Kedi Sahiplendirme Sırasında Nelere Dikkat Etmeliyiz? | suzionline
Kedi Sahiplendirme Sırasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kedi Sahiplendirme Sırasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Merhaba sevgili hayvan severler. Biliyorum, içinizde sokaktaki canları sahiplendirme için emek harcayan bir sürü insan var ya da bir anda kendini geçici yuva olmuş halde bulanlar! Kara kara düşünüyorsunuzdur şimdi, ben bu kedileri ne yapacağım, kime vereceğim, nasıl güveneceğim?

Öncelikle, onların dili yok ama onlar adına size teşekkür ederim. İçiniz de rahat olsun, yuva bulursunuz. İnternet’te çok fazla kedi sahiplendirme sayfası var. Facebook’taki ve Instagram’daki sahiplendirme sayfalarına yazın, petlebi sitesine koyun emin olun isteyenler çıkacaktır ancak kimler isteyecek? İşte bu tam bir muamma. Nasıl güveneceğiz?  Tecrübelerime dayanarak, kedi sahiplendirme sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatan bir rehber hazırladım. Belki bu sorular sayesinde doğru yuvayı bulabilirsiniz.

Kedi Sahiplendirme Öncesinde Sorulması Gerekenler

1- Kaç Yaşındasın Sen?

kedi sahiplenme

Tabii bunu Ozan Güven gibi sormayın 🙂 Nazikçe yaşını öğrenin çünkü 12 yaşında bir çocuğa kedi sahiplendirmek çok da mantıklı olmaz. Eğer ailesiyle yaşayan bir çocukla ya da gençle görüşüyorsanız, annesinin ve babasının onayı olup olmadığını öğrenin. Size, her halükarda ”evet, evet haberleri var. İzin veriyorlar.” diyeceği için diyaloğun geri kalanını ailesiyle sürdürmeniz en mantıklısı. Bu diyalogları mümkünse yüz yüze değilse de telefonla sesli konuşarak yapmanızı öneririm.

kedi sahiplendirme

Annemgil izin veriyy. Bize ikinci bir kedi lazım. Acil.

2- Kediler Kaç Yıl Yaşar?

kedi sahiplendirme

İyi ki mi doğdum?

Bizim için belki de en önemli soru bu çünkü amacımız ömürlük yuva bulabilmek. Karşımızdaki kişiye bu soruyu sorarak ileride taşınması gerekince, evlenince ya da çocuk sahibi olunca da kedinin onunla kalması gerektiğini hatırlatmış oluyoruz çünkü kediler ev ortamında 15-20 sene yaşayabilmektedirler. Sahiplenmeyi düşünen kişi bunun bilincinde olmalı. Kedi sahiplendirme sırasında sorulması gereken başlıca sorulardan birisi bu olmalı; ”Kedilerin kaç yıl yaşadığını biliyor musunuz? İleride taşınma, yurt dışına çıkma, evlenme, boşanma, çocuk sahibi olma, üniversite kazanma gibi durumlarda da onun sizinle kalması gerektiğini biliyor musunuz?”

3-Alerjiniz Var Mı?

kedi sahiplendirme

Sonradan alerjiklere alerjim var.

Kedi sahiplendirme yapanların korkulu rüyasıdır sonradan ”alerjim çıktı” cümlesini duymak. Bu yüzden önceden sormakta fayda var. ”Sizde veya aile bireylerinde kedi alerjisi var mı? Test yaptırdınız mı ya da daha önce kedili bir ortamda alerjinin sebebiyet vereceği rahatsızlıkları yaşadınız mı?” gibi sorular yönelterek sonradan alerjim çıktı bakamayacağım cümlesinin önüne geçebilirsiniz.

4-Daha Önce Kedi Baktınız Mı?

Hiç kedi bakmadıysa sorun değil, kedi bakımı hakkına genel bilgilendirmeleri yaparsınız ve öğrenir. Eğer, ”Çok kedi baktım ben.” derse sorun! Sokak kedilerine bakıyorsa tamam ama evinde bakıyorsa şimdi nerede o çok kediler, büyüyünce sokağa mı atıldı? ne oldu kedilere? Bunu kesinlikte sormak lazım.

kedi sahiplenme

Nerede o kediler? Nereye uçtu?

5-Kedilerin Aylık Masrafları Hakkında Bilginiz Var Mı?

Biliyorsunuz ki bazı insanlar söz konusu evcil hayvanları olunca bir anda cimrileşiyorlar. En ucuz kedi mamasını geçtim, artık ev yemekleriyle besleyenler var. İnsanlar için hazırlanmış ev yemekleri kedilerin besinsel ihtiyaçlarını karşılamıyor ne yazık ki ve kediler kötü beslenme ile aslında yavaş yavaş ölüyorlar. Sahiplenecek kişinin temel olarak  mama (alabileceğinin en iyisi, bütçesine göre), kum ve veteriner masraflarını karşılayabilecek maddiyata sahip olması gerekmekte. Ortalama kedi bakım masrafları ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.

kedi sahiplenme

Para lazım bana

6- Kediniz Hastalanırsa Tedavisini Yaptırabilir Misiniz?

Can sıkıcı maddiyat konusunda bir sorumuz daha var ne yazık ki, çünkü bu hastalık durumu da başımıza geliyor. Örneğin, kedilerde idrar yolu tıkanıklığı sıklıkla görülebiliyor. Ablamın kedisinin başına geldiğinde (2017 yılında) yaklaşık 2000 tl masraf yapmak durumunda kalmıştı. Tedavinin ardından da özel mama kullanmaya başladılar, böylece mama masrafı da yaklaşık iki katına çıktı. Ancak bazı ”hayvanseverler” var ki kedileri hastalanınca tedavilerini yaptırmıyorlar. Bu duruma seyirci kalıyorlar veya terk ediyorlar. Kendi sağlığımız için nasıl masraf yapıyorsak onlar için de yapmalıyız. Tedavi olmak, iyileşmek onların  daha hakkı. Kedi sahiplenmek istiyorsak bu masrafları göze almalıyız.

kedi sahiplendirme

Benim bu paraya daha çok ihtiyacım var!

7-Gerekli Malzemeleri Aldınız Mı?

Kedi sahiplenme için gelirken, box ya da kutu getirmeyenleri gördü bu gözler. Nereye koyacaksın, cebinde mi taşıyacaksın? Anlayamıyorum yani, nasıl götüreceksin kediyi?

Kedinizi eve getirmeden önce yapmanız gereken hazırlıklar var canım arkadaşlar. Kedi taşıma çantası, kum kabı, mama kabı, mama gibi temel malzemeler kedi eve gelmeden önce alınmalıdır. Bu temel malzemelerle ilgili yazımı okumak için buraya tıklayın. Dolayısıyla kedi sahiplendirmeden önce hazırlıkların yapılıp yapılmadığını öğrenmelisiniz. Yoksa kedi kendi mi alacak malzemelerini?

kedi sahiplenme

Tamam oğlum, alışverişi de ben yaparım kedisi

8-Kısırlaştırma Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

kedi sahiplendirme

Evet, İşe alımdaki en kritik soruyu duydunuz.

Geldik kilit soruya! Allah’ını seven bu soruyu sormadan kedi sahiplendirme yapmaz, hele ki cins kedi sahiplendiriyorsanız, sakın kısırlaştırma şartı koymadan sahiplendirmeyin. Birçok insan kedileri üretim makinesi gibi kullanıyor. Kısırlaştırmayı düşünmüyorum diyen bir insana kedi vermek demek, bile bile lades demekten farksız. Sahiplendireceğiniz kedi cins değilse bile kısırlaştırmanın öneminin bilincinde bir insan tercih etmelisiniz. Kısırlaştırma hem kedinin hem de sahibinin hayatı için en ideali. Terk edilen birçok kedi kızgınlık döneminde yaşattığı sorunlar yüzünden terk edilir. Oysa ki bu sorunlar kısırlaştırma sonrasında çözülecektir ama kısırlaştırma karşıtı olan kişiler bu sebeple kediyi terk etmeyi daha ”insani” bulurlar.

9- Pencerelere ve Balkona Kedi Filesi Yaptırdınız Mı?

Bu da benim en en en önem verdiğim maddelerden birisi. Pencerelerinde ve balkonunda file olmayan evlerdeki kediler bugün değilse yarın düşecek ya ölecek ya felç kalacak, en iyi ihtimalle binlerce lira tedavi masrafı olacak ve inanılmaz acılar çekecektir. Kimsenin bunu yapmaya hakkı yok. Bizlerin sorumsuzluklarının bedelini kediler ödeyemez. Kedi sahiplenen her aile pencerelere ve balkona file/tel/sineklik yaptırmak zorundadır.

Kedi sahiplendirmeden önce kesinlikle karşı tarafı bu konuda uyarmalısınız ve yaptırmasını talep etmelisiniz.

10- Kedi Sahiplendirme Sözleşmesi

Kedi sahiplendirmeden önce mümkünse sözleşme yapmanız da iyi bir adım olur. Burada güzel bir sözleşme örneği var. Mumik bir not: kimlik görmeden sözleşme yapmanızın bir faydası yok, adam jeniffer lopez olarak imza atsa haberimiz olmaz.

Kedi sahiplendirme sırasında öğrenilmesi gereken temel konulardan bahsettik diye düşünüyorum. Umarım sizler için faydalı olmuştur. Bütün bu konuşmaları yaparken olumlu bir enerji alıyorsanız, verin gitsin <3 Bahtları açık olsun yavruların, ancak makul cevaplar veremeyenlere kedi vermiyoruz arkadaşlar!

 

kedi sahiplendirme

BU ŞEKİL İTMİKLİYORUZ

 

Son olarak bütün bu soruları sormanıza rağmen, üstüne basa basa uyardığınız konular yüzünden geri vermek isteyenler olabiliyor. Bu durumda özellikle ilk 1-2 hafta ben sık takip etmeye çalışıyorum (karşı tarafı bunaltmadan) ve vazgeçerlerse hemen kediyi geri alıyorum.

Umarım sizin başınıza gelmez ama sahiplenen kişiye ”Eğer bakamazsanız lütfen bana haber verin.” deyin. Sokağa atmasından ya da barınağa terk etmesindense size geri versin.

Umarım yazı sizler için faydalı olmuştur.

Görüşmek dileğiyle,

Kediyle kalın!

 

80

8 Responses

  1. Yusuf
    14 Şubat 2018
  2. zafer
    27 Nisan 2018
    • suzionline
      29 Nisan 2018
  3. Tuğçe
    12 Haziran 2019
    • suzionline
      14 Haziran 2019
  4. Ayşenur
    18 Haziran 2019
    • suzionline
      19 Haziran 2019
  5. Hasan
    15 Mart 2021

Yorumunuzu Yazabilirsiniz