Kedi Aşı Fiyatları 2022 - Veteriner Muayene Ücretleri | suzionline
Kedi Aşı Fiyatları 2022 – Veteriner Muayene Ücretleri

Kedi Aşı Fiyatları 2022 – Veteriner Muayene Ücretleri

Selam, konumuz 2022 yılında geçerli olacak veteriner muayene ücretleri, kedi aşı fiyatları, kedi kısırlaştırma, mikroçip ücreti ve daha fazlası, hem de şehir şehir kıyaslamalı! Hayvanseverler için kliniğe gittiğinde ödeyeceği ortalama/yaklaşık rakamı bilmek çok önemli, biliyorum. Her sene güncel rakamları derleyip paylaşmaya çalışıyorum. Umarım bu yazı sayesinde klinikte ödeyeceğiniz tahmini rakam ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca yeni kedi sahiplendiyseniz kedi aşı masrafları konusunda yıllık toplam tablosu da ekledim.

Ancak başlamadan önce bazı notlar düşmem gerekiyor.

UYARILAR

2022 veteriner muayene ücretleri

1- Özel veteriner klinikleri sokak ya da sahipli hayvanlar için ücretli hizmet sağlarlar. Sokak hayvanları için hiçbir devlet desteği almıyorlar dolayısı ile onlar için masrafı sahipli kediden farklı olmuyor, emeği de aynı şekilde. Genellikle bu konuda inisiyatif alarak indirim sağlarlar ancak buna mecbur değiller. Yine de çoğunluğu indirimli olarak bakıyor sokak hayvanlarına.

2- Veteriner hizmetleri taban fiyatları her ilde farklıdır. Her ilde klinik masrafları değişken olduğu için taban fiyatları da değişken oluyor. Özel klinikler bağlı olduğu ilin Veteriner Hekimler Odasının yayınladığı taban fiyat listesinden sorumludur. Her ilin veteriner hekimler odası o yılın taban fiyatlarını açıklar. Hangi ilde yaşıyorsanız, Google’dan o ilin veteriner hekimler odasının sitesine girip kontrol edebilirsiniz ya da arayıp bilgi isteyebilirsiniz. Ben bu yazımda sadece 5 ilin (İstanbul,  Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya) taban fiyatlarına yer vereceğim. 81 ili yazmam ne yazık ki mümkün değil ancak başka ilde yaşıyorsanız da 5 ilin ortalamalarını da yazdım, yine sizin için fikir verici olabilir.

Bunlar ”Taban” Fiyatlar

”daban mı?”

3-Bu rakamlar TABAN fiyatlardır yani minimumda istemek zorunda olduğu rakamı ifade eder. Üst sınır belirtmez ve hiçbir klinik taban fiyattan çalışmak zorunda değildir. Ancak çoğunluğu zaten taban fiyattan çalışıyor. Peki, neden taban fiyat var da tavan fiyat yok? Çünkü bir kliniğin/hekim vereceği hizmete biçtiği değere kimse müdahale edemez. Nasıl ki bir özel psikiyatristin seansı 900 lira da olabiliyor, 450 lira da olabiliyor, o zaman kimse ”bu hizmeti 450’ye de veren var sen de 900 isteyemezsin, 450’ye yapacaksın” diyemiyor, burada da aynı şey. Sadece piyasadaki rekabet ortamını bozmaması için minimum rakamın altına inmeleri yasak. Bu da şikayete tabii, eğer taban fiyat altında çalıştıkları için şikayet edilirlerse 6343 yasa uyarınca ceza alabiliyorlar.

”Ama taban fiyatlar çok yüksek” evet, Türkiye’de bize her şeyin fiyatı yüksek. Bu sadece veteriner kliniği hizmetlerinde geçerli değil. Domatesinden, kurşun kalemine kadar her şey çok pahalı ve bizim alım gücümüzün üzerinde fiyatları. Veteriner kliniklerindeki rakamlar da aynı şekilde. Ancak bu bireysel olarak veteriner hekimlerin ya da kliniklerin de değiştirebileceği bir şey değil. Bu konuda klinisyen veteriner hekimler çok ağır ithamlar altında kalıyorlar, bunu da doğru bulmuyorum. Bu genel olarak Türkiye ekonomisinin problemi. Taban fiyatları belirleyenler de Veteriner Hekimler Odaları. Klinikler kendilerine gelen taban fiyat cetvellerine minimumda uymakla yükümlü.

Veteriner Hekime Şiddet Haberleri

9 Ocak Veteriner Hekime saldırı haberi

Sizin de dikkatinizi çekiyor mu, bilmiyorum ama sıklıkla veteriner hekime saldırı haberleri ile karşılaşıyoruz. En son 9 Ocak’ta gördüm yukarıdaki haberi. 200 tl’lik aşı ücretini yüksek bulan bir hasta sahibi veteriner hekime saldırmış. Oysa ki alınan ücret taban fiyat, veteriner hekimin daha azını alması mümkün değil. Ben 200 tl’lik aşı ücretinin az ya da makul olduğunu iddia etmiyorum ancak yüksek olan sadece bu değil. Ülkemizde her şey pahalı yukarıda da dediğim gibi. Domates pahalı diye manavları linç etmediğimiz gibi (DOMATES DE ÇOK PAHALI), veteriner hekimleri de bu konuda bireysel olarak suçlamamalıyız. Ekonominin kötü olmasının, her şeyin bize çok pahalı gelmesinin sebebi onlar değil, bizi yönetenler. Ayrıca bu konu özelinde bir tepki gösterilecekse dahi bireysel olarak veteriner hekime ya da kliniğe değil, taban fiyatları belirleyen odalara gösterilmeli. Tabii ki de insana yakışır şekilde…

Bunları da söylemek boynumun borcuydu. Şimdi hazırsanız yavaş yavaş rakamları incelemeye les go.

Veteriner Muayene Ücretleri Ne Kadar 2022?

2022 veteriner kedi muayene ücretleri

Öncelikle muayene ücreti ne zaman alınır, ondan bahsedelim. Veteriner kliniğine bir şikayet ile gittiğinizde, veteriner hekim sizi dinleyip kedinizi muayene ediyorsa muayene ücreti alır. Bu muayene her zaman uzun süreli ya da çok basamaklı olmak zorunda değil. Sadece ilaç, malzeme ederini alarak çalışmalarını beklememek lazım.

Yukarıdaki tabloda 5 ilin kedi muayene ve kontrol ücretlerine yer verdim. Bursa ve Antalya kontrol ücreti açıklamamıştı. Ankara’nın baya şanslı olduğunu görüyoruz 🙁 Ortalamaya bakacak olursak 2022 yılı kedi muayene ücreti 196 lira civarında. Tedaviyi takip eden süreçte kontrole gittiğinizde ise 97 lira civarında. Yani bir şikayet ile kliniğe gittiğinizde 2022 yılında ödeyeceğiniz ortalama kedi muayene ücreti 196 lira, üzerine bir de tahlil, tedavi masrafları eklenecek… 2021 yılında İstanbul’da muayene 165 liraydı, 65 lira zamlanmış………

Kedi İç Ve Dış Parazit Uygulamaları Kaç Para?

iç dış parazit 2022

Kedilere iç ve dış parazit uygulamalarını düzenli olarak yapmak çok önemli. Hiç evden çıkmayan kediler de pirelenebiliyor ya da onlarda da iç parazit olabiliyor. Ne yazık ki ufacık pireler bile onların sağlıkları için büyük tehlikeler doğurabiliyor. Örneğin, kan paraziti çoğu kediye pirelerden bulaşıyor ve tedavisi çok zor olabiliyor. Bu sebeple rutin uygulamaları aksatmamak onların sağlığı için önemli. Peki, ne sıklıkta yaptırmalıyız? Bu sıklık kedinin yaşam koşullarına, bulunduğunuz ile ve hekimin görüşlerine göre değişiyor. Ortalama 1-3 ayda bir yapılması öneriliyor. Peki 2022’de iç dış parazit fiyatları ne kadar?

iç dış parazit ilaçları kaç para?

Eveet, hoççakalın Ankara’ya gidiyom ben 🙁 İç dış parazit ücretleri kullanılan ilacın etkenine/markasına göre değişiyor. Dış parazit için yaklaşık 90 tl, iç parazit için de yaklaşık 100 tl diyebiliriz ülke genelinde. Ben rutin iç dış parazit uygulamalarını veteriner kliniğinden ilaç alarak evde yapıyorum genelde. Hem üç iç parazit türüne etki eden hem de dış parazite etki eden ikisi birlikte damlaları tercih ediyorum. Bu konudan daha ayrıntılı burada bahsetmiştim.

2022 Kedi Aşı Fiyatları

kedi aşı fiyatları

Kedi aşı fiyatları ne yazık ki geçen seneye nazaran çok zamlanmış. Muhtemelen dolar artışı yüzünden çünkü hepsi dolarla alınıyor.  Bir karma aşının ücreti İstanbul’da 230 lirayken kuduz aşısı ise 180 lira… Yine aşı konusunda da en ucuz Ankara ili görünüyor. İster istemez geçen sene ile kıyaslamak istiyorum. Geçen sene İstanbul’da kuduz aşısı 120 liraydı. Bu sene 60 lira zamlanmış. Karma aşı ve lösemi iste 150 liraydı, 80 lira zamlanmış  ve 230 olmuş. Gerçekten çok yükselmiş.

kedi aşı ücretleri 2022

Peki bu aşıların hangilerini, kaç kere kedilerimize yaptırmalıyız?

Yavru Kedi Aşı Takvimi Ve Yavru Kedi Aşı Fiyatları 2022

yavru kedi aşı takvimi – kedi aşı ücretleri

Diyelim kiiiiii yavru bir kedi sahiplendiniz ve aşı+ parazit uygulama ücretlerinin, 2022 kedi aşı fiyatları göz önüne alınınca toplam ne kadar olacağını merak ediyorsunuz. Gelin bakalım.

Yavru Kediler Hangi Aşıları Olmalı? Yavru Kedi Aşı Takvimi

Ülkemizde yavru kedi aşılamalarında genellikle bu takvim kullanılır;

YAŞ UYGULAMA
6 – 8 Haftalık  İç ve Dış Parazit (aşı değil, ilaçtır)
8 – 10 Haftalık  Karma Aşı 1
9 – 11 Haftalık  Lösemi Aşısı 1
10 – 12 Haftalık  Karma Aşı 2
11 – 13 Haftalık  Lösemi Aşısı 2
12 – 14 Haftalık  Kuduz Aşısı (3 aydan küçüklere yapılmaz)
13 – 15 Haftalık  Karma Aşı 3

Kedi Karma Aşı Kaç Doz Olmalı? 3. Doz Karma Aşı Gerekli Mi?

yavru kedi aşı masrafı 2022

Ancak bu takvim üzerinden birkaç bir şey söylemek istiyorum. Aşı uygulamalarında bazı veteriner hekimlerin önerdikleri uygulama sayısı farklı olabiliyor. Karma aşı ile başlayalım çünkü bana sık sık şu soru geliyor. ”Biz iki doz karma aşı yaptırdık ama veteriner hekim 3. doza çağırıyor. Gerek var mı?” İlk aşılamada karma aşının etkili olabilmesi için en az 2 uygulama önerilir. Ancak tam etkili olacağından emin olmak için bazen bazı veteriner hekimler 3. doz da öneriyor.

Şöyle düşünün, şimdi ben covid 19’dan korunmak için 2 doz aşı oldum ama tercihe bağlı olarak 3.doz da olabiliyorum. Hatta bu cuma olacağım 🙂 Evet şu an aşılıyım ama daha iyi korunmak için 3. dozu da olacağım. Kedi karma aşısında da aynı şekilde. 3. doz size öneriliyorsa sebebi daha koruyucu olması için.

Bu konuda bir de yurtdışından kaynağa bakmak istedim. American Association of Feline Practitioners 2006 Feline Vaccination Guidelines’da karma aşıya 16 haftalıktan küçük kedilerde 6 haftalıkken başlanması 16 haftalık olana kadar her 3 4 haftada bir yinelenmesi yazılmış. Bu da 3-4 doz yapıyor. 16 haftalıktan büyük kedilerde ise 2 doz önermişler. İncelemek isteyene linkisi. Karma aşı kedileri, kedi gençlik hastalığından/panlökopeniden de koruyor. Bu özellikle yavru kediler için ölümcül seyreden viral bir hastalık. Bu yüzden yavru kedilere daha çok doz öneriliyor. Bir de kedi nüfusu göz önüne alınırsa bu hastalık ülkemizde Amerika’dan daha yaygındır muhtemelen. Size 3 doz önerildiyse eğer kediniz içindir, başka anlam aramanıza gerek yok.

TABİİ ORİJİNAL AŞI KULLANIYORLARSA! Piyasada şu an sahte aşı skandalı var. Lütfen aşılama öncesi bu yazıyı okuyun!

Bir de karma1, karma2 yapılacaksa karma3 arasındaki gün sayısı tam bellidir. Veteriner hekiminiz zaten size uygun şekilde randevu verecektir. Bu takvimi kaçırmamak çok önemli. Birkaç gün öteleyemezsiniz. Sizi tam olarak çağırdığı günde gitmek zorundasınız. Lütfen buna dikkat edin.

Lösemi Aşısı Yaptırmasak Olmaz Mı?

Yine bu konuda öneriler veteriner hekimler arasında değişiyor. Bunu sebepleri ile birlikte hekiminize danışmanız en sağlıklısı olur. Ben yönlendirme yapmak istemiyorum. (İleride kaynakçalı bir araştırma yazısı paylaşabilirim.)

Şimdi, veteriner hekiminizin yukarıdaki standart takvime uyacağını düşünürsek, yavru kedi sahiplenen birisinin aşı ve paraziter uygulama masrafı yıllık ne olur, gelin bakalım.

yavru kedi aşı ücretleri 2022

Evet, eğer yavru bir kedi sahiplendiyseniz ilk yıl yavru kedi aşı masrafı yaklaşık 1986 tl :))))))))))))))))) Ancak merak etmeyin, her yıl böyle değil. Sadece ilk yıl ağır masraflı oluyor. Devam eden yıllarda hepsi tekrar tekrar yapılmıyor.

yavru kedi aşıları ücretsiz

  • Yetişkin kedilerde iç dış parazit uygulamaları aynı şekilde devam ederken senede sadece 1 kez karma, kuduz ve lösemi öneriliyor. Bunlarda da yine veteriner hekimler arasında görüş farklılıkları oluyor. Yine aklınızda soru varsa bunları hekiminize sormanızı ve ona uymanızı öneririm.

kedi aşıları kaç para 2022

Toplam masrafa bakarsak eğer genel takvime uyulursa yetişkin kedinin yıllık aşı+ iç dış parazit uygulama masrafı ortalama 1369 tl oluyor 🙂

Kedi Aşıları Ücretsiz Yapılamaz Mı? Ücretsiz Kedi Aşılar 2022

ücretsiz kedi aşıları

Bu rakamlar çok yüksek, ücretsiz yaptırabileceğimiz yerler yok mu, dediğinizi duyar gibiyim. Hayır, yok… Türkiye’de hiçbir yerde kedilerinize ücretsiz aşı yaptıramazsınız. Sadece kuduz aşısını İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinde yaklaşık 10 tl gibi cüzzi bir rakama yaptırabilirsiniz. Onun dışında karma, lösemi vs gibi aşıları belediyelerde, barınaklarda vs bulamazsınız bile. Bulunduğunuz yere yakın il/ilçe Tarım Müdürlüklerini arayarak sadece kuduz aşısı hakkında da bilgi alabilirsiniz. O da sadece yasal zorunluluk olduğu için var.

Kedi Kısırlaştırma Fiyatları 2022

kedi kısırlaştırma ücretleri

Valla gelelim zurnanın zırt dediği yere. Aşılar, paraziter uygulamalar tek seferde ödeme alınan işlemler değil. Yani hepsini aynı anda yaptırmıyorsunuz ama kısırlaştırma ücretini tek seferde ödemeniz gerekiyor. Bu yüzden en çok yoran bu oluyor ama bu da kedinizin hayatı boyunca sadece 1 kere olacak. Öyle düşünün.

kedi kısırlaştırma kaç para 2022

Tablodaki rakamlara anestezi, malzeme, ilaç ve konaklama ücretleri dahil değil. Öncesinde yapılacak testler ve görüntülemeler de dahil değil. Ancak çoğu klinik anestezi, ilaç vs ücretlerini ayrıca almıyor ya da kısmen alıyor. Öncesinde yapılacak tahliller ayrıca ödeniyor tabii ki de. Sadece operasyon dersek dişi kısırlaştırma ücreti yaklaşık 1500 tl, erkek kedi kısırlaştırma ücreti ise 1200 tl gibi bir düşünebilirsiniz.

Ücretsiz Kedi Kısırlaştırma 2022

ücretsiz kedi kısırlaştırma

Sahipli kedileri ücretsiz kısırlaştırabileceğiniz hiçbir yer yok ne yazık ki. Sokaktan sahiplenmiş olsanız da aynı şekilde. Onlar da sahipli kedi, özel cins olmamaları fark etmiyor. Ücretsiz kısırlaştırmak mümkün değil. Sadece Belediyelere Bağlı Hayvan Hastanelerinde örneğin İBB Fatih Hayvan Hastanesi ya da bazı barınaklarda sokak kedilerini ücretsiz kısırlaştırabilirsiniz. Önceden arayıp randevu almanız gerekir. Kedilerin kulaklarına kısır oldukları belli olsun diye de operasyon sonrası çentik atılır. Ancak ameliyathane, ilaç, malzeme imkanları asla özel bir klinik ile kıyaslanabilecek şekilde değildir. Ben bu konuda para biriktirip içinize sinen bir yerde operasyonu yaptırmanızı öneririm. Süreç hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz Müjgan’ın kısırlaştırma sürecini A’dan Z’ye burada yazmıştım. Erkek kedide de benzer protokol izleniyor.

Kedi Mikroçip Fiyatları 2022

kedi mikroçip ücretleri 2022

 

2022 yılının sonuna kadar bütün kediler mikroçiplenmiş olmak zorunda biliyorsunuzdur. Yönetmelikten daha önce size bu yazımda bahsetmiştim, dilersiniz bir okuyun.

Yine bu işlemi İl/ilçe tarım müdürlüklerinde çok çok daha cüzzi rakamlara sahipli kedilerinize yaptırabilirsiniz. Gitmeden önce arayıp bilgi alın lütfen. Özel bir klinikte yaptırmak isterseniz ise ortalama 170 lira gibi bir rakam düşünebilirsiniz.

Kedi Check-Up Ücretleri 2022

kedi check up fiyatları

Bu kısım bence çokomelli. Kedilerimize düzenli check-up yaptırmalıyız! Check-up sıklığı ve içeriği kedinin yaşına ve sağlık geçmişine göre ONA ÖZEL belirlenir. Ancak fikir vermesi açısından ben birkaç uygulama ile ortalama check-up fiyatı tablosu hazırladım. Buyrunno;

Muayene, tam kan sayımı (hemogram), 10 parametre biyokimya, 1 röntgen, ekg ve idrar tahilli yapılacağını düşünürsek ORTALAMA 1757 lira gibi bir check up masrafınız çıkar. Dediğim gibi check up içeriği kedinize özel ayarlanmalıdır. Ben sadece tahmini bir tablo, rakam paylaştım. Bir de mesela bu tabloda SDMA testi ve triod fonksiyon testleri yok. Oysa ki benim Suzan ve Müjgan’a her sene yaptırmak istediğim testler içinde bunlar da var. Taban fiyat cetvellerinde yer verilmemiş ve çoğu klinikte de bu imkanlar olmayabilir ancak özellikle erken dönem böbrek hastalıklarının teşhisi için bizim gittiğimiz veteriner hekimler kesinlikle öneriyor. O ikisinin toplamı da yaklaşık 750tl İstanbul’da… Check up, benim çok önem verdiğim bir konu. Kedilerimin hastalığını ileri seviyede öğrenip yüklü tedavi masrafı ödemektense düzenli check up yaptırıp, erken teşhis ile daha düşük tedavi masrafı ödemeyi ve kedime daha konforlu bir hayat sunmayı tercih ederim.

Biliyorum kedi bakmak çok çok masraflı. İnsanın gönlünden neler neler geçiyor ancak imkanlarımız kısıtlı. Yine de özellikle kedilerimizin sağlığı söz konusu olunca el mecbur şartları zorlamak önemli. Umarım seneye ben bu yazıyı yazarken rakamlar hepimiz için daha karşılanabilir hale gelmiş olur, en azından kedi aşı fiyatları. Çok emek harcadım yazı için, umarım sizlere de faydası olur.

Bir sonraki yazımda kedilerin klinik masraflarına ayrıca, mama, kum, takviye, oyuncak vs gibi giderleri de ekleyerek size 2022 yılı aylık ve yıllık kedi bakım masraflarını yazacağım.

Şimdilik görüşmek üzere,

Kediyle kalın,

Annesi babası veteriner masrafları altında ezilmemiş kediyle!

 

 

167

6 Responses

  1. Eda
    11 Ocak 2022
  2. Çağla
    11 Ocak 2022
  3. Gülen Sari
    11 Ocak 2022
  4. Rana
    21 Ocak 2022
  5. Merve Topraklı
    22 Ocak 2022
  6. ZOYAESKEB
    2 Mayıs 2022

Yorumunuzu Yazabilirsiniz