Kedilerde Ağız Kokusu - Kedilerin Ağız Kokusu Nasıl Giderilir? | suzionline
Kedilerde Ağız Kokusu – Kedilerin Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Kedilerde Ağız Kokusu – Kedilerin Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Merhaba, sevgili hayvan severler. Kısa bir süre öncesine kadar, Suzi’de bir ağız kokusu problemi vardı. Öncelikle mama kaynaklı olduğunu düşündük, ancak veterinere gidince işler değişti. Kedilerde ağız kokusu, küçük ya da büyük çaplı bir sorunun işareti olabilir. Eğer ki ”Kedimin ağzı kokuyor, ne yapmalıyım?” diye düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz 🙂 Öncelikle, kedilerde ağız ve diş hastalıklarına işaret eden belirtileri sıralayalım. Daha sonra kedilerin ağız kokusu nasıl giderilir, ona bakalım bakalım.

Kedilerde Ağız Ve Diş Hastalığı Belirtileri

  • Kedilerde Ağız Kokusu

Evet, ilk madde tabii ki ağız kokusu! Kedinizin, nefesi kokuyorsa ya da sizi yaladıktan sonra yaladığı yer, balık gibi veya çürük gibi kokuyorsa bu normal değil. Bu tarz kokular, ağız ve diş hastalıklarının en belirgin işaretidir.

  • Kedilerde İştahsızlık

Kediniz, normalde yediği mama miktarından daha az mama tüketmeye başladıysa, muhtemelen ağzı onu rahatsız ediyordur ve istese de yemek yiyemiyordur. Dolayısıyla ilerleyen zamanlarda halsizlik de olacaktır.

  • Zorlanarak Yemek Yeme

Kediniz, ağzının tek tarafını kullanarak mamasını çiğniyorsa veya çiğnemeden yutmaya, yalamaya çalışıyorsa ağız hastalığı yaşıyor olması çok yüksek bir ihtimal.

  • Ağzına Dokundurtmama

Kediniz suratına, ağız kenarlarına dokunmanıza izin vermiyorsa, ağzı acıdığı içindir. Yine, ağız veya diş hastalığı olma ihtimali yüksek.

  • Salya

Kedinizde her zamankinden fazla salya üretimi varsa, özellikle bu salya kanlıysa, muhtemelen kedinizin bir diş hastalığı vardır. Kediniz acıdan ve ağrıdan dolayı kafasını sallamaya da başlayabilir. Bu, biraz ağır bir işaret.

Eğer, bu belirtilerden birini veya bir kaçını kedinizde görüyorsanız, veterinerinizi ziyaret edin! Ziyaret etme imkanınız yoksa, telefonla arayarak sizi yönlendirmesini isteyin.

Kedilerde Diş Eti İltihabı – Gingivit

kedilerde ağız kokusu tedavisi

Suzi’de sadece ağız kokusu vardı, diğer belirtiler görünmüyordu. Veterinere gittiğimizde, veteriner Suzi’nin ağzını açıp, dişlerini ve diş etlerini inceledi. Sonuç olarak, Suzi’de diş eti iltihabı (gingivit) olmuş ve koku, bu yüzden kaynaklanıyormuş. Veteriner ağzını açtığında, diş etlerindeki anormalliği ben de çok net bir şekilde fark ettim zaten.

Evde Kontrol

Veterinerinize gitmeden önce, bilgi sahibi olmak için kedinizin diş etlerine bakabilirsiniz. Unutmayın, siz tedavi edemezsiniz sadece bilgi edinmek amaçlı kontrol edebilirsiniz. Şimdi, ağzı kokan kedimizi elimize alıyoruz ve aşağıdaki gibi ağzını açıyoruz.

hmnskym kedisi

Kedinin ağzını güzelce açtıysak;

  • Eğer, dişlerine ve diş etlerine baktığınızda, aşağıdaki gibi bir görüntüyle karşılaşıyorsanız. Kokunun kaynağı diş ve diş eti hastalıklarından değil. Fotoğrafta, sağlıklı bir kedi ağzı görüyoruz.

Sağlıklı bir kedinin ağzı

Dikkat ederseniz, çociğin dişleri bembeyaz ve diş etleri pembe. Sizinki de böyleyse kapatabilirsiniz ağzını 🙂 Kokunun sebebini bulmak için yine veterinere gitmeniz lazım.

  • Eğer, dişlerine ve diş etlerine baktığınızda, aşağıdaki gibi bir görüntüyle karşılaşıyorsanız. Kokunun kaynağı diş ve diş eti hastalıkları!

Diş eti hastalığı olan kedi

Yine dikkat ederseniz, bu çociğin diş etleri kızmızı kırmızı ve dişleri de biraz sarı. Suzi’nin de aynı böyleydi.

Kedilerde Diş Eti İltihabı Tedavisi

Veterinerimiz, halihazırda astım için günde iki iğne vurulan kedimize antibiyotik başlatmak istemedi. Öncelikle, bir hafta kadar ağız sağlığını koruyucu bir damla kullanmamızı önerdi. Bir hafta sonra, kontrole gittiğimizde diş etleri düzeldiyse, ara ara damlayı kullanmaya devam edecektik. Düzelmezse, 3 gün antibiyotik uygulayacaktık.

Veterinerimiz, Vedavet markasının bir ürünü olan, Dentavedin isimli damlayı önerdi. Damla, özel olarak kedi ve köpek ağız sağlığı için üretilmiş bir ürün. Tamamen bitkisel. Fiyatı 50 tl idi. Başka yerlerde daha farklı bir fiyatta olabilir. Bizim veterinerimiz, ilaçlara genellikle fark koymadığı için araştırmadan aldım açıkçası. Şimdi, Google’da araştırdım da Juen Petmarket’te satılıyormuş. Fiyat 49.14 tl. Canım veterinerim, biliyorum fark koymaz yani <3

Vedavet Dentavedin Damla İçeriği:

Propolis,Papatya, Muz, Kantaron, Civanperçemi, Karahindiba, Huş tomurcukları, Ekinezya, Adaçayı, Nergis,Okaliptüs, Isırgan, Çam tomurcukları, Kırlangıçotu, Çayır, Pamuk tohumu, Ihlamur çiçekleri.

Dentavedin Kullanım Amaçları:

  •  Diş eti hastalıkları
  •  Dil yangıları
  •  Ağız içi ve Vajina içi tüm mukozal problemler
  •  Tahriş ve ağrı varlığı,
  •  Ağızda kötü koku varlığı,
  •  Diş Taşlarının gelişiminin durdurulması
  •  Ağız papillomları
  •  Dişeti tümörleri
  •  Penis tahrişi
  •  Vaginitis
  •  TVT operasyonları sonrası mukozal problemler
  •  Gingivit ve Stomatit varlığı gibi hallerde yapılan tedavilerde hijyen sağlayarak, tedaviye yardımcı olur.  Bu ürün, bir ilaç değildir.

İçerik kısmını tamamen VEDAVET’in kendi sitesinden alıntıladım. Buradan kendiniz de bakabilirsiniz.

Dentavedin Kullanım Şekli:

Biz, veterinerimizin önerdiği gibi sabah-akşam kullanmaya başladık. Kullanırken, sağ üst diş etlerine 1 damla, sol üst diş etlerine bir damla döktük.

Bir hafta sonra, kontrol için veterinere gittiğimizde TABİİ Kİ DE İYİLEŞMEMİŞTİ. Sağ olsun, sokakların kedisi Suzan’ın benim cüzdanımla alıp veremediği olduğu için, paramın köküne kıran sokmadan rahat etmiyor. ( Ay, resmen kin ve nefret kustum yine sşflsfişslşs) Neyse gittik, bizimkinin diş etleri yine kırmızı kırmızı. Bu sefer, antibiyotik tedavimiz başladı. 3 gün boyunca her gün aynı saatte, iğne vurulmak için veterinere gittik. Bu süreçte, damlamızı aynı şekilde kullanmaya devam ettik. Antibiyotik tedavisi de bittikten sonra bir kaç gün, diş etleri yine hafif kırmızıydı ama koku sona erdi. Yaklaşık 1 hafta sonra renk de normale döndü. Biz damlayı haftada bir yine kullanmaya devam ediyoruz.

Kedilerde Diş Eti İltihabı Tedavisi

Sonuç olarak, 3 günlük antibiyotik tedavisi ve Dentavedin kullanımı ile bizim ağız kokusu problemimiz çözüldü. Sizin sorun kaynağınız da bizimki gibi gingivit kaynaklı olabilir veya bambaşka bir sebepten olabilir. Aynı sebepten olsa dahi kedinizin genel sağlık durumuna göre, veterineriniz daha farklı bir çözüm yöntemi önerebilir. En kısa zamanda veterinerinizi ziyaret edin.

  • Ay, bi de yazıyı yazmadan önce Google’da, kedilerde ağız kokusu ile ilgili araştırma yaparken, şöyle bir aramaya denk geldim;

kedilerde ağız kokusu

Ya, AHAHAHAHA ! Kedimin ağzı bok gibi kokuyor ne ya şsflşisflişslf. Bunun üzerine yazdım zaten yazıyı, yazık ne kadar rahatsız olduysa artık.

  • Sonra, kedilerde ağız kokusu araştırmaya devam ederken, bir kaç sayfa ilerde başka bir arama gördüm;

kedilerde agiz kokusu

Ya, AHAHAHAHH! Kedimin poposu çok kötü kokuyor! sflsfişis. Popo kokusu sebebi için arama yapan arkadaşa özel bir yazı yazmayacağım ama kısaca sorununu çözeceğim, hazır mısınız?

GÖT ÇÜNKÜ, KOKAR YANİ!

 

137

2 Responses

  1. Emine
    22 Mayıs 2021
  2. Zeynep
    7 Mayıs 2022

Yorumunuzu Yazabilirsiniz