Kedilerde Tüy Dökülmesi Nasıl Engellenir? | suzionline
Kedilerde Tüy Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Kedilerde Tüy Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Merhaba, sevgili hayvanseverler ve üstü başı tüyden görünmeyenler! Kedilerde tüy problemi, kedili hayatın belki de en büyük zorluklarından birisi. Özellikle, evdekileri kedi almaya ikna etmeye çalışırken benim başıma çok dert açmıştı. Her gün, sabah gizli gizli kediyi tarayıp evi yapışkanlı ruloyla temizliyordum. Sonra da evdekilere ”Ne tüyü ya, bak! Hani? Hiç tüy yok, görüyor musunuz?” diyordum 😀 Oysa, Suzi çok tüy döküyordu ve bu sorunun altından kalkamıyordum. Kedilerde tüy dökülmesi ne kadar büyük bir sorunmuş da haberim yokmuş, vallahi 🙂

Ben, kediyi nüfusumuza aldıktan sonra her sabah tüy toplamanın çözüm olamayacağını kabullendim. Bu işi daha makul yöntemlerle çözmem lazımdı. Sonuç olarak, kedilerde tüy dökülmesi sorununu çözdüm. Tüy problemi sıfırlandı mı, hayır ama yüzde 80-90 oranında çözüldü, zaten sıfır tüy dökülmesi gibi bir şey mümkün değil. Bizlerin bile günde 100 tele yakın saçı dökülürken, bu kıllı çociklerden sıfır tüy dökülmesini beklemek makul bir istek değil.  Tüy dökmeyen kedi diye bir şey yok ama tüy ile mücadele yöntemlerini bilen insanlar var 🙂 Sizlere, öncelikle iki temel koşulu daha sonra özel iki yöntemi anlatacağım. Kedi tüy dökümü büyük ölçüde engelleme aslında hiç de zor değil.  Gelin bakalım, kedilerin tüy dökülmesini nasıl engelleriz? Tüy dökmeyen kediler nasıl olur? 🙂


Kedilerde Tüy Dökülmesi Engelleme

Öncelikle kediler neden çok tüy döker bunu bilmemiz gerekiyor. Sorun genelde yanlış mama kullanılması & dengesiz beslenme olur ama daha farklı sebepleri de olabilir. Örneğin, kedinizin farklı bir hastalığı olabilir, bunun için veterinerinizi ziyaret etmeniz gerekir ancak bir hastalığı yoksa en az tüy döken kedi dengeli beslenen kedidir. Kedilerde tüy dökülmesi için ilaç kullanmanıza, aramanıza gerek yok aslında. Bir kaç maddeye dikkat ederek üstesinden gelebilirsiniz. Nedir bu maddeler?

1- Dengeli Beslenme- Kaliteli Mama

Kedilerde tüy dökümü problemi dahil olmak üzere, bir çok sağlık probleminden uzak kalmanın anahtarı, hazır mama kullanıyorsanız kaliteli olanlarından kullanmaktır. Hazır mamalardan, içerik olarak Orijen, Acana ve N&D üst düzey kaliteli mamalar. (Bütçenizi aşıyorsa, bütçenize göre mama tavsiyeleri için buraya) Biz, Suzi için N&D Tavuklu Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması kullanıyoruz. Bu mamanın incelemesini zaten yapmıştım, buradan okuyabilirsiniz. Ben genelde mamalarımı bu siteden alıyorum.

Tavuklu Mama Tüy Döker Mİ?

Çok yaygın bir mittir bu. Kedinizin tüyü mü dökülüyor? ”Tavuklu mama tüy döker, balıklı kullan.” diye reçeteyi yapıştırırlar ancak altyapısı yoktur. Kedinizin tavuk etine alerjisi yoksa tavuk kediler için çok iyi bir protein kaynağıdır ve kedilerin doğal beslenmesi düşünüldüğünde beslenmelerinde balıktan çok daha büyük yer tutarlar. Veterinerimize de bu konuyu danıştım, kullandığımız mamanın tavuklu olması tüy dökülmesini tetikler mi diye sordum, o da bunun yanlış bir algı olduğunu söyledi. Ben de araştırdıkça ne kadar altyapısız olduğunu fark ettim. Zaten ”Tavuklu mama kullandım, kedimin tüyü döküldü.” diyenlerin çoğunun kullandığı mamanın içerisinde 1 gram gerçek tavuk eti yoktur. Tüyü döken tavuk etinin varlığı değil yokluğu aslında 😀 Mamanın, tavuklu ya da balıklı olmasından ziyade içerisinde gerçek et olup olmadığına bakmalısınız. Hayvansal protein oranı yüksek, karbonhidratı düşük mamalar tercih etmelisiniz. Şu anda, hala N&D Tavuklu Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması kullanmaya devam ediyoruz ve tüy dökülme sorunumuz yok. Ancak, araştırmalarım sonuncunda, kedi tüy dökmesi için mama arayan herkese Acana önerilmiş. Acana kullananların yorumlarında özellikle, tüy dökülmesi sonlandı diye yazdıklarını da ayrıca fark ettim. Ben, henüz Acana mama kullanmadım  fakat deneyeceğim. Deneyimledikten sonra burayı da güncellerim. (Denedim ancak Suzan hanıma mamayı yediremedim)

2- Taze Su

Sakın çociği suya atmayın, görseli beğendim diye koydum 😀

Kedilerde su tüketimi, sadece kedilerde tüy dökülmesi tedavisi için değil, genel olarak sağlıklı olması için önemlidir. Kedinizin tükettiği su miktarını, suyunu sıklıkla tazeleyerek arttırabilirsiniz. Her gün hatta günde 2-3 kere suyunu tazelemelisiniz. Suyu tazelendikçe kedinizin tükettiği su miktarını arttırdığını da göreceksiniz. Aslında bu konuda daha pratik ve daha işlevsel bir çözüm daha var. O da kedi su şelalesi kullanmak.

Birçok insana ekstra masraf gibi geliyor ancak aslında önemli bir ihtiyaç. Kedilerde su tüketimini arttırmada büyük rol oynuyor. Fiyatları da genelde 150-200 tl civarı. Ömürlük bir alım için bence oldukça makul. Türkiye’de en çok tercih edilen bir örneği almak isterseniz buraya bırakıyorum. Böylece kedinizin vücudu dehidre olmayacak, derisi ve tüyleri sağlıklı olacaktır. Bu en az kaliteli mama, dengeli beslenme kadar önemlidir. Olmazsa olmaz. Normalde kediler, su ihtiyaçlarının büyük bir çoğunluğunu taze etten karşılar ancak kuru mama ile beslenen bir kedi bunu yapamıyor. Dolayısıyla su tüketimi için ekstra çaba harcamanız gerekiyor. Evde sulu yaş mamalar hazırlamanız da bu konuda size yardımcı olabilir.

3- Her Şeyin Başı Taramak – Furminator

Kediniz varsa ve evinizde Furminator yoksa çıkın alın gelin, yazıya öyle devam edelim çünkü Furminator olmadan kedilerde tüy dökülmesi sorunundan kurtulamazsınız. Furminator diğer taraklara göre çok çok daha efektif. İsterseniz önce bir Furminator incelemesi yapalım.

Furminator Ne İşe Yarıyor?

  • Furminator, tüyleri kesmiyor. Dökülmüş ve dökülmek üzere olan, gevşemiş tüyleri topluyor.
  • Furminator, düzenli kullanımda kedilerde tüy topaklanması oluşumunu engelliyor.
  • Dökülen tüylerin çoğunluğunu topladığı için kediniz daha az tüy yutuyor ve tüy kusma problemi olmuyor.
  • Fazlalık tüyleri topladığı için derisi nefes alabiliyor ve vücut ısısını dengelemesi kolaylaşıyor.

Furminator Nasıl Kullanılır?

Haftada, 1-2 kere, 10-20 dakika tarayabilirsiniz. Kedilerin tüy dökme mevsimi geldiğinde, daha sık da kullanabilirsiniz. Eğer, kedinizde halihazırda topaklanmış tüyler varsa, Furminatorü kullanmadan önce o topakları temizlemeniz lazım.

Hangi Furminatorü Almalı?

Furminator tarak almadan önce doğru çeşidi seçmeniz lazım. Köpekler için 10, kediler için 4 farklı çeşidi var.

kedilerde tüy dökülmesi

Kediler için Furminator çeşitleri

  • Uzun Tüylü Kediler İçin Furminator

Uzun tüylü kediler için 2 farklı boyda Furminator üretilmiş. Sağdaki ikili, düğmeleri gri olanlar uzun tüylü kediler için olanlar. Boyu yaklaşık 4.5 cm olan tarak, küçük kediler için , 7 cm olan ise daha büyük boylu kediler için. Yani, bu ikisinin arasındaki tek fark boyutu. Birisi diğerine göre daha geniş.

  • Kısa Tüylü Kediler İçin Furminator

Kısa tüylü kediler için de yine aynı şekilde, 2 farklı boyda furminator mevcut (mavi düğmeliler). Birisi 4.5 cm, diğeri 7 cm.  Kedinizin boyutuna göre, dilediğinizi seçebilirsiniz.

Bu arada, düğmeler toplanan tüylerin taraktan temizlenmesi için.

  • Kedim büyük mü küçük mü, bilemedim diyenler buyursun;

Şimdi sizi özellikle uyarmak istediğim bir nokta var, sahte Furminatorler! Adam kerizlemeye bayılan üreticiler ve satıcılar, görsel olarak benzer tarakları Furminator diye satıyorlar… Satın alırken, orijinalliğinden emin olup alın, sahte olana boşuna para vermeyin. Peki, orijinal olup olmadığını nasıl anlayacağız derseniz;

  • Amblemi dikkatle inceleyin, marka adı FURminator olarak yazılıyor.
  • Çelik tarak kısmının üzerinde yine küçük bir şekilde FURminator ve tarafın çeşidine göre, Short veya Long Hair yazılıyor.
  • Üzerlerinde, toplanan tüylerin atılması için bir düğme var.
  • Son olarak, marka ambleminin altında U.S. patents ve 4 farklı patent numarası yazılıyor.

Fotoğrafları, yakılaştırıp incelediğinizde bunları siz de rahatlıkla görebilirsiniz. Yine de ben buraya Furminator’ün kendi sitesinin linkini bırakıyorum, isterseniz oradan da inceleyebilirsiniz.

Furminator Kaç Para?

Evet, şimdi gelelim fasülyenin faydalarına ve bu Furminator kaç para? Kendi sitesinde, küçük boy olanları 42.99 $, büyük boy olanları ise 49.99 $. Türkiye’de ise fiyatlar 80-100 tl civarı. Fiyat, diğer taraklara nazaran çok daha pahalı ancak emin olun ki değer! Ayrıca bir kere satın alıyorsunuz, paslanmaz çelikten tarak, ömür boyu kullanıyorsunuz, öyle bakın.

4-  Kedilerin Tüy Dökmemesi İçin Vitamin Takviyesi – VetoSkin

Şimdi, kedilerin tüy dökmemesi için vitamin takviyesi olayına geçmeden çok önemli başka bir şey söylemem lazım; veteriner muayenesi! Biliyorum, diğer yazılarımı da okuyanlar artık bana diyecek ki veteriner kadar taş düşsün başına ama arkadaşlar gerçekten veteriner muayenesi, uzman görüşü olmadan sorunlarımızı çözemeyiz. Kedinizde görülen tüy dökülmesi normal mi yoksa bir hastalık sebebiyle mi bunu anlamadan tüy dökülmesini sonlandıramayız. Bu sebeple, öncelikle tüy dökülmesinden şikayetçiyseniz bunu veterinerinize söyleyin ve kedinizi muayene etsin. Herhangi bir sağlık probleminden dolayı tüy dökülmesi yaşıyorsa öncelikle bu konuda tedavi görmesi gerekmekte.

Vetoskin Vitamin

Biz Suzi’yle veterinere gittiğimizde, normalden fazla tüy döktüğünü düşündüğümü söyledim. Muayene sonucunda herhangi bir hastalık görülmediği, vitamin eksikliği olabileceğini söylendi. Bize iki farklı markadan vitamin seçeneği sundu. Birisi, standart içerikli uygun fiyatlı bir vitamindi, diğeri ise ki bu bebeğim vitamin, yazının starıdır arkadaşlar pek de uygun fiyatlı değildi. Kendileri; VetoSkin, adeta kedi tüy dökme önleyici! Veterinerimiz, ikisinden de fayda göreceğimizi ancak vetoskin vitaminin çok daha kısa sürede etki ettiğini ve daha verimli olduğunu söyledi. Ben de kediyi sonradan bulduğum için tabii ki de pahalı olanı, vetoskini aldım 😀 Kedi sahiplenebilmek için ne yollardan geçtiğimi bilmiyorsanız, garip gelecektir bu cümle,  şu yazıyı okursanız sonradan bulmak neymiş, anlarsınız 🙂 Neyse, iyi ki de Vetoskin almışım. 10 günde, Suzi’nin dökülmesi neredeyse bitti. Ayrıca, kazık gibi sert olan tüyler resmen pamuş gibi yumuşak, ipek gibi kaygan, pırlanta gibi parlak oldu 🙂 ( Yalnız, Vetoskin reklam yapsa, benim kadar yapamaz işasflşsdilf)

Peki, ne bu Vetoskin Vitamin?

Vetoskin, kedi ve köpekler için özel olarak üretilmiş bir vitamin.  Sadece, köpeklerde ve kedilerde tüy dökülmesi önleme amaçlı değil, genel olarak tüy ve deri sağlığı için faydalı.

Vetoskin İçeriği:

CoE 92 Borago Officinalis Yağı ( Omega 6 kaynağı) 339.000 mg/kg, E6 Çinko Oksit 135.000 mg/kg, B12 vitamini 25.000 mg/kg, Biotin 19.000 mg/kg, B2 12.300 mg/kg, B6 10.500 mg/kg, B1 9.000 mg/kg, E322 Lesitin 29.300 mg/kg, Balık yağı (Omega 3 kaynağı) 338.400 mg/kg, Gliserol Monosterat 85.500 mg/kg

  • İçeriği incelediğimde neler dikkatimi çekti;

Omega-6, sağlıklı cilt ve cilt sağlığının korunmasında yer alan en önemli besleyicilerinden biri, cildin doğru miktarda su tutmasını, elastik ve esnek kalmasını sağlar ve cilt kurumaz ve soyulmaz.

Omega-3, yine aynı şekilde çok önemli, deride enflamasyonu ve  kaşıntıyı azaltır. İrritasyonun minimum seviyeye indirir.

Çinko Oksit, cilt hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunur.

B Vitamini Grubu, Omega-6 ve Omega-3 yağ asitlerinin aktive olmasını sağlar.

Biotin, deri ve tüy sağlığının korunmasına ve derinin canlı görünümüne yardımcı olur. Aşırı yağlanmayı önler.

Vetoskin Kaç Para?

Vetoskin 120 tl arkadaşlar. Bir paketi 90 adet kapsül içeriyor. Sizin çok pahalıysa, yukarıdaki içerik incelemesini baz alarak farklı bir ürün de tercih edebilirsiniz ancak ben verdiğim paraya değdiğini düşünüyorum.( Güncelleme 2019 fiyatı 150 tl- 170 tl civarı sanırım) Ürünün online satışı yok. Sadece veteriner kliniklerinde bulabilirsiniz. Etrafınızda bulamazsanız, bizim veterinerimiz Petline Veteriner Kliniği, Bakırköy. Ararsanız, size yakın satış yerini söyleyebilirler ya da ürünü kargolayabilirler.

Vetoskin Nasıl Kullanılır?

Veterinerimiz, bize her gün 1 kapsül kullanmamızı önerdi. Biz, ilk 15 gün boyunca her gün bir kapsül kullandık, daha sonra iki günde bire düşürdük. (Çünkü çok pahalı :D) Etkisi, aynı şekilde devam ediyor ama sıkıntı yok.

Kapsüller şekilsel olarak bowling lobutu gibi, ince yerinden makasla kesip iki parçayı da azcık sıkınca içinden bir sıvı çıkıyor. Sıvının kokusunu alan Suzi, iki parçayı da bir güzel yutuyor. Siz, tamamen kapsülü yutmasını sağlayamazsanız vitamini mamasına da sıkabilirsiniz. İkisi de olur.

Kediler Neden Tüy Döker?

Yukarıda da dediğim gibi bir çok insan kedisinin hiç tüy dökmemesini bekliyor ama bütün vücudu tüylerle kaplı bir hayvanın hiç tüy dökmemesi mümkün değil. Bu tüy dökülmesi sadece yüksek oranda azaltılabilir. Kedinizin herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve normalden fazla tüy döküyorsa eğer çözüm 4 maddeli bir yol;

  • Dengeli beslenme
  • Taze su
  • Furminator tarak
  • Vitamin takviyesi

Bir de ”kedi tüy dökme mevsimi ne zaman?” diye sorular alıyorum. Böyle bir mevsim yok ancak mevsim geçişlerinde özellikle bahar aylarında tüy dökülmesi artabilir.

Not: Yukarıda bahsettiğim ürünlerin hiçbirisi ile sponsorluk ilişkim yok. Bugüne kadar hiçbir firma al şu mamayı ya da vitamini de Suzan’ın butlarına yarasın demedi:D Sadece, kullanıp faydasını gördüğüm ürünleri öneriyorum ve neden önerdiğimi de yazıyorum. Siz bu bağlamda muadillerini de kullanabilirsiniz.

Son olarak tüy dökülmesinden şikayetçi birçok insan kedilerini tıraş ettiriyor. Medikal bir gereklilik olmadıkça yapılmamasını öneriyorum. Kedinizin fiziksel ve psikolojik sağlığı için lütfen bütün vücudu tüylerle kaplı olan bir hayvan olduğunu hatırlayın ve tüy dökülmesini kabullenin. Tıraş ettirmeyin.

Tabii aşağıdaki gibi süpürebiliyorsanız iş başka!

Keşke ben de Suzan’ı beyle süpürebilseydim 🙂

Kediyle kalın <3

Son olarak eğer tüy dökülmesi sorununuz varsa kesinlikle malt kullanımını ihmal etmemelisiniz, malt inceleme yazısını okumanızı öneririm. Uygun fiyatlı ve kaliteli maltların kıyaslaması yazıda mevcut. Buradan okuyabilirsiniz.

 

170

63 Responses

  1. Betül
    13 Mayıs 2018
    • suzionline
      15 Mayıs 2018
  2. Zeynep Bilgili
    12 Ekim 2018
    • suzionline
      12 Ekim 2018
  3. Hazal
    26 Ekim 2018
    • suzionline
      26 Ekim 2018
  4. hatice
    22 Kasım 2018
    • suzionline
      22 Kasım 2018
  5. Deniz
    23 Aralık 2018
    • suzionline
      24 Aralık 2018
  6. Anonim
    5 Şubat 2019
    • suzionline
      5 Şubat 2019
  7. Anonim
    1 Mart 2019
    • suzionline
      1 Mart 2019
  8. Anonim
    23 Mart 2019
    • suzionline
      25 Mart 2019
  9. Özge
    16 Nisan 2019
    • suzionline
      17 Nisan 2019
  10. Hamza
    25 Mayıs 2019
    • suzionline
      28 Mayıs 2019
  11. Makbule
    17 Haziran 2019
  12. Merve
    17 Haziran 2019
    • suzionline
      18 Haziran 2019
  13. kedi
    5 Temmuz 2019
    • suzionline
      7 Temmuz 2019
  14. Anonim
    5 Temmuz 2019
  15. mkbl.a
    24 Temmuz 2019
    • suzionline
      24 Temmuz 2019
  16. mkbl.a
    24 Temmuz 2019
  17. YASEMİN ATEŞ
    17 Eylül 2019
    • suzionline
      17 Eylül 2019
  18. Anonim
    4 Ekim 2019
    • suzionline
      5 Ekim 2019
  19. Gülsüm
    4 Ekim 2019
    • suzionline
      5 Ekim 2019
  20. Gülsüm
    6 Ekim 2019
  21. Gülsüm
    6 Ekim 2019
  22. Gülsüm
    6 Ekim 2019
    • suzionline
      7 Ekim 2019
  23. Gülsüm
    8 Ekim 2019
  24. Gülsüm
    8 Ekim 2019
    • suzionline
      8 Ekim 2019
  25. Gülsüm
    9 Ekim 2019
    • suzionline
      10 Ekim 2019
  26. Vildan
    9 Ekim 2019
    • suzionline
      10 Ekim 2019
  27. Gülsüm
    13 Ekim 2019
    • suzionline
      14 Ekim 2019
  28. Meraklı
    3 Kasım 2019
  29. Meraklı
    3 Kasım 2019
  30. Meraklı
    3 Kasım 2019
  31. Meraklı
    3 Kasım 2019
    • suzionline
      4 Kasım 2019
  32. Handan
    23 Kasım 2019
    • suzionline
      23 Kasım 2019
  33. Ebru
    16 Mart 2020
    • suzionline
      18 Mart 2020
  34. HERA
    15 Şubat 2021
  35. İrem
    8 Mart 2021
  36. Şeyma baştuğ
    15 Mart 2021
  37. Gülsen Çakıroğlu
    8 Haziran 2021
  38. BEKİR ÖZEN
    14 Haziran 2021

Yorumunuzu Yazabilirsiniz