hep yeşil mi, hiç renkli çiçek yok mu, dediğinizi duyar gibiyim. Var elbet, Afrika papatyası! Kediler ve köpekler için zararlı değil. Bazı kirleticileri çok yüksek oranda temizleyen, hava temizleyici güzeller güzeli bir çiçek. Benzen, formaldehit ve trikloroetileni temizleyebiliyor hatta benzeni diğerlerinin yaklaşık 4 katı falan daha iyi temizliyor. Eferin sana afrika papatyası! Bakımı da çok zor değilmiş. Ben çok sevdim bu çiçeği <3 Afrika papatyası genelde tohum olarak satılıyor anladığım… 100 adeti 10 lira falan artık şansınıza kaçı açarsa 🙂

9- Orkideler – Dendrobium orchids

Yine çiçekli bir bitki, orkideler! Kediler ve köpekler için zararsız bitkiler. Hava filtreleme özellikleri var. Formaldehit, ksilen ve toluen gibi bazı organik kirleticileri filtreleyip temizleyebiliyor. Gönül rahatlığıyla evde bakabilirsiniz. Tekli orkideler 80, ikililer de 140 tl civarı.

10- Muz Bitkisi – Banana / Musa acuminata

Devcileyn bitki sevenlere özel muz bitkisi! Kedolara  ve köpolara  zararı yok. Hem oksijen veriyor, hem hava temizliyor. Hem de dev! Bir bitki daha ne etsin 😀 Yalnız sadece formaldehiti temizleyebiliyormuş, olsun eline sağlık be muz bitkisi <3

Güvenle bakabilirsiniz, çok güzel görünüyor:)

Kedi Dostu Bitki Listesi

Fiyat olarak ben küçük-orta boyların fiyatlarını yazdım. Bitki büyüdükçe fiyatı da artar… Tabloyu şöyle bir incelediğimde evimde kesin dağ palmiyesi ya da salon palmiyesi olsun isterim çünkü bütün kirleticileri temizliyorlar. Onun dışında da aşk merdiveni, kurdele çiçeği ve rengolardan afrika papatyasına yükseliyorum. Aslında her odaya farklı çeşitlerden 2-3 tane koymak lazım da benim o kadar bitki izinim yok, bitki bakma konusunda birazcık sorumsuzum 🙁

Bu Bitkileri Nereden Alabiliriz?

Yukarıda bahsettiğim ”sürekli oksijen veren, hava temizleyen ve kediler&köpekler” için zararsız olan bitkilerin linklerinin derlemesini buraya bırakıyorum.

Kargo ile çok rahat ve sorunsuz evlere ulaştırıyorlarmış. Bence fiyatlar da makul. Almak isterseniz bir bakın, siz de çociklar da temiz hava solusun. (Daysın air purifier işine bak karşim.)

Ayrıca hava temizlemeyen ama yine de kedi dostu/ zehirli olmayan bitkiler için de buraya bir liste yaptım. Onları da gönül rahatlığıyla kedili evlerinize alabilirsiniz. Çok çok güzel bitkiler var.

Şimdi, ”Al diyorsun, iyi diyorsun ama bizim kediler bitkilere rahat vermiyor. Napalım?” diyorsunuz sanırım. Bir de o konuya bakalım.

Kedileri Bitkilerden Uzak Tutmak

Şimdi bu tip konularda yapılabilecek, net/kesin çözümler veren yöntemler yok. Beklentiyi makul seviyede tutmak ve ona göre davranmak çözüm konusunda çok iyi yol almamızı sağlar. Daha önce Veteriner Davranış Uzmanı, Prof Dr. Ebru Yalçın ile ”Kediler için ev düzeni nasıl olmalı?” konulu bir röportaj yapmıştık. Orada kedilerin tezgaha çıkmasını nasıl engelleriz diye bir soru vardı. Cevap olarak ”Maalesef sihirli bir çözüm yok, hayır deyip indirebilirsiniz ama kafanız çevirdiğinde tekrar deneyecektir. İstediğiniz alanı naneli bir bez ile silebilirsiniz, çok yaklaşmaz ama çok da mutlu olmayacaktır tabii…” demişti. Bitkilerden uzak tutmak konusunda da aynı şey geçerli. Kediniz o bitkiyi elcüklemeyi kafaya taktıysa elcükler. Nane de sürseniz, hayır diye bin kere de söyleseniz elcükleyecekse elcükleyecek. Bazı kedilerin bitkiler umurunda olmuyor ancak dediğim gibi bazı için de engel olmak neredeyse imkansız. Peki ne yapabiliriz?

Bitkileri Kedilerden Koruma Taktikleri:

  • Yukarıda Ebru Hocamızın dediği gibi bazı kokular çoğu kedi için itici olabiliyor. Birçok insanın limon suyu ve portakal yağını su ile seyrelterek çiçeklerine sıktığını okudum. Kediler bu kokulardan hoşlanmadığı için çiçeklerde uzak duruyormuş, faydasını görenler olmuş. Ancak bu her kediye etki etmez. Ayrıca portakal yağı, nane yağı gibi bazı uçucu yağlar kediler için toksik. Az miktarda bitkinin üstünde olması belki kediniz için zararlı olmuyordur ancak pek makul bir yöntem gibi gelmedi. Yine çiçek saksına limon kabukları koymanın da faydasını görenler varmış ancak birçok kedinin o kabuklarla bitkiye vurdurmalı velleybol oynayacağını tahmin edebiliyorum 😀 Sonuç olarak bence bitkilere sürekli bir şeyler fıstlamak, böylece kedileri uzaklaştırmak bence makul bir çözüm değil. (Size başka önerim olacak, azıcık aşağıda)

Kedileri Saksıdan Uzak Tutmak

Bitkiyi, bitki fittiklemekten hoşlanan kedinin rahatlıkla ulaşabileceği yere koyup, komple elleşmesini engellemek bence mümkün değil ama kediniz komple bitkiye atlamıyorsa, yaprakları çiğnemiyorsa, sadece toprağı ile uğraşıyorsa çözüm var. Bazı insanların kedisi saksıya sçıyor ya da saksıda kazı çalışması yapıyor. Onların derdini çözebiliriz. Kedileri saksıdan uzak tutmak mümkün olmayabiliyor ama saksıları zarar verilemeyecek hale getirebiliriz 🙂 İki çözüm görseli ekliyorum aşağıya.

1- kedileri saksıdan uzak tutmak

2- kedileri saksıdan uzak tutmak

Saksınızın dibine bu şekilde taşlar dizmek bence tek başına yeterli olmaz. Çoğu kedi o taşlarla beş taş oynar 🙂 Taşların üzerine ayrıca file (limon filesi olabilir), tel ya da tül çorap geçirmek daha sağlam bir çözüm olur.

  • Bazı küçük/orta bitkileri yere değil, sarkan vazolar ile tavana yerleştirmek bence hem dekoratif, hem kediden kesin kurtulmalı bir çözüm. Benim evimde bu şekilde sarkan bir yapay çiçek var. Benim kedilerim şansıma bitkilerle uğraşmaz ama ben dekoratif bir tercih olarak o şekilde kullandım.

Eğer kedileriniz sürekli bitkilerle uğraşıyorsa sizin için de çözüm tavana asılabilir bitkilere tavana asarak bakmak. Aşk merdiveni, kurdele çiçeği ve daha başka onlarca çiçek bu şekilde bakım için müsait, onları değerlendirmenizi öneririm.

Beğendiğim birkaç tavan saksısını da buraya linkliyorum.

Bu kısmı toparlarsak, kediniz saksıya/bitkiye takıntılıysa engellemek pek mümkün değil. Kedinin ulaşamayacağı yere koymak bence en efektif çözüm. Sadece toprağı ile uğraşıyorsa toprak kısmı taşla+telle kapatmak işinizi görür diye düşünüyorum.

Son olarak evinizdeki mevcut bitkiler toksik mi nasıl öğrenebilirsiniz onu anlatacağım.

Evimdeki Bitkiler Zehirli Mi Nasıl Öğrenebilirim?

Birçok insan tek tek ”difenbahya kediler için zehirli mi?” ya da ”menekşe kediler için zehirli mi?” diye araştırmalar yapıyor ancak her sitedeki bilgiye güven olmuyor. Bu konuda güvenilir olan liste;

ASPCA‘nın ”Toxic and Non-Toxic Plant List – Cats” listesi. çoook geniş. %99.9 aradığınız bitkiye dair bilgiye buradan erişebilirsiniz. Listeyi buraya linkledim.

Örnek olması adına bir bitkiyi aratma aşamalarının ekran resimlerini yine aşağıya ekliyorum.

paşa kılıcı kediler için zehirli mi?

Paşa kılıcı, kılıç, peygamber kılıcı, kaynana dili gibi birçok ismi olan bu bitki toksik mi, değil mi, öğrenmek istiyoruz. Bakalım ne yapmalıyız?

1- Bitkinin İngilizce adını bulmalıyız. Bu kısım bi tık zor olabilir Tureng çeviri sitesinde ”botanik” kategorili çeviri var. O genelde iş görüyor. Mesela paşa kılıcı ”sanseviera” diyor.

2- Google görsellerde bitkinin İngilizce ismini aratıp aynı bitki mi, teyit etmek.

İki farklı sansivieria çıkarttı. Görsellerden anladığım kadarıyla bizimki Sansevieria trifasciata

3- ASPA’daki toxic-nontoxic listesinde ‘ctrl+f” diye Sansevieria trifasciata kelimesini aratmak

Bu aşamada birkaç eşleşme görebilirsiniz, sitedeki görsellere bakarak hangisi olduğundan emin olmalısınız.

kediler için zehirli bitkiler

Bizimkinin mesela en yaygın adı golden birds nest’miş aslında ve kediler için de toksikmiş. Yukarıdaki adımlarla uğraşamayacaklar için ben ufak bir kediler için toksik bitkiler listesi bırakıyorum aşağı.

Kediler İçin Zehirli Ev Bitkileri

  • Paşa Kılıcı/Kılıç Çiçeği
  • Deve Tabanı
  • Telgraf Çiçeği
  • Yuka Çiçeği
  • Benjamin Çiçeği
  • Yeşim Bitkisi/Para Çiçeği
  • Yelken Çiçeği/Barış Çiçeği
  • Starliçe
  • Kalanço
  • Begonya
  • Kauçuk Çiçeği
  • Aleo Vera
  • Difenbahya

Kediler için zararlı iç mekan bitkilerinin en sık kullanılanlarından ”bazılarını” listelemeye çalıştım. Merak ettiğiniz bitki farklı birisiyle yukarıdaki adımlarla ASPCA’dan kontrol edebilirsiniz.

Evimdeki Bitkilerin Kediler İçin Toksik Olduğunu Öğrendim Ne Yapmalıyım?

kedi dostu bitki

”Bence” bu kedisine göre verilmesi gereken bir karar. Eğer kediniz bitkilerle uğraşıyorsa, bu toksik bitkileri onun ulaşamayacağı yerlere kaldırmalı ya da bir odaya kapatmalısınız. Eğer kediniz uğraşmıyorsa yine de yükseğe kaldırmayı önlem olarak tercih edebilirsiniz.

Bitkileri çok seven ve 3 kedisi olan bir veteriner hekim arkadaşım var. Onun kedilerinin bitkilerle neredeyse hiç ilgisi yok ve evinde toksik olan bitkiler de var. Bu konuda gelen uyarılara ”toksik bitkilerden milkshake yapıp içirmediğiniz sürece sağlık riski olmaz” dediğini hatırlıyorum. Kendisi kedileri hiç bitkilerle uğraşmadığı için ekstra bir önleme gerek duymamış. Kendi tercihi, siz küçük de olsa bu riski almamayı tercih edebilirsiniz. Bir başka örnek daha vermek istiyorum. Bir başka tanıdığımızın da evinde birçok bitki varmış ve kedisi ara ara bu bitkilerin yapraklarını ısırıp koparır uğraşırmış. Daha sonra kedisinde kusma ve halsizlik belirtileri görülmüş.  Kliniğe gittiğinde bitkiler yüzünden olabileceğini öğrenince bitkilerini bir odaya koymuş ve kedisini o odaya almamış.

Sonuç olarak benim şahsi fikrim kedilerinizin bitkilere ilgisi yoksa çok ekstrem bir önlem almanıza gerek yok. Yine de ulaşılması kolay yerlerden kaldırmayı tercih edebilirsiniz, ideal olur ama kediniz sürekli bitkileri ısırıyorsa, yiyorsa ve o bitkinin toksik olduğunu öğrendiyseniz bence kaldırın.

Kedim Zehirli Bitkimden Yemiş Ne Yapmalıyım?

Kediniz eğer zehirlenme belirtileri (ishal, kusma, salyalanma, halsizlik, baygınlık, nöbet, titreme gibi) gösteriyorsa en yakın veteriner kliniğini arayıp, durumu aktarıp yönlendirmelerine göre oraya götürmelisiniz. Önceden haber vererek onların da vakaya hazırlanmasına süre tanımış olursunuz. Bu gibi durumlarda evde beklemek, oyalanmak, başka çareler aramak kediniz için riskli olacaktır. Veteriner hekim emilimi engelleyecek, atılımı hızlandıracak, semptomatik ve destekleyici tedaviler uygulayacaktır. Bunlar evde kedi sahiplerinin yapabileceği şeyler değil.  Eğer kediniz zehirlenmediyse, zehirli bitkiden ufak bir tırtık aldıysa bitkiyi ortadan kaldırın ve kedinizi gözlemleyin. Eğer zehirlenme belirtileri varsa dediğim gibi en yakın veteriner kliniğini arayın.

Kediler ve bitkiler konusunda her şeyden bahsettik diye düşünüyorum..

Çooooook uğraştığım bir yazı oldu. Kedi dostu bitki konusunda faydalı bir liste elde ettik en azından. Beğendiyseniz aşağıya bir kalp atmanız, teşekkürler yazmanız beni çok mutlu eder.

Şimdilik benden bu kadar,

Kediyle kalın,

Evinde güzel hava temizleyen, birçok kedi dostu bitki olan kediyle <3

249

9 Responses

  1. duman_cat_world
    17 Eylül 2021
  2. Nazan
    30 Eylül 2021
  3. Nilda
    30 Eylül 2021
  4. ilayda
    1 Ekim 2021
  5. Bilge
    3 Ekim 2021
  6. Ellmasema
    23 Şubat 2022
  7. İlknur ecem Güler
    18 Mart 2022
  8. Nilgün Sarıçam
    26 Eylül 2023
  9. Nehir
    29 Kasım 2023

Yorumunuzu Yazabilirsiniz